Önceki Türk devletlerinde, vergi toplamak için görevlendirilen kişilere amga ya da imga denildiğine yukarıda değinilmişti. Uygurlar'da ise ağıcı denildiği anlaşılmaktadır.
doğu karahanlılarda taşradaki gelir-giderlere bakan kişi anlamına gelir.
Tudun: Devletin vergiye bağladığı diğer devletlerden vergilerin tahsili ve denetimi işi “Tudun” adı verilen memurlar tarafından yapılmıştır.
töreler hakanın isteği kurultayın kararı ile değişebilir. mahkeme başkanına yargan (yargucı) denir.
Tudun, eski Türk bölgesel yöneticilerine verilen unvan. Avar, Göktürk ve kadim Bulgarların kullandığı bu unvan günümüzün valileri ile örneklenebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit ayukı kelimesi, 'Eski Türk devletlerinde hükümetin adı,' biçiminde öne çıkar. Devlet ile ilgili yönetim ve kararların alınması ve bu kararların uygulanması noktasında, devlet yetkililerin bulunduğu bakanlar kurulu olarak da bilinir.
Örgin, Orta Asya Türklerine dair bir kavramdır. Taht ya da otağ demektir. Hükümdar çadırı olarak bilinene otağ, başka bir deyişle Örgin olarak bilinmektedir. Hükümdarlığı simgeleyen örgin sözcüğü taht anlamı taşımaktadır.
Ayuki eski Türk devletlerinde hükümetin adıdır. Hunlardan itibaren yönetimle ilgili kararlar almak ve alınan kararları uygulamak amacıyla devlet yetkililerinin bulunduğu ayukı (bakanlar kurulu) adı verilen kurul oluşturulmuştur.
Toy, devlet işleri konuşulup tartışıldıktan sonra eğlenilen, yenilen ve içilen karnaval türü bir toplanmadır. Başka bir deyişle, devletin hükümdarlarının (genellikle bu kişiler hakanlar olur) düzenlediği, yılın belirli günlerinde, devlet ileri gelenlerine ve halka verilen resmi bir ziyafettir.
Türklerde Ordu
Eski Türkler askere çerig veya sü derlerdi. Ordu veya toy, ordu karargahı veya kağanın oturduğu şehir -belki de saray- demekti. Uruş savaştı.
Resm-i Arûs (Gerdek Resmi) Bir sipahinin tımarında bulunan kadınların evlenmeleri verginin konusunu oluştururdu. Bu vergi, kadınların kocalarından tahsil edilirdi. Yâve ve Kaçkun Resmi (Bâd-ı Hevâ Rüsûmu) Kaybolmuş hayvan veya kölenin bulunması verginin konusunu oluştururdu.
Önceki Türk devletlerinde, vergi toplamak için görevlendirilen kişilere amga ya da imga denildiğine yukarıda değinilmişti. Uygurlar'da ise ağıcı denildiği anlaşılmaktadır.
İltizam, Osmanlı devlet gelirlerinin bir bölümünün belli bir bedel karşılığında devlet tarafından kişilere devredilerek toplanması yöntemi. Vergiyi toplamayı üstlenen kişiye "mültezim" denirdi.
II-Ağılıg, ilk Türk devletlerindeki hazine görevlisidir. mührü bulunan para yerine geçen bez parçasıdır. törenlerine verilen isimdir.
Kenğeş, İslam öncesi Türk devletlerinde toy ya da kurultay denilen toplantılarda iç ve dış konuların tartışılmasına ve toplantılara verilen isimdir. kenğeş كنكش" işlerde danışma, görüşme, düşünme, müşavere".
Komedon, kıl foliküllerinde yani gözeneklerin içinde beliren siyah veya beyaz noktalara verilen isim. Tıkanmış gözeneklere komedon adı veriliyor. Komedon, klasik akneden farklı olarak ileriki durumlarda iltihaplı kistlere kadar uzanabilir.
Eski Türkçe'de “ordu karargâhı” demek olan toy kelimesi “ziyafet, düğün” anlamında kullanılır. Oğuz boylarına ait onkunların av kuşları olması av törenleriyle toyların dinî veya totemik bir kaynaktan geldiğini göstermektedir.
Eski Türk devletlerinde Ayuki hükümet anlamına gelmekteydi. Hun İmparatorluğuna kadar dayanan bir kökeni bulunmaktadır. Daha sonraki dönemlerde de farklı Türk Devletlerinde de kullanılmıştır. Türk Dil Kurumu Sözlüğünde de anlam olarak Eski Türk Devletlerinde hükümete verilen isim olarak geçer.
Cihanşümul kelimesinin TDK sözlük anlamı, evrensel demektir. Bu kelime, genellikle bir konunun evrenselliğini anlatmak için kullanılır. Dilimizde en sık anlamı aranan kelimeler arasında yer alır. Fransızca kökenli bu kelime, evrensel anlamında kullanılıyor.
Ayyuka en yüksek demektir. Bir diğer anlamı ise herkes tarafından bilinen ve görülen anlamındadır. TDK verilerine göre ayyuka kelimesi çok yüksek ve hızlı yayılan şeklinde ifade ediliyor.
Siyasi ve askeri ile beraber ekonomik kararlar eski Türk devletlerinde toy adı verilen mecliste alınırdı. Bu doğrultuda böyle kararları tartışan ve çoğunluk ile beraber bu kararları alan kişiler ise Toygun olarak bilinirdi.
Ruhu barındırdığına inanılan bir cisme verilen isim kotuz olarak bilinmektedir. Bu şekilde inanç üzerinden ele alınan ve eski Türk devletlerinde kullanılan bir kelime olduğunu söylemek mümkün.
KPSS ile ilgili Güncel Dökümanlar, Denemeler, Ders Notları'nın Gönderisi. Kün : Halk,Toplum demektir. Oksızlık : Bağımsızlık demektır.
Yelme “izci, keşşaf, piştar, öncül” anlamında kullanılıyordu (Caferoğlu, 1968: 292). Yorçu “usta kılavuz” karşılığındaydı (Kaşgarlı Mahmud, 1992: III, 30). Yirçi ve yirtçi de kavram olarak “rehber, kılavuz, yer gösteren” anlamındaydı (Caferoğlu, 1968: 298- 299).
Halk (Kün)
Budun; boylar birliği manasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri