Madde 34 - 1) Bahçe duvarlarının yüksekliği, binaların yol tarafından ve yoldan bina cephe hattına kadar (1.00) m. yi, gerisinde ise (1.50) m. yi geçemez. Bu duvarlar üzerine yüksekliği (1.00) m. yi aşmayan ve görüşü kapatmayan parmaklık yapılabilir.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 55. maddesinde bahçe duvarlarının hangi şartlarda ve ölçülerde yapılacağı düzenlenmiş olup, yapılacak olan bahçe duvarının bu şartlara ve ölçülere uyup uymadığının belirlenebilmesi ve imar düzeninin sağlanabilmesi için bahçe duvarı için ruhsat alınması gerekeceği tabiidir.
en az 60 cm olmalı ve toprak etkisine dayanıklı hale getirmek için temele doğru kalınlığı arttırılmalıdır. Bu tip duvarların yalnız görünen yüzleri düzgün olarak işlenir. kalınlığının az ve sağlam olması istenilen yerlerde, elverişli taş temininin zor olduğu durumlarda istinat duvarları betonarme olarak inşa edilir.
Bahçe duvarı, son çıkan yönetmeliğe bağlı olarak duvar yüksekliği yol tarafı ve cepheye kadar olan tarafı 1 metre olmak zorundadır. Diğer noktalar ise en fazla 1,5 metre yüksekliğine kadar çıkabilmektedir.
40.maddeye aykırı durumun tespitini ve tebliğini yasaya uygun yapmadan da ilgili belediye encümeni yıkım ve para cezası veremez. Proje hilafı şeklinde başlık atarak dahi olsa ruhsata tabi olmayan yapılar hakkında yıkım ve para cezası verilemez. Bahçe duvarı,çit, veranda,vb ruhsata tabi değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Madde 34 - 1) Bahçe duvarlarının yüksekliği, binaların yol tarafından ve yoldan bina cephe hattına kadar (1.00) m. yi, gerisinde ise (1.50) m. yi geçemez.
Dik eğimli ve tehlike gösteren veya bahçe seviyesi yola göre yüksek olan parsellerde, projesi yapılıp ilgili Belediyesince onaylanarak ruhsat verilmesi koşulu ile istinat duvarı yapılması zorunludur.
-Yapıların taşıyıcı dış duvarları en az 50 cm kalınlıkta olmalıdır. -Taşıyıcı iç bölme duvarları,30 cm taşıyıcı olmayan bölme duvarları 15 cm den daha ince olmamalıdır. -Planda enine ve boyuna taşıyıcı duvarlar tertip edilmeli, bu duvarların sürekli olmasına özen gösterilmeli, şaşırtmalı yapmaktan kaçınmalıdır.
Madde 721 - İki taşınmazı birbirinden ayırmaya yarayan duvar, parmaklık, çit gibi sınırlıklar, aksi ispat edilmedikçe, her iki komşunun paylı malı sayılır.
c) Görünen yüzeylerde taşlar arasındaki boşluklar, en çok 4 cm. olmalıdır. d) Duvar kalınlığı, en az 60 cm olmalıdır.
Sağlam bir bahçe duvarı yapımı için öncelikle güçlü bir temele ihtiyacınız vardır. Bu temel, duvarın ilk tuğlasından biraz daha geniş olmalı ve çakıl taşları ya da beton şerit gibi bahçe ve yapı market ürünleriyle desteklenmelidir. Temeli bu şekilde oluşturduktan sonra sonra sıra duvarın inşa edilmesine gerekir.
bahçe duvarı yapımında bims, briket ve gazbeton gibi hazır duvar blokları da kullanılır.
Bina niteliğinde olmasa dahi, yapı olarak kabul edilen istinat duvarı, iskele, temel betonu gibi imalatlar için, İmar Kanunu'nun 21. Maddesine göre ruhsat alınması zorunludur. Aksi taktirde, yıkım ve para cezası müeyyideleri uygulanır.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan maddeler esas alındığında bahçe duvarı için ruhsat almanıza da gerek kalmıyor. Fakat bahçe duvarına iskele kurumu yapılacak ise belediyeden başvuru yaparak ruhsat alınması gerekmektedir.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Beton duvarların dayanıklılığı ve uzun ömürlüğü sayesinde arazilerinizin yıllarca tüm mütecavizlere karşı korkusuzca korumasını bu şekilde sağlayabilirsiniz.
Binalarda kiriş, kolon veya taşıyıcı nitelikte olan perde duvarların kaldırılması, kırılması ya da müdahale edilmesine izin yoktur. Taşıyıcı iskelete zarar verildiği takdirde, binada can güvenliği tehdit altına girer.
Bahçe düzenlemesi ve peyzajı evlerinizin ve işyerlerinizin daha güzel açık alanlara sahip olması için yapılan çalışmalardır. Bu çalışmaları genellikle peyzaj mimarları yürütür. Ve bu tasarımcılar, bahçelerin fonksiyonlarına, kişisel tercihlere, iklim koşullarına ve arazinin mevcut yapısına göre düzenlemelerini planlar.
Sığınakların iç yüksekliği net 2.40 metreden aşağı olamaz. b) Sığınağı çevreleyen bina dış duvar kalınlığı: Sığınağın bina dışına rastlayan duvar ve tavan döşeme kalınlıkları en az 60cm. beton, 75cm. tuğla veya taş ya da 90cm. sıkıştırılmış topraktan olmalıdır.
Duvarın alanını hesaplamak için duvarın uzunluğunu yüksekliğiyle çarpın. Örneğin; duvar 5 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğinde ise, alanı 5x3=15 metrekare olacaktır.
Ara kat döşemelerinde 8 cm, çatı katı betonarme döşeme plağında 6 cm kalınlıklar minimumdur. Betonarme döşemeler deprem bölgelerinde normal bölgelere oranla 2 cm daha kalın yapılırlar. Zemine oturan döşemelerde grobeton kalınlığı genelde 10 cm alınır. Yapılarımıza zarar veren en önemli faktörlerden biri de sudur.
a) Ön bahçe ve yol kenarına rastlayan bahçe mesafeleri en az 5.00 metredir. b) Yan bahçe mesafesi ile kamusal alanlara komşu olan bahçe mesafeleri en az 3.00 metredir. c) Arka bahçe mesafesi en az 3.00 metredir.
Bahçeleri diğer alanlardan ayıran yapılara bahçe duvarı denir. Yapımı ruhsata tabi değildir; ancak duvar yüksekliği, planlı ve plansız alan yönetmeliklerine tabidir. Teknik anlamda ihata duvarı olarak bilinir ve taşıyıcı özelliği olmayan, sınır belirleme maksadıyla inşa edilen yapı anlamında kullanılır.
Bahçe ya da binaları çevreleyen duvarlara ihata duvarı adı verilir. Kuşatma, kavrama anlamına gelen ihata, taşıyıcı özelliği bulunmayan kuşatma, sınır belirleme işlevini yerine getiren duvarlar için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri