İdrar boşaltamama nedeni, sinir hasarına bağlı olarak gelişen mesane kasında kasılamama (felç) ya da mesane kasının işeme esnasında kasılırken büzüklerin gevşeyeceği yerde, onların da kasılması ve idrarın atılacağı yolun açılamaması bilakis daha da kapanmasıdır.
Tıbbi terminolojide sistit, kelime anlamıyla mesane enflamasyonu, yani mesane enfeksiyonudur. Sistit belitilerini ise idrarda yanma, sık sık idrara çıkma, çok idrar varmış gibi hissedip idrar yapamama, tam boşalamama hissi şeklinde tarif edebiliriz. Halk arasında sık sık idrara çıkma durumuna “sistit” deniyor.
Buna bağlı olarak, olması gereken mesane kapasitesinden daha az mesane kapasitesinin olmasına neden olabilir. Mesane idrar yaptıktan sonra bile tamamen boşalmayabilir. Buna idrar retansiyonu denir. Mesanede idrar kalması, idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır.
İdrar tutukluğu, mesanenin tam anlamıyla boşaltılamadığını ifade etmektedir. Kadınlarda idrar tutukluğu ya da kadınlarda kesintili idrar olması çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Akut retansiyon olarak bilinen bu sıkıntı boşaltım yollarının tıkanması sonucu ile meydana çıkar.
Eğer sürekli idrarınız varmış gibi hissediyor fakat idrara çıktığınızda damla damla geldiğini görüyorsanız idrar yolu enfeksiyonunuz olabilir. Taş düşürme de Damla Damla İdrar Yapma sebebi olabilir. Özellikle sıkıştıktan sonra idrar kaçırma durumu da varsa bu konuda mutlaka doktora gitmek gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Erkeklerde sürekli idrar hissine sebep olabilen, idrar yolu enfeksiyonları, içecek türleri, ilaç kullanımı ve diyabet kadınlarda da sürekli idrar hissine sebep olabilir.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
Böbrekler ve mesane kontrolü yapılmalı. Taş, şişme, kitle, böbrek yetmezliği araştırılmalıdır. Bazı hastalarda kronik idrar yapamama hiç bir şikayete yol açmazken- bazı hastalarda mesanede aşırı büyüme, böbrek ve kanallarda şişme hatta böbrek fonksiyon kaybı yapabilir.
Mesanede biriken idrar üretra yoluyla dışarı atılır. İdrar yollarında tıkanmaya yol açan hastalıkların başında taş hastalığı gelir. Diğer nedenler arasında iyi huylu ve kötü huylu tümörler söz konusudur. Kötü huylu tümörler idrar yollarında tıkanmaya yol açan nadir olmayan nedenlerdendir.
İdrar örneği hastanın genital bölgesini temizledikten sonra steril kabın iç kısmına dokunmadan idrarın ilk kısmını dışarı atarak sonraki bir miktar idrarını kaba boşaltması şeklinde olmalıdır. Daha sonra dikkatli bir şekilde idrar kabının kapağı kapatılarak, değerlendirilmek üzere laboratuvara teslim edilir.
Mesanenin fonksiyonu idrar depolamaktır. Böbrekler kandaki atılması gereken maddeleri ve suyu atmak üzere normalde günde 1,5-2 lt ye yakın idrar oluştururlar. Oluşan idrar böbreklerden mesaneye üreter denilen iki dar tüp ile taşınırlar. Mesane doldukça gerilir ve normalde yaklaşık 400cc idrar depolar.
Bunlardan bazılarını kısa başlıklar ile sayacak olursak; karın bölgenizde ağrıma, sık idrara çıkmak istemek, idrar yaparken zorlanmalar, idrar yapamama durumu, idrar akımında oluşan yavaşlık, idrarınızın sıçraması, idrar yaptıkran sonra damlama, kokusu ağır olan idrar, bulanık veyahut kanlı idrar ve idrar yaparken ...
Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
Nörojen mesaneli hastalarda idrar yapma fonksiyonlarındaki bozukluk ve idrarını tam boşaltamama nedeniyle idrar yollarında taş oluşma riski artar. Nörojen mesane hastalığında hastaların gece mesanelerinin boş kalması önemlidir. Mesane ve alt idrar yolu enfeksiyonlarında da sık idrara çıkma görülen bir belirtidir.
Mesane kanseri en sık, idrarda ağrısız kanama ile kendini gösteriyor. Ancak bu kanama gözle görülmeyecek kadar küçük yani mikroskopik düzeyde olabiliyor. Bazen başka nedenlerle yapılan idrar tahlilinde de saptanması mümkün.
Tembel mesane, olan hastalardan idrar yapmayı bitirdiklerinde konumlarını biraz değiştirmelerini, örneğin öne eğilmelerini ve tekrar işemesi istenir ki buna ikili işeme denir. Rezidüel hacmi olan ve rahatsız edici sistoselleri olan hastalarda özellikle başarılı olduğunu göstermektedir.
Böbrek ve Mesane Ultrasonu
Yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanılarak, mesane ve böbreklerin büyüklüğünü, şeklini gösterir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilecek kitle, taş, kist, tıkanıklık ve anormallikleri kontrol eder.
İdrar yolu kanser belirtileri arasında çok sık rastlanan semptomlardan bazıları; kansızlık, iştah kaybı, vücutta iltihaplanma, sebepsiz kilo kaybı, sırtın belirli bir kısmında ağrı hissiyatı, idrarda kana rastlaması şeklinde görülebilmektedir. Bu kanamalar genel olarak ağrısız bir biçimde görülmektedir.
Üreterin tıkanması enfeksiyona ve piyelonefrite de yol açabilir. Piyelonefrit, tıkalı idrar kanalının yol açtığı enfeksiyon ve bakteriler nedeniyle böbrekte iltihaplanma görülmesi şeklinde tanımlanabilir. Piyelonefrit ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliğine de neden olabilecek bir rahatsızlıktır.
Uygun olan hastalarda bu yöntem lazer veya mekanik olarak darlık olan kısmın genişletilmesi ile yapılır. Üretrotomi için uygun olmayan veya üretrotomi ile başarı sağlanamayan hastalarda ise üretroplasti adı verilen açık cerrahi ile darlığın nedeni ortadan kaldırılır ve üretra genişletilir.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, çok fazla su içmenin insan sağlığı için zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor.
Üroloji, her iki cinsiyet ve her yaş grubunda idrar yollarını, erkeklerde ise üreme sistemini inceleyen tıbbi bölümdür. Cerrahi uzmanlık olarak da bilinen üroloji bölümü, iç hastalıkları, pediatri, jinekoloji ve onkoloji bölümleri ile birlikte sağlık hizmeti vermektedir.
İdrar yaptıktan sonra sızıntı: Kişinin tuvalete gittikten sonra bile birkaç damla idrar sızıntısı yaşamasıdır. Bu duruma pelvik taban kaslarının zayıflaması veya prostat genişlemesi neden olur.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Sirkeli su idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi? Elma sirkesi çok konuda olduğu gibi enfeksiyonları yok etme konusunda da faydalıdır. Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri