Temel olarak araçların düz kontak yapılarak çalınması engellemek amaçlı geliştirilmiş elektronik bir güvenlik sistemidir. Araştırma çalışmaları, immobilizer anahtar sisteminin çıkmasından bu yana %70 daha az araç hırsızlığının olduğunu kanıtlamıştır.
Düz kontak yapıldığı takdirde araç marş basacaktır. Ancak ateşleme yapmayacak ve bu sayede motorunuz çalışmayacaktır. Ancak zaman zaman Immobilizer arızası ile de karşılaşabilmeniz mümkün. Bu durumda aracınız kendi anahtarıyla dahi çalışmaz.
Hırsızlık olaylarına karşı oldukça etkili olan immobilizerler çoğu yeni model otomobilde standart özellik olarak geliyor. Sistem eski model araçlara da sonradan eklenebiliyor.
Bundan dolayı çalınma gibi durumlar ile sık karşılaşılmaz. Araç anahtarı kontaktan çıkarıldığı anda güvenlik sistemi devreye girer. Böylece araç koruma altına alınır. Anahtarsız çalıştırma denense bile araç bunu Immo aracılığıyla algılayacak ve ateşleme olmadığı için araç çalışmayacaktır.
Aracınızda immobilizer arızası varsa bunu hemen anlarsınız. Öncelikle pek çok araçta bu arızayı işaret eden bir ekran ışığı vardır. Bu ışık sürekli yanıp söner. Diğer yandan araçta immobilizer arızası varsa kontağı çevirmenize rağmen ateşleme olmaz.
İlgili 18 soru bulundu
Bu tür bir arıza durumunda öncelikle yedek anahtarınız ile otomobilinizi çalıştırmayı denemelisiniz. Eğer çalışıyorsa en yakın oto anahtarcıya giderek immobilizer anahtarın tamirini yaptırmalısınız. Dilerseniz hatanın düzeltilmesi için servisleri de tercih edebilirsiniz.
İmmobilizer Arızası Durumunda Ne Yapılmalı? İmmobilizer arızası durumunda yapılması gereken ilk eylem, aracı yedek anahtarla çalıştırmayı denemektir. Yedek anahtarla aracın sorunsuz çalışması, problemin anahtar içerisindeki çipte olduğunu gösterir. Bu durumda asıl anahtarın tamir edilmesi yeterlidir.
İmmobilizer anahtara sahip olan araçlarda "düz kontak" yapılamaz. İmmobilizer anahtara sahip olunan araçlarda çalınma riski azdır.
Araçların gösterge panelinde immobilizer ışığı mevcuttur. Bu ışık, bazı araçlarda anahtar işaretiyken bazıarında ise direkt olarak immobilizer yazısı olarak görülür. Normal şartlarda aracınızın kontağını çevirdiğinizde immobilizer ışığı yanar ve daha sonra ise kısa belli bir süre sonra söner.
Günümüzde tüm araç segmentleri immobilizer özelliğine sahiptir. Bu sistem sayesinde aracın motoru kendi anahtarı olmadan çalışmaz. Sistemde özel bir dijital koda sahip akıllı anahtar yer alır.
İmmobilizer sistemi, 5 temel ünitenin birbiriyle iletişim kurması sayesinde çalışır. Anahtarın kontağa takılmasıyla birlikte bu 5 ünite devreye girer ve şifre doğrulama işlemi başlar. Aracın çalışması, ancak üniteler arasındaki sorunsuz bir iletişimle mümkündür.
İmmobilizer pille çalışan bir yazılım değildir arabanın üzerinde elektronik manyetik olarak çalışır biterse immobilizer anahtar pili biter onunda arabayı çalıştırmasında bir etkesi yoktur sadece arabayı açmaya kapatmaya yarar yani arabanızda bir arızasa meydana geldiyse bunu uzaktan kumandanın piline bağlamayın.
Anahtar yanlış ise veya anahtarda çip yok ise kontak dönse dahi araç çalışmayacaktır. Bu güvenlik kodu, araç her çalıştığında rastgele üretilir, Kodu çözebilecek tek kaynak araca ait kodlanmış immobilizerli anahtardır.
Türkçe karşılığı “hareketsiz hale getirmek” olan immobilizer, çoğunlukla "çipli araç anahtar sistemi" olarak bilinir. Günümüzde hemen hemen bütün araçlarda kullanılan bu sistem, hırsızların başvurduğu düz kontak yapmayı devre dışı hale getirir ve bu sayede araba hırsızlıklarına engel olmayı hedefler.
Immobilizer sistemi aracın kontak anahtarının sıvıyla teması, yere sert düşürme yada kullanım ömrünü tamamlaması sebepleriyle sistem arızası çıkarabilir.
Oluşan bu sorun kontak anahtarını işlevsiz kılarak; aracınızı kullanmaya engel olabilmektedir. Anahtar döner ancak araç çalışmaz. Bu durumda sorunlu olan parçanın kontak termiği olma ihtimali bir hayli fazladır. Kontak termiği, kontağın en arka bölümünde bulunan ve kontaktaki elektrik işlerini yapan parçadır.
IMMOBILIZER Nedir? Immobilizer, otomobillerin araç çalıştırma (kontak) sistemine takılan elektronik bir devredir. Bu elektronik devrenin bir parçası arabayı çalıştıran kontak anahtarı içindedir ve bu parça tamamlanmadan motor çalışmaz.
Akıllı giriş ve çalıştırma sistemi, sürücünün yanında bulunan elektronik vericili anahtar ile devreye girer. Anahtar araca yaklaştığında kapı kollarındaki yakınlık sensörleri devreye girer. Elektronik vericili anahtar ile kapı sensörleri arasında radyo dalgaları aracılığıyla iletişim gerçekleşir.
İmmobilizer, aracın kontak sistemine bağlı şekilde çalışan elektronik bir düzenektir. Düzenek, içerisindeki çipler sayesinde kontak anahtarının eşsiz olmasını sağlar. Dolayısıyla motorlu taşıtların en önemli güvenlik donanımları arasında yer alır.
Birçok kasko poliçesi, anahtar kaybı veya çalınması durumunu ek teminatlarla kapsayabilir. Bu ek teminatlar, aracınıza ait anahtarın kaybı, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi durumunda oluşabilecek zararları içerebilir. Ancak, her sigorta şirketi farklı kurallar ve koşullar belirler.
İmmobilizer otomobillerin araç çalıştırma (kontak) sistemine takılan elektronik bir devredir. Bu elektronik devrenin bir parçası arabayı çalıştıran kontak anahtarı içindedir ve bu parça tamamlanmadan motor çalışmaz. Bu nedenle İmmobilizer olan otomobiller, “düz kontak” yapılamaz ve çalınmaları çok daha güçtür.
Böyle durumlarda eğer bir yedek anahtarınız yoksa; yetkili servis veya sanayilerdeki bu işi yapan anahtarcılardan yardım alabilirsiniz. Bu şekilde hem kapınız açılacak hem de aracınızın anahtarı yeniden yapılıp, size teslim edilecektir.
Aracın Teyp Kodu araç içerisinde güneşliklerde yada torpido gözünün iç kısmanda yapışık 4 haneli cey kod olarak belirtilen bir etikettir. Belirtilen yerlerde bulunmaması halinde müşteriler en yakın yetkili servisten yeni bir kod tanımlatmak durumundadır.
Anahtar kaybolduysa oto anahtar ustaları aracın kilidine veya kontak yuvasına göre bir anahtar yapıp size teslim edebilir. Eski bir otomobiliniz varsa burada işiniz bitiyor. Ancak arabanızda immobilizer varsa yeni yapılan anahtarın aracın anahtar kodu ile bağlantı kurmasını sağlamanız gerekiyor.
Yedek Anahtar Nedir? Yedek anahtar, adı üstünde otomobil anahtarının bir kopyasıdır. Otomobili kilitleyip açabilir. Aynı zamanda çalıştırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri