Tüplü Mürdüm Eriği Fidanı (120-150 cm 1 Sene Sonra Meyve Verir)
erik fidanlarının geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar.
Dikilen bir erik fidanı klasik anaçlı ise 3-4 yılda , yarı bodur veya bodur anaçlı ise 1-2 yılda meyve vermeye başlayacaktır.Yarı bodur veya bodur anaçlı erik fidanlarından olan bahçelerde daha erken sürede ürün alır, dekara daha fazla mahsul alabilirsiniz.
Her rakıma dikilebilen bir fidan türüdür. Sert çekirdekli meyve türü olarak kışın yaprak döker.
Dikim zamanı - Meyve fidanlarımız tüplü olduğundan dolayı yılın her ayı dikilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Erik ağaçları, en az 6 ila 8 saat doğrudan güneş ışığı aldığı bir yerde en iyisini yapar.
Gülgiller familyasının Rosaceae ailesinden olan mürdüm eriğinin anavatanı Anadolu'dur. Daha sonra Kafkasya'ya, ardından da Hazar Denizi çevresine ve dünyaya yayılan bu erik çeşidi kışların ılık geçtiği bölgelerde yetişir.
Erik, kışın sonlarına doğru çiçek açar, çiçekleri üzerine düşen kar doyumsuz bir görüntü oluşturur.
Erik soğuk ılıman iklim bölgelerde, hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik çeşitleri, subtrobik iklim bölgelerinde yetiştiği söylenebilir. Tür sayısının çok olması yanında ülkemizde farklı ekolojik bölgelerin sağladığı olanaklar nedeniyle erik çeşitlerini 4-5 ay süre ile pazarda görmek mümkündür.
-Verime Geçmiş Bir Tam Bodur Mürdüm Erik Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Erik fidanı tarlada ağaç başı 100-150 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriği, içerdiği mineraller bakımından özellikle karaciğer ve böbrekler için çok faydalı bir meyvedir.
Yıllık yağış miktarı 750 mm' den az olan bölgelerde düzenli olarak yaz aylarında sulama yapılmalıdır. Mayıs ayının 2. Yarısından itibaren sonbahar yağışlarına kadar geçen süre içerisinde toprak yapısına da bağlı olarak mart ekim ayları arasında toplam 8- 12 kez sulanmalıdır.
Soğuklara dayanıklı olan erik ağacı her rakmda hobi amaçlı yetiştirilebilir. Kış mevsiminde soğuklara dayanıklı olan erik fidanı soğuğa olan dayanıklılık ilkbaharda havaların ısınmasıyla azalmaya başlar. Çiçeklenme devresinde duyarlılık iyice artar.
Erik Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Ilıman iklime ve suya ihtiyaç duyan erik ağaçlarına gereken iklim isteği sağlandığı ve bakım yapıldığı takdirde ekonomik ömrü minimum 25 yıldır.
Kullanacak olduğunuz saksı asgari 10 litrelik, kullanacak olduğunuz toprak ise çiçek toprağı olabilir. - Papaz Eriği Fidanı Dikim Mesafesi: Tam Bodur erik fidanlarında fidanlar arası 2 metre, sıra arası 4 metre dikim yapılabilir.
Erik toprak seçiciliği açısından genellikle çok fazla seçici meyve değildir. Erik fidanı, saçak köklü olduğu için az derin olan topraklarda da kolaylıkla yetişebilirler. Toprak çok kumlu olduğu zaman erik ağacının ömrü kısa olur. Bu tür topraklarda Japon erik çeşitleri tercih edilmelidir.
Mart, nisan, mayıs ve haziran ayları eriğin yetişmeye devam ettiği aylardır. Nisan ayı eriğin yetişmeye başladığı ay denilebilir.
Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Antioksidan açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olması, hastalıkların önüne geçer. Kemiklerin güçlenmesinde fayda sağlayan mürdüm eriği, osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltmaktadır. İdrar söktürücü özelliği vardır ve vücudun ödem atmasına yardımcı olur.
Kış soğuklarına dayanıklı eriklerde soğuğa olan dayanıklılık, ilkbaharda havaların ısınmasıyla azalmaya başlar. Çiçeklenme devresinde duyarlılık iyice artar. Eriklerde kabaran tomurcukların -3.1 ile -1.1 °C ye; açmış çiçeklerin -2,2 ile 0.6 °C ye ; genç meyvelerin -1.1 ile -0.6 °C ye dayandığı bilinmektedir.
Natal eriği, tohumdan ve çelikten yetiştirilmektedir. Suya konan çelikler çok kolay kök verir. Tek evcikli olduğundan kendi kendini döller. Bu nedenle tek olarak dikmekte bir sorun yoktur.
Ege, Marmara ve Akdeniz'in bütün illerinde erik yetiştirmek mümkündür. Can eriği, papaz eriği, tatlı üryani eriği ve mürdüm eriği, en tanınmış erik çeşitlerindendir. Doğu Anadolu bölgesinde yüksek yaylalar ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurak bölümler hariç, her yerde yetiştirmek mümkündür.
Hastalık yeni başlamış ise, hasta kökleri kesilip hasta kısımlar kazındıktan sonra bu yerlere %5'lik Bordo bulamacı veya %2'lik Göztaşı ilaçlarından biri fırça ile sürülür, ilaç kuruduktan sonra üzeri aşı macunu veya 750 gram Ardıç katranı+250 gram Göztaşı karışımı ile kapatılmalıdır.
-Gönderilecek Tam Bodur Mürdüm Erik Fidanı Özellikleri Nelerdir? Gönderilecek Erik fidanı maksimum boyu 1 metredir.
Mürdüm eriği, yaz aylarının vazgeçilmez bir magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Kara erik olarak da adlandırılan bu meyve Ağustos- Eylül aylarında olgunlaşır. Tadı biraz mayhoş olan eriği olgunlaşınca daha çok tüketebilirsiniz.
Erik ağacının Ocak'da çiçek açmasının kendisini şaşırttığını dile getiren, köyde yaşayan Hüseyin Korkmaz, "Normalde erik ağacı her yıl Nisan ayının sonuna doğru çiçek açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri