Nötr olması gerekli yoksa devre tamamlanmaz ve elektrik akışı olmaz.
Birçok kişinin evlerde ve ofiste tek faz kullanıyoruz, nötr koparsa elektrik gelmez dediklerini duyar gibiyim. Elbette nötr kopması, daire veya ofisin tek faz elektrik aldığı yerden olursa elektrik olmaz, çünkü devre tamamlanamaz.
Merhabalar, bildiğiniz gibi 3 fazlı motorlarda güç devresi için nötr hattı kullanılmaz. Kumanda kısmında nötr hattına ihtiyaç duyulur. Motor gövdesi genellikle toprak ile irtibatlandırılır.
Nötr ile toprak hattı birleşmez.
Nötr, elektrik yükü olmayan yüksüz anlamına gelir. Elektrik kablolarındaki fazlarda bulunan akımın tüketiciye ulaşıp devresini tamamlamak için kullandığı geri dönüş yoludur. Nötr iletkeninden geri dönen akım arasındaki açı farklarından dolayı birbirlerini sıfır referans noktası değerine getirir.
İlgili 15 soru bulundu
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
faz ve nötr yerinin önemi yoktur. Sarı üstüne yeşil çizgisi olan kablo topraklama kablosudur prizin orta vidalama yerine takacan.
Kaçak akım rölesi nötr olmadan çalışır mı sorusunun cevabı evet çalışır demek olacaktır.
Nötr iletken, tüm tek fazlı yük akımları için harmonik nedeni ile nötr iletkeninden oldukça yüksek miktarda akım alabilir. Bu da bir tesis için geri dönülmez hasarlara neden olabilir.
Üye. toprağı nötre bağlasan sigorta atmaz. ayrıca topraklama olduğu halde cihazda kaçak varsa topraklama iyi yapılmamış demektir.
Nötr kesilirse kaçak akım açmaz çünkü nötr de oluşan etiketinde yazan akım (mA) değerini görmez.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Nötr iletkeninin dağıtık olduğu durumlarda her devrede nötr iletkeni için aşırı akım koruması gereklidir. Bu durumda, nötr iletkeni dahil tüm ilet- kenlerin kesilmesi gereklidir.
Şunu da karıştırmayın, anahtarlara bağlanan kablolarda nötr olmaz.
Bir Faz+Nötr Kesmeli Olan:
Nötr hattında kesici tertibat yoktur, faz hattındaki akımın şiddetine göre devreyi açar. Bu sigorta monofaze sistemlerde bir arıza durumunda nötr hattının kesilmesi gereken yerlerde kullanılır.
AC Elektrik Kablo Renkleri
Mavi kablo: Nötr iletkeni (N): Prizlerde ve avizelerde negatif veya nötr elektrik yükleri için kullanılır.
Nötr hattının gerilimi toprağı referans alırsak düşüktür. örneğin 1-3 Volt.daha yüksekte olabilir. Örneğin 5 volt.hatalı durumlarda insanı hafiften titretecek seviyede olabilir. Normalde nötr e dokunmak insanı çarpmaz.Alıcı cihazı faz ile toprak arasına bağlamak yasal değildir(kaçak elektrik).
Nötr hattı bağlı olmadığı zaman yükler fazlar arasında kalır. Empedansı büyük olan cihazlara daha yüksek gerilim düşerken (örneğin 300 Volt) empedansı düşük olanların üzerine daha düşük gerilim düşer. Bu nedenle normal çalışma gerilimi 220-240 Volt arası olan cihazlar zarar görür.
İdeal olan 1- 1,5 volttur. Bu değerlerin hiçbirinin toprak direnci ve toprak kaça- ğına karşı koruma ile alakası yoktur. Konut gibi tek faz ve dengesiz tüketim olan yerlerde nötr-toprak arası gerilimin yük- sek olması normaldir.
Topraklama kablosu yoksa Kaçak akım rölesi çalışır mı?. Topraklama kablosu yoksa Kaçak akım rölesi çalışır fakat, otomatik olarak devreyi açmaz. Kaçak enerji olan yere insan teması olmadan rölenin devreye açması için kaçak akım rölesi bağlantısı yapılmalı.
Kaçak Akım Rölesinin Çalışma Prensibi
Röle faz ve nötr etkileşimleri sayesinde çalışır. Bu iki uç arasındaki farkı hesaplayarak gerekli doğru akımı sağlar ve kontrollerini yapar. Bu uçlar arasındaki amper daha önceden belirlenen amperin altında ise röle elektriği keserek can ve mal kayıplarının önüne geçmiş olur.
not: sigorta yüksek akımları değil, çok yüksek akımları engeller. Amacı üzerinde yazan çok yüksek değerin üstüne geçmemektir. faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Kırmızı: Genel olarak 220 volt içinde görülmektedir. Faz iletkenliği için kırmızı renk kullanılmaktadır.
Faz 2: Siyah. Faz 3: Gri. Nötr: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Mavi kablo ise nötr kablosudur ve negatif yükleme yapmak için kullanılır. Kahverengi, siyah ve gri kablolar ise faz kablolarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri