Mayalanan sirkenin üzerinde oluşan sirke anasını tahta kaşıkla alıp ayrı bir kavanoza aktarın. Daha sonra sirke yaparken doğrudan bu anayı kullanabilirsiniz. 40 günün sonunda sirkenizi tülbentten süzün.
Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur. Eski usul elma sirkesi yapımı ile ninelerimizin el lezzetini yakalamaya hazır mısınız? En kolay elma sirkesi nasıl yapılır öğrenme vakti geldi!
Kavanozu ışık almayan, çok da serin olmayan bir ortamda saklayın. Bu kavanozu 2 günde bir tahta kaşıkla karıştırın. Tüm üzümler dibe çöktüğünde karıştırma işlemini bırakın. Bu işlem ortalama olarak 20 gün sürecektir.
Süzülmezse ne olur ? İstemediğimiz bakterilerin artmasına ve kötü kokuya neden olabilir.
Bir zaman sonra sirkenin üzerinde beyaz bir tabaka oluşur, bu tabaka küf değildir, sirkeyi oluşturan bakterilerin artıklarıdır. Yani sirke anası denen oluşumdur, bu doğaldır. Sirkeyi 10-15 gün kadar bekletin, üzümler ve sapları iyice yumuşasın. 10-15 gün sonra, sirkenizi ince bir süzgeçten geçirerek süzün.
İlgili 34 soru bulundu
Sirkenin mayalanma süreci yaklaşık 6-8 hafta sürer. Asetik asit miktarı içerikteki alkolden daha ağır olduğu için dibe çöker. Sirke oluşması sirke anasının kendiliğinden dibe çökmesinden anlaşılır. Sirkenin kendine has doğal aromasını ve tasını veren sirke anası kaygan yapılı tek parça halinde bir maddedir.
Üzüm Sirkesi
3 lt. klorsuz su, Çok az bulgur, 1 avuç nohut, 1 çay kaşığı tuz.
Etrafına ekşi bir koku yaymaya başlıyor ve bu koku gittikçe keskinleşiyor ve sirke anası kalınlaşıyor. Bu aşamaya yaklaşık 45 günde geliniyor ama sirkenin iyice olgunlaşması için bu şekilde 1-2 hafta daha bekletebilirsiniz.
Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün boyunca günde 1 kez karıştırarak serin ve kuru bir ortamda sirkenizi bekletin. Elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz. 20 günün sonunda 20 gün boyunca hiç karıştırmadan bekletin.
Gerçek sirkenin oluşması en az 40 gün sürüyor. Gerçek sirkenin rengi bulanık, tortulu olur, içinde sirke anası denen bir tabaka oluşur. Modern tüketiciler “ayy bunun rengi bulanık, bozulmuş bu” diyerek satın almayacaklardır belki.
Sirkenin bozulduğu nasıl anlaşılır? Sirkenin tam anlamıyla bozulması için asidik özelliğini kaybetmesi gerekir. Sirkenizin asit oranı düşmüş ise tüketmeniz önerilmez. Dahası, eğer rahatsız edici, sirkenin normal kokusunun çok dışında bir koku alırsanız sirkeyi atın.
Sirke bozulduğu zaman alkole dönüşür ve çok keskin bir tat verir. Sirke raf ömrü uzun olan bir sıvı olduğundan soğuk ve karanlık ortamda saklanırsa kolay kolay bozulmaz.
Sirke bakterileri 5 -10°C aralığında çalışmazlar. Yani sirkenizi buzdolabında muhafaza ederseniz aldığınız gibi korumuş olursunuz.
Süzülen sirkenin tadına bakın, eğer sirkeleşme olmuş tadı sirke gibi keskin ise şişelere doldurup ağzı kapaklı olarak loş bir yerde muhafaza edin. Bu şekilde sirkede ki fermantasyon devam eder. Sirkeniz henüz keskinleşmemişse süzdükten sonra yine kendi kavanozuna dökün, posasını çöpe atın.
Genel olarak yumurtalarını nemli organik materyallere veya çürüyen meyvelerin içine bırakırlar. 1 hafta gibi kısa bir süre içinde yumurtalar erişkin hale gelir, kısa bir süre içinde bölgede sinek istilası oluştururlar.
Kavanoza koyduğunuz elma dilimleri, kavanozun yarısını doldurmalı. Mayalanma sürecinde doğru sıcaklık ve ortamda bozulmadan uzun süre bekletilen elma sirkesi, bir o kadar keskin ve etkili olur.
Yani bilinçli şekilde sirke yapan birisi sirke kurarken tuz kullanmaz.
Sirke sinekleri oluşmaya başladığı zaman, elma posası süzülüp atılır. Posayı ayırdıktan sonra sirkeye bir çay kaşığı şeker ve bir çay kaşığı tuz daha eklenip karıştırılır. Kavanozun kapağı kapatılıp serin ve ışık almayan bir yerde saklanır.
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
Doğal sirke yapımı sabırla, 2 ay gibi bir sürede yapılabilirken, fabrikalarda üretilen sirkeler yaklaşık 3-4 saat gibi bir sürede hazırlanır ve raf ömrünü uzatmak için içlerine çeşitli koruyucu maddeler konulur, bu da sirkenin doğal mayalanma yapısını bozar.
Elma sirkesi yüz üzerinde yaklaşık 30 dakika bekletilir. Daha sonra ise bu soğuk su ile durulanır.
-Şeker veya bal neden konulur? Sirkeyi kurarken içine koyduğumuz şeker veya bal (Avrupa'daki geleneksel sirke yapımı da bu şekilde) alkol fermantasyonunu hızlandırmak/doğal yolculuğa yardımcı olmak için faydalandığımız maddelerdir. Asetik asit fermantasyonuna geçince içinde şeker ya da bal kalmıyor içiniz rahat olsun.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Üzüm sirkesinin yapımı oldukça pratiktir. İhtiyacınız olanlar; 1 kilo üzüm, bir avuçtan az bulgur, bir avuç nohut, bir dilim ekmek içi, 3 litre su. Öncelikle üzümleri 5 litrelik cam kavanoza koyup üzerine 3 litre içme suyu ekleyin.
üzüm suyu oksijenli ortamda fermente olursa sirkeye, oksijensiz ortamda fermente olursa şaraba dönüşüyor. üzüm suyundaki şeker, sirkede asetik asite dönüşürken; şarapta etil alkole dönüşmüş oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri