Minibüs Zorunlu Trafik Sigortası 2023 Yılı Asgari Teminatları Maddi olarak; Araç başına: 54.000 Türk lirası Kaza başına: 108.000 Türk lirası
Zorunlu trafik sigortası teminat limitleri; araç ve kaza başına maddi giderler, kişi ve kaza başına sağlık giderleri ile kişi ve kaza başına sakatlanma ve ölüm giderleridir. Trafik sigortası teminat limitleri 2023 itibariyle araç başına 120.000 TL'ye ve kaza başına 240.000 TL'ye çıkarılmıştır.
Fakat bizim tavsiyemiz kasko poliçelerinde İMM teminatının minimum 250.000 TL seviyesinde olması yönündedir.
Eğer trafik poliçeniz ve kasko poliçeniz var ise ; kasko poliçenizde yer alan İhtiyari Mali Mesuliyet teminatınız da 250.000 TL ile sınırlı olsun . 120.000 TL'lik kısmı Trafik sigortanız , 250.000 TL'lik kısmı ise kasko sigortanız karşılayacaktır.
Sınırsız İMM Nedir? İMM limiti, kazada karşı araca verilen hasarın ne kadarının karşılayacağını ifade eder. Eğer İMM teminatının belirli bir limiti varsa, o limitler dahilinde karşı tarafın hasarı karşılanır.
İlgili 34 soru bulundu
Limitsiz İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası, aracın kullanılmasından doğan maddi/hukuki sorumluluğu, Trafik Sigortası limitleri ile varsa Kasko Sigortası kapsamında yer alan, İhtiyari Mali Sorumluluk teminatı limitlerinin üzerinde kalan kısmını sınırsız olarak tazmin eder.
Kısacası İMM Sigortası genel şartları, manevi tazminat taleplerini de karşılar. Ancak hatırlatmakta fayda var: Zorunlu trafik sigortan yalnızca karşı tarafa verilen “maddi” zararı karşılayacaktır.
İMM sigortasının limitsiz ödeme tercihi ile yapılması da mümkündür. Böyle hallerde sigortalının karşı tarafa verebileceği zararlar tamamen karşılanır. Yine buna manevi tazminatın eklenmesi ve ölçümü zor olduğundan teminat altına alınan limitin açıkça belirtilmesi yerinde olur.
Ancak zorunlu trafik sigortası poliçesinin yetersiz kaldığı durumlarda ihtiyari mali mesuliyet güvencesine ihtiyaç duyulmaktadır. İMM olarak adlandırılan ihtiyari mali mesuliyet sigortası, bir ek teminat olarak kasko sigortası poliçelerine eklenmektedir.
İMM, trafik sigortasının tavan sigorta bedelinin toplam hasarı karşılamaya yetmediği zaman devreye giren bir teminattır. Yani kalan hasarı poliçede yer alan limitlere göre karşılar.
İhtiyarı Mali Mesuliyet, kusurlu olduğunuz bir kazada karşı tarafa vermiş olduğunuz zarar tutarı o yıl aracınızın türü için belirlenen limiti geçmişse bu limitin üstünde kalan hasar tutarını teminat limiti kadar sizin adınıza üstlenen teminattır.
İMM sigortası yaptırma durumunda zorunlu trafik sigortası teminatlarının ötesinde risk faktörlerini azaltır. Ayrıca, İMM güvencesi trafik sigortasının yetersiz kaldığı koşullarda 3. şahısların aldığı zararlarda devreye girer.
Var olan güvencelerin yanında ek bir teminat olarak sunulabilen İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası, trafik sigortasının yetersiz kaldığı bölümlerde büyük bir ayrıcalık sağlar. Motorlu kara taşıtları için büyük bir öneme sahip olan İMM, karşılaşabileceği maddi talepler karşısında sigortalı kişiyi koruma altına alır.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Aynı durum online sigorta işlemleri için de geçerli. Eğer sizin de böyle bir şüpheniz varsa, bu noktayı hemen açıklığa kavuşturalım. Güvenlik sertifikasına sahip ve güvenilir şirketlerin web sayfalarından yapılan online ödeme işlemleri güvenlik açısından risk taşımaz.
İHTİYARİ SİGORTA, KASKO ŞİRKETLERİNİN ARAÇ DEĞER KAYBINDAN (İMM) ARTAN MALİ MESULİYET KAPSAMINDA SORUMLULUĞU BULUNMAKTADIR.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, trafik kazası sonucu araçta oluşan değer kaybıyla ilgili davada, zorunlu trafik sigortasının limitinin aşıldığı hallerde artan kısmın ihtiyari mali mesuliyet sigortasından tahsil edilmesi gerektiğine karar verdi.
İhtiyari Mali Mesuliyet Poliçesi, Zorunlu Trafik Poliçesi ile aynı risklere karşı teminat sağlamakla birlikte, Trafik Sigortası Poliçesi'nde tamamen teminat harici tutulan manevi tazminat taleplerini de kapsar. Herhangi bir kaza sonucunda, öncelikli olarak Zorunlu Trafik Poliçesi limitleri devreye girer.
Artan Mali Mesuliyet - Maddi Bedeni Ayrımsız
Aracınızın kullanımı sırasında üçüncü şahıslara verilen maddi, kaza ve kişi başına zararın ayrımı yapılmaksızın, maddi ve bedeni zararların trafik sigortasının limitlerini aşan kısmının poliçe limitlerince güvence altına alınmasıdır.
Oysa kasko sigortası yaptırmak yasal bir zorunluluk olmasa da sağladığı avantajlardan dolayı önemli bir ihtiyaçtır. Her şeyden önce sağlıklı ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşaman için gerekli tüm önlemlerin alınmasını sağlar ve pek çok farklı durumuna karşı güvence oluşturur.
Trafik kazalarından doğan hasarlar, hırsızlık ve yangın gibi olaylar birçok KASKO poliçesinde ortak olarak yer alan teminat türleridir. Bu temel risklere ek olarak ilave teminatlar içeren KASKO poliçeleri için geniş KASKO ifadesi kullanılır.
Savaş, istila, düşman hareketleri, darbe, iş savaş, ihtilal, isyan ve ayaklanma gibi durumlarda araçta meydana gelebilecek hasarlar kasko sigortası poliçe kapsamı dışındadır. Ayrıca belitilen bu durumlarda kolluk kuvvetlerinin müdehaleleri nedeniyle oluşabilecek hasarlar da teminat kapsamı dışında kalan durumlardandır.
Kaskoda Manevi Tazminat Nedir? Zorunlu trafik sigortası ana teminatları arasında manevi tazminat bulunmasa da ihtiyari mali mesuliyet sigortası (İMM) ile kasko poliçene manevi tazminat teminatını ekletebilir ve kasko manevi tazminat hakkı bile kendini olası risk durumlarına karşı güvence altına alabilirsin.
Buna göre, sigortacının prim, sigortalının da tazminat alması caiz değildir. 2. İkinci görüşe göre, hayat sigortası caiz değildir; mal ve eşya sigortası ise esas itibariyle caiz olmakla birlikte, dinen hoş değildir. Ayrıca faiz esasına dayanan sigortalar caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri