Kepek, buğday tanelerinin dış bölümünü oluşturan kabuğa verilen isimdir. Kepeğin içinde, buğday tanelerinin çoğunluğunu oluşturan endosperm bulunur. Ruşeym, buğday tanelerinin kesilerek açıldığında yeni bir bitkiye dönüşen kısmıdır. Buğday beyaz un formuna getirilirken, kepek ve ruşeym çıkarılır.
Buğday Ruşeymi Nedir? Buğday çekirdeğinin yenilebilir kısmı üç farklı kısım içerir: Kepek, besin dokusu ve tohum, rüşeym veya embriyo olarak adlandırılan tohumun kalbi olan bölüm. Buğday rüşeymi buğday tanesinin en alt bölümünde bulunan embriyodur. 1 ton buğdaydan sadece bir kilogram kadar rüşeym çıkmaktadır.
Ruşeym, düzenli ve ihtiyacınız olduğu kadar tüketildiğinde tok tutuyor. Ani acıkmaların ve kan şekeri dengesizliklerinin de önüne geçiyor. Bu sayede kilo kontrolüne ve kilo vermeye yardımcı oluyor. Ancak kontrollü miktarlarda tüketmekte fayda var.
Buğdayın hayat kaynağı olan organik buğday ruşeymi, buğdayların en tepesinde bulunur. Buğdayın en üstünde embriyo olarak adlandırdığımız tohumun üremesi ve çimlenmesini sağlayan kısım olan buğday ruşeymine bu sebeple buğdayın hayat kaynağı diyoruz.
Buğday kepeği, buğday tanesini koruyan birçok katmandan oluşur. B vitaminleri ve minerallerden zengindir. Ayrıca, buğdayın besi dokusunu koruyabilmek için suda çözünmeyen posa içerir. Bu da onu prebiyotik bir besin haline getirir.
İlgili 26 soru bulundu
Buğday kepeği özellikle B grubu vitaminleri açısından çok zengindir. Yüksek oranlarda tiamin, riboflavin, niasin ve folat içerir. Doğru porsiyonda tüketilen buğday kepeği insüline bağımlı olmayan şeker hastalığı görülme riskini azaltır.
Buğdayın en dış kısmını oluşturan kabuğuna buğday kepeği denir. Yıkanmış ve kurutulmuş buğdaylar değirmende öğütülürken buğdaydan ayrılan bu kabuklu kısım da en az buğday unu kadar sağlıklı ve değerli bir besindir. Buğday kepeğinde buğdayın kendisine göre çok daha fazla lif bulunur.
Buğday ruşeymi pek çok farklı şekilde tüketilebilmektedir. Ruşeymler süt, yoğurt, kefir türü süt ürünlerinin içerisine karıştırılarak yenebilir ya da yulaf lapası gibi pişirilerek de tüketilebilmektedir. Aynı zamanda toz haline getirilen rüşeymler ekmek yapmak için de kullanılabilir.
Ruşeym de buğday kaynaklı bir ürün olduğundan gluten içerir.
Lif içeriğinin yüksek olması sayesinde uzun süre tokluk verir, kolesterol düzeyinin düşürülmesine etkili olur, kan basıncını dengeler ve kalbi korur. Antioksidan içeriği sayesinde, yaşlanma etkilerini geciktirmeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.
Siyez unu saklama konusuna değinmeden önce “Un Bozulur mu?” sorusuna bakalım: sorunun cevabı kesinlikle evet! Peki, Unun Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır? Bozulmuş ya da bayatlamış unlarla yapılan hamur işlerinin pişerken kabarmadığını ve piştikten sonra tatsız olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Nasıl Elde Edilir? Buğday ruşeymi, buğdayın en üst noktasında bulunan embriyo olarak adlandırılan, tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlayan kısım olarak bilinmektedir. Ruşeym; buğdayın özü demektir. 1 ton buğdayın işlenmesi sonucunda sadece 1 kg ruşeym elde edilir.
- Buğday ruşeymi 8. aydan itibaren bebeklerin yiyeceklerinin içerisinde yer alabilir. Yalnız 1 yaş öncesi pişmiş tüketmek gerekir. 1 yaş sonrası çiğ de tüketilebilir. - Çorbalarına, sebze ve meyve pürelerine, muhallebilerine, keklerine, pankeklerine, omletlerine katabilir, öğünleri daha da zengin hale getirebilirsiniz.
Tahıllar endosperm, rüşeym ve kepek olmak üzere üç bölümden oluşur. Endosperm: Nişastadan oluşan endosperm, tahılın en büyük bölümüdür. Rüşeym: Protein, vitamin ve mineral içeren bu bölüm, buğdayın embriyosudur. Kepek: Lifli yapıya sahip olup tahılın dışını sarar.
Tam buğday unu ise buğdayın saf hali ile öğütülüp çuvallanması ile elde edilen tamamen doğal ve faydalı bir undur. Buğday tanesinin kısımları olan kepek, endesperm ve ruşeym'in tamamı bu unda mevcuttur. Dışardan bir katkı maddesi de eklenmediği için tam buğday unu olarak adlandırılır.
Bu şekilde yarım saat daha mayalandırın. İkinci mayalanma süreci bittikten sonra üzerine keskin bir bıçak yardımı ile kesikler açın, zeytinyağı sürüp keten tohumu, ay çekirdeği içi veya yulaf kepeği gibi dilediğiniz malzeme serpin. 200 derecede ısıtılmış fırında, 40-50 dakika kadar pişirin.
8 aydan büyük bebekler bizim gibi çorbaya ruşeym de ilave edebilirler.
▪
İsteğe göre ruşeym, lapa ocaktan alınmadan 2 dk önce eklenip bir miktar pişirilerek de servis edilebilir.
Kronik hastalık riski olan kişiler, günlük olarak buğday tohumu takviyesi almayı düşünebilir. Ruşeym Kilo Verdirir Mi? Rüşeym; sağlıklı bir lif kaynağıdır, aynı zamanda folik asit, çinko ve demir gibi mineral içeriğine de sahiptir. Doymamış yağ içeriği sayesinde de, hızlı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olur.
Ruşeymli Tarhana (8.
Tarhana 1,5 çay bardağı su ile tercihen 5-10 dk bekletilir. Sulu tarhana, rüşeym ve zeytinyağı tencereye alınır. Hafif ateşte karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra 2 dk daha pişirilerek nane ilavesiyle bebeğe afiyetle yedirilir.
Vücudun ihtiyacı olan günlük lifin alımında kepeğin doğal haliyle doğrudan tüketilmesi öneriliyor. Buğday kepeği de her tür yiyecek ve içeceklere katılabilir.
Buğdaydan imal edilen unun kepekli olan bölümleri çoğunlukla hayvan yemi olarak tercih edilmektedir. Kaç kilo buğdaydan ne kadar un çıkar gibi konular bu bağlamda önem kazanmaktadır. 1 kilo buğdaydan yaklaşık olarak yarım kilo kadar un çıkabilmektedir. Bu değer buğdayın türüne göre farklılık göstermektedir.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Güney Türkmenistan Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri