Son olarak 2018 senesinde çıkartılan imar barışı ile 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen ve ruhsatsız olan ya da ruhsata aykırılık içeren yapılar için af getirilmişti. 6 Haziran 2018 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan 30443 sayılı karar ile imar barışı resmen yürürlüğe alınmış, başvuru yaparak yapı kayıt ...
İmar barışı başvuru süresi, 31 Aralık 2022 tarihine kadar yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için 3 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurulması gerektiğini öngörmektedir.
Kapsamlı Torba Yasası'nın içinde yer alan 2024 İmar Barışı, imar düzenlemeleri konusunda beklenen değişiklikleri içeriyor.
(2) Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.
İmara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar, ruhsata uygun olup iskân alamamış yapılar, iskânlı fakat daha sonradan değişiklik ve ilaveler yapılmış birçok konut ve işyeri bu imar barışından faydalanabilecek.
İlgili 26 soru bulundu
İmar Barışı Hangi Binaları Kapsıyor? Yapı kayıt belgesi sonrası binaların yasallık kazandırılıp kayıt alına alınmasını sağlayan imar affından ruhsatsız, imara aykırı veya başka ruhsat eklerine uyulmadan inşa edilmiş tüm binalar yararlanabilmektedir.
TCK'nın “İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu” başlıklı 184. maddesine göre; (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
10-) Başkasından kiralanmış arsa/tarla üzerine yapılmış olan yapı imar barışı kapsamında değerlendirilecek mi? Hayır, üçüncü şahıslara ait taşınmazlar üzerine yapılan yapılar kapsam dışındadır.
Yapı kayıt belgesi, yapının yıkılma riskini ortadan kaldırarak elektrik, doğalgaz ve su bağlantısının yapılmasını sağlamakta ve binayı yasal olarak sisteme kaydetmektedir. Yapı kayıt belgeli bir bina satın alınırsa bina için yapı kullanma izin belgesi alınabilir, yapıda güçlendirme yapılabilir.
İlgili kişiler imar affından yararlanabilmek için öncelikle yapı kayıt belgesi başvurusunu e-devlet üzerinden yapmalıdır. Daha sonra ise gerekli harçlar yatırılır. Yapı kayıt belgesi çıkarıldıktan ve bedeli ödendikten sonra idareye bildirim yapılarak yapı imar affı kapsamına alınır.
İmar affı ödeme süresi 31 Aralık'a uzatıldı!
İmar affının ödeme süresi 31 Aralık'a kadar uzatıldı. İmar affına başvuru yapanlar, bedelin en az yüzde 25'ini 31 Temmuz'a kadar, kalan kısmını ise 31 Aralık tarihine kadar taksitle yatırabilecek....
Satın alınan taşınmazın yapı kayıt belgesinin iptal kararının tebliğinden itibaren 60 günlük dava açma süresi içerisinde idari yargıda dava açılması veya idareye itiraz başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından verilen Yapı kayıt belgesi başvurularına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum vermiş olduğu yanıtında yeni bir imar barışı ya da imar affı, yapı kayıt belgesi çalışması olmadığını duyurdu.
6-) Köylerde tapulu tarla üzerine ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılan bağ, bahçe evleri de imar barışı kapsamında mıdır? Evet, bu yapılarda imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.
Son imar affı için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 10 Mayıs 2018 Perşembe günü açık oylama gerçekleştirildi. 550 milletvekilinden 217'sinin "kabul", beşinin "ret" oyu vermesiyle de uygulama, yasalaştı.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
İmar affı son durum ve gelişmeleri ile gündemde yer alıyor. Kurallara aykırı şekilde inşa edilen gecekondu ve kaçak yapılar için geliştirilen düzenleme 30 Temmuz 2022 öncesinde ruhsatsız yapıları kapsayacak.
Bugün için madde metninde sadece “bu Kanun” ifadesi yer almaktadır. Burada “bu Kanun” ifadesiyle kastedilen, 3194 sayılı İmar Kanunu'dur. Dolayısıyla yapı kayıt belgesi olan binalar, 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yıkılamaz.
2-) Çatı aralarına yapılan ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilecek mi? Evet, bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, bütün maliklerin muvafakatı ile kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler.
İmar Barışı Kapsamında Kat Mülkiyetine Geçiş
Yani kat mülkiyetinin kurulması için maliklerin tamamının anlaşması ve imar planında; yol yeşil alan, park gibi alanların terk edilmesi gerekmektedir. Bu durumda daha önce yapı kayıt belgesi olarak ödenen bedel kadar bir bedel daha ödenecektir.
Yapı ruhsatına aykırı olarak yapılan ya da yapı ruhsatı olmayan yapı için, ilgili belediye ya da il özel yönetimi 3194 sayılı Yasa'nın 32 ve 42. maddeleri çerçevesinde yıkım kararı alma ve yönetsel para cezası uygulama yetkilerini kullanır. İlgili belediye ya da il özel yönetimi istemi durumunda yıkım, OSB'ce yapılır.
Yapı ruhsatı alınmadan yapılmış yapının, imar planı ve yönetmelik düzenlemelerine uygun olarak yapılmış olması, yapıyı kaçak olmaktan kurtarmaz. Yetkili yönetimlerin bilgisi dışında ya da imar düzenlemeleriyle getirilmiş kurallara uyulmadan yapılan yapılar, kaçak yapıdır.
Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri