Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Yatsı namazının gece yarısından önce olması gerekir.Yatsı namazını, Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in şu sözü gereği gece yarısından sonraya ertelemek câiz değildir. Buna göre güneşin yıl içerisindeki hareketlerine göre yatsı namazını gece yarısından önce kılman gerekir.
Unutmak, uyuyakalmak gibi meşru mazeret olmaksızın namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. Hangi şekilde olursa olsun vaktinde kılınmayan namazların mutlaka kaza edilmesi gerekir.
Terk edilmesi ve geciktirmeyi caiz kılan meşru bir mazeret bulunmaksızın vaktinde eda edilmeyip kazaya bırakılması, günahtır. Namaz; uyuyakalmak, unutmak ve baş ile de olsa îma ile kılamayacak kadar hasta olmak gibi meşru bir mazeret bulunmadıkça kazaya bırakılamaz.
İhmal ve tembellik sebebi ile namazı vaktinde kılmayan kimse, bu namazı kaza etmekle namaz borcundan kurtulur. Namazı vaktinde kılmamanın vebalinden kurtulmak için ise kişinin tövbe etmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/85).
- Ezan okunduğunda hemen namaz kılınabilir mi? Buna göre Hanefiler, yatsı namazını gecenin ilk üçte birine kadar geciktirmeyi müstehap, yarısına kadar geciktirmeyi mubah, gecenin yarısından sonra kılınacak yatsı namazı için ise, mekruh demişlerdir.
İlgili 23 soru bulundu
İhtiyarî vakit, gecenin ilk üçte bir vaktidir. Bundan sonra fecre kadarki vakit ise cevaz vaktidir. Bu vakitte yatsı namazını kılmak caiz ise de mekruhtur.
Peygamber (s.a.s.)'in genelde yatsı namazını, şafak battıktan sonra gecenin üçte biri geçinceye kadarki vakit arasında kıldığı ve genelde bu vakitten sonraya tehir etmediği, bazen ise gece yarısına kadar tehir ettiği, istisna olarak da gecenin çoğunun geçtiği vakte kadar tehir ettiği söylenebilir.
Bu sebeple onları tekrar etmeyeceğiz. - Burada söylememiz gereken şudur: İmansız olarak kabre girmeyen kimselerin af ihtimaline dahil olan günahlar arasında namaz da vardır. Yani Allah namaz kılmayanları da affedebilir. Fakat unutmamak gerekir ki, “affedilebilmek”, mutlaka “af olunmak” manasına gelmez.
Cevap: Farz ve vacib olan bir namazı kazaya bırakabilmek için, iki özür vardır: Biri, düşman karşısında olmaktır. İkincisi, seferde olan kimsenin hırsızdan, yırtıcı hayvandan, selden, fırtınadan korkmasıdır.
Peygamber (asm) iki rek'at namaz kılmış, sonra Bilâl kamet getirmiş ve sabah namazı cemaatle kaza edilmiştir. Sonra Allah elçisi şöyle buyurmuştur: "Her kim namazını unutursa, onu hatırladığı zaman hemen kılsın.
Yatsı namazını geciktirmek yani gecenin daha geç vakitlerinde kılmanın daha faziletli olmasının dayanağı Hz. Peygamber'in (Sav) sahih olan hadislerdir. Hadislerde genel olarak Peygamber Efendimiz (Sav), yatsı namazını gecenin yarısına kadar veya üçte birine kadar geciktirmelerini tavsiye etmektedir.
Vitir namazı farz mıdır? Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-594).
Bilmeden vakit namazını kaçıran kişiler kaza namazı kılarak kaçırmış oldukları namazların telafisini yapabilmektedir. Yatsı namazının kazasını kılmak isteyenler 4 rekat namaz kılmalıdır. Bunun sebebi yatsı namazının farzı 4 rekat olduğu için kılınacak olan kaza namazının da 4 rekat olması gerekmektedir.
Kazaya kalan namazlar, o namazın farz rekatlarını kılmak suretiyle gerçekleştirilir. Şöyle ki kaza edilecek olan vakit namazının farzları nasıl kılınıyorsa, aynı şekilde kaza namazında kılınır. Sabah Namazının kazası:2 rekât farzı kılınır. Öğle Namazının kazası:4 rekât farzı kılınır.
Sünnetlere gelince sadece sabah namazının sünneti vakti dışında kazâ edilebilir. Diğer sünnet namazların vakti haricinde kazâları yoktur.
Namaz yorgunluktan dolayı terkedilmez; çok aciz kalınırsa oturarak kılınabilir. Yorgun olan kimse sünnetleri oturarak kılabilir. Ayakta durmaya kudreti olduğu halde oturarak nafile namaz kılmak caizdir. Bunda kerahet de yoktur.
- Avcıdan maksat, göğsünü kıbleden çevirmeden, gözleriyle namaz esnasında etrafı kolaçan eden, - Hamaldan maksat, tuvalet ihtiyacı olduğu hâlde abdest tazelemeden namaz kılan, - Tüccardan maksat ise, namaz kılarken kalbini ve zihnini ticaret ve dünya işleriyle meşgul edendir.
Zorlama ile itikat (iman) mümkün değildir. Zorlama ile gösterilen iman, gerçek iman değil, zorlama ile kılınan namaz, namaz değildir. Oruç da öyle, hac da öyle, cihad da öyledir… Bundan başka bir kimsenin, diğerine saldırıp da herhangi bir işi zorlama ile yaptırması da caiz değildir.
Bir kimse, namaza ehemmiyet verir, fakat özrü olmadığı hâlde, tembellikle terk ederse, günahı da, cezası da ağır olur. Dürr-ül-müntekâ, İbni Âbidîn ve Kitâb-üs-salâtta deniyor ki: “Beş vakit namazı, özürsüz terk etmek ve vaktinde kılmamak, birbirinden ayrı iki büyük günahtır.
Eğer, beş vakit namazı tamam ise, felâha (cennete) kavuşacak, namazı noksan ise hâb-ü hüsranda (cehennemde) kalacaktır." Namazı kılmamak dünya ve âhirette azaba sebep olur. Âhiretteki azapla ilgili olarak Allah Teâlâ şöyle buyurur: "Onlar suçlulara sorarlar: 'Sizi Sakar cehennemine sürükleyen nedir?'
Sahih olup da, kabul olmayan ibadet için azap yapılmaz ise de, o ibadetin sevabına kavuşamaz. İbadetin kabul olması için, önce sahih olması yani o ibadete mahsus olan şartların yerine getirilmiş ve ihlas ile yapılmış olması lazımdır. Namazın sahih olması için, vaktinde kıldığını iyi bilmek de şarttır.
Ve namazı terk etmenin helal ve caiz olduğunu düşünerek (yani namazın meşruiyetini inkar manasında) namazı terk edenin kafir olacağını. Ama tembellik gevşeklik vs gibi sebeplerle ihmal edenin büyük günah işlemiş olacağını terk etmesi sebebiyle dinden cıkmış olmayacağını fetvaya bağlamışlardır.
Yatsı namazının kılınışı verilen fıkhi hükümlere göre imsak vaktine kadar olan süre olmaktadır. Yatsı namazını kılmak isteyen kişi imsak vaktine kadar bu namazını kılabilmektedir. Örneğin uykusu ağır olan ve uyuya kalan kişi gecenin bir yarısı kalkıp imsak vakti girmeden evvel yatsı namazını eda edebilmektedir.
Nur sûresinin 58. âyet-i kerimesinde, (salât-ı fecr = sabah namazı) ve (salât-ı işâ = yatsı namazı) ifadesi açıkça geçmektedir. Bu âyet-i kerimede, (Namazları ve orta namazı [ikindi namazını] kılın!) buyuruluyor.
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri