Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor. Şekerlenme, balın glikoz, fruktoz ve su miktarına bağlı olarak gelişiyor.
Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal şekerlenmez. Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha yoğun olarak algılanır. Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır.
Balın şekerlenmesi bal için normal bir süreçtir. Balın kristalleşmiş olması, balın tüketimi için engel olmadığı çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bal kristal şekilde de tüketilebilmektedir. Ancak balı normal sıvı haline çevirerek tüketmek de mümkün olmaktadır.
Ilık bir suya deneyeceğiniz baldan 1 yemek kaşığı kadar koyun ve bekletin. Bal gerçek ise bıraktığınız şekilde kalacak, katkılı ise çözünme yapacaktır. 1 yemek kaşığı balı kopardığınız kağıt havlunun üzerine koyduğunuzda havlu tarafından emilime uğruyorsa katkılı olduğu söylenebilir.
Balın erken sağımı, peteklerin sırlanmadan alınması ve balın açıkta bırakılması şekerlenmeye sebep olurlar. Şekerlenme süresi ısı ve havada ki nem oranıyla ilgilidir. 10-18 derecede saklanan ballar çabuk şekerlenir. 10 derecenin altında daha geç şekerlenir.
İlgili 44 soru bulundu
Hakiki bal yoğun bir kıvama sahip olduğu ve kolay kolay erimediği için hem petekli hem de normal balda kıvam çok önemlidir. Evde bir bardak suya ya da süte bir kaşık bal atın ve gözlemleyin. Eğer balın erime süreci uzun sürdüyse hakiki bal olma ihtimali yüksektir.
Gerçek bal bozulur mu? Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir.
Bir kibriti hafifçe balın içerisine batırın. Ardından kibriti yakın. Eğer bal değdirdiğiniz kibrit yanmaya başladıysa bal gerçek ve saftır, yanmıyorsa sahtedir.
Markette satılan balların gerçek olup olmadığı birçok kişinin aklını kurcalayan bir sorudur. Çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar, markette satılan balların çoğunun gerçek olmadığı tespit edildi. Fabrikalarda üretilen ve şeker, mısır şurubu ve diğer katkı maddeleri içeren sahte ballar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
En Saf Bal'da dahi yüzde 4'lere ulaşabilen oranda şeker bulunur. Bu şekerin bulunma nedeni ise ilkbahar ve sonbahar başlarında arıya arı sağlığı için verilen bazı ilaçların ancak şekerle verilebilmesinden kaynaklanır. Gerçek balın yararlarından bazıları şöyle özetlenebilir: Bal bakteri barındırmaz.
Evet, kristalize bal yemesi güvenlidir.
İlk olarak balı çok cıvık olmadığı bir zamanda (hafif katı olabilir) bir çay kaşığı ile alıp tabağa dökmeyi denersiniz. Eğer bak sıvı bir şekilde akmıyor ve kıvamı sürekli yukarı doğru çekip uzuyorsa balınız organiktir.
Uzun yıllar hakiki balın donmadığı düşünülmekteydi. Ancak gerçek bal yemek isteyenlerin bal donar mı sorusunun cevabı: hakiki bal donar. Ancak daha önce de belirtildiği gibi sadece donması onun gerçek bal olduğunu göstermez. Bunun için mutlaka güvenilir firmalardan alınması tavsiye edilmektedir.
BAL VE REÇELİ ŞEKERLENMEDEN SAKLAMANIN YOLLARI
Reçeli ve balı muhakkak cam kavanozda saklayın. Hazırladığınız reçeli pişirdikten sonra kavanoza aktarın ve oda sıcaklığına gelmesini beklemelisiniz. Oda sıcaklığına geldikten sonra kavanozun ağzını sıkıcı kapatın. Reçel, bal veya pekmezi aşırı soğuk yerlerde saklamayın.
Gerçek balın kristalize olduğunu ancak donan her balın gerçek bal olmadığını vurgulayan Balın gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, “Hakiki çiçek balı çabuk donar ancak glikoz şurubu ve esans eklenerek bal adı altında satılan sahte ballar kristalize olmaz.
Doğal bal biraz fazla yenildiğinde genzi yakar. Yedikten sonra ortalama 20 sn daha tadını damağınızda hissedersiniz. Eğer genzinizi yakmıyor ve tadı damağınızda kalmıyorsa muhtemelen balınız katkılıdır.
A101 Satılan Bal Orijinal Değil!
Balye markası adı altında yaptığı ballar sadece boya içeriyor. Bir su bardağı sıcak suya bir çay kaşığı atınca su sapsarı oldu. O kadar çok şeker atmışlar ki tadı acılaşmış. Bu kadar çok şikayete rağmen A101 satmaya ve üretmeye devam ediyor.
BALPARMAK'IN ÖZENLE SEÇİLEN BAL DÜNYASI
Arıcılardan temin edilen balların Bal Bilim Merkezi'nde yapılan analizler sonucu doğallığının tespit edilmesiyle, yüzde 100 doğal balın güvenle keyfini çıkarmak mümkündür.
BİM'DEN AÇIKLAMA
Gazetenizde bahsi geçen Balkaşık Süzme Çiçek Balı (850 gr.) ürününde 1,5 yıl önce üreticinin hammadde alımı aşamasında kontrolden kaçan bir parti balda, saf bal içine şeker kullanıldığı tespitine istinaden BİM tarafından ilgili partiye ait bütün ürünler raflardan kaldırılmıştır.
Çiçek balı en lezzetli ve damak tadına en çok uyan balların başında gelir. Özellikle doğal ve organik çiçek balı sıcaklık değişimlerinde donar. Bu doğal bir süreçtir. Özellikle balı buzdolabında saklamanız ya da soğukta saklamanız daha hızlı donmasına yol açacaktır.
Fiyatı: 250-300 TL arasında değişir. Yine bitki türünün üretildiği yere göre ay çiçek balı, lavanta balı, ıhlamur balı, keven balı, narenciye balı gibi üretilen bal türleri bulunmaktadır. Hangi tür ve çeşit bal alırsanız alın gerçekten bal üretici olan üreticilerden almaya çalışın.
Pentagon adına Teksas'daki Amerikan Hava Kuvvetleri laboratuvarında çalışan bilim adamları, arıların, % 99'dan daha fazla bir başarıyla, kimyrasal patlayıcıları bulduğunu ve köpeklerden daha fazla koku alma duyuları bulunduğunu ortaya çıkardı. Arılar, ishal olmadıkları sürece, kovan içinde dışkı bırakmazlar.
Bal, güneş ışığından korunarak, 25°C'nin altında ve kapalı şekilde muhafaza edilmelidir. Üretim tarihinden itibaren de 3 yıl içinde tüketilmelidir.
Bal Ne Zaman Yenmez? Bir süper gıda olarak lanse edilen balı, ne zaman tükettiğiniz önemli değildir. Önemli olan ne kadar tükettiğinizdir. İhtiyaç duyduğunuz anlarda önerilen tüketim miktarlarını aşmamaya dikkat ederek bal tüketebilirsiniz.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri