İmplant Sonrası Beslenme; Beslenme gıdaları kısıtlandığından vitamin ve mineral ihtiyaçları; taze sıkılmış meyve suları, kivi, elma, çilek, greyfurt, portakal gibi meyvelerden karşılanabilir.
İmplant sonrası çok soğuk veya çok sıcak yiyecek içecek tüketilmemelidir. İmplant sonrası en az 2 saat boyunca besin ve sıvı tüketilmemelidir. İlk 24 saat katı besinlerden uzak durulmalıdır. Yumuşak yiyecekler tüketilebilir fakat sıcak besinlerden uzak durulmalıdır.
Tampon ameliyatın yapıldığı bölgeye hafifçe bastırılır. İmplant bölgesinin iyileşmesi için ilk 24 saat son derece önemlidir. Tükürmemeye, dişlerinizi fırçalamamaya ve ağzınızı çalkalamamaya da özen göstermeniz implant yerlerinin kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.
İlk 1,5 aylık dönemde sadece yumuşak gıdalarda beslenin
Orta sert gıdalar: suda pişmiş her türlü et ve sebze yemekleri, domates, yumuşak elma, ızgara tavuk, fıstık, çikolata vb.
İlgili 20 soru bulundu
Cerrahi işlem ve diş çekimi sonrasında sıvı ve yumuşak gıdalar ile beslenmelisiniz. Çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler kanamayı başlatabilir. (Bakteri birikimini artırdıkları için ağızda dikiş varken özellikle ipek dikiş ise süt ve süt ürünlerinin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.)
2. İmplant uygulaması ardından ilk 2 saat hiçbir şey yemeyiniz, içmeyeniz. İlk 48-72 saat içerisinde sıcak ve soğuk besinlerden uzun durunuz. Yumuşak ve oda ısısındaki besinler tüketmeniz gerekir. Asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı besinlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
Doktorun önereceği ilaçları düzenli kullandığınız zaman bu süreci oldukça kolay geçirirsiniz. İmplant sonrası 7-10 gün içerisinde yara kenarları birbiri ile tamamen kaynaşarak iyileşir.
İmplant tedavilerinde implantın tutmaması durumu belli dönemlerde karşımıza çıkabilir. İmplantın uygulanmasının hemen ardından bölgede gelişen bir enfeksiyon, implantın çene kemiği ile kaynaşmasına engel olacaktır. Operasyondan sonra ki ilk bir hafta ağrıların olması normaldir.
Sıcak ve sert olmayan gıdalar tüketmek, yanak içlerinizi ve dilinizi ısırmanızı engelleyebilir. Ameliyattan sonra yoğurt, elma püresi, patates püresi, puding gibi yumuşak ve sıvı besinler yemeniz önerilir. İlk günler mümkün olduğunca sıvı yiyeceklere bağlı kalmanız iyi olabilir.
İmplant tedavisi sonrası ilk 2 saat boyunca hiçbir yiyecek ve içecek kesinlikle tüketilmemelidir. Tedavi sonrasındaki 24 saat içerisinde ise çok sıcak, çok soğuk ve çok sert gıdalardan uzak durulması tavsiye edilir.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir. Başarısız implant durumları diş hekiminize danışmanız gerekir.
Diş etinin tamamen iyileşme süreci, dikişler alındıktan sonraki 9-10 günü kapsamaktadır.
1) İmplant operasyonu sonrası 2 saat boyunca herhangi bir yeme içme yapılmaması gerekmektedir. Yemeğe başlanılan ilk 24 saat içerisinde sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerekir. Sadece yumuşak ve soğuk yiyecekler(soğuk püre süt ürünleri ve dondurma) tüketilmesi tavsiye edilir.
Diş İmplantlarından Sonra Neden Süt Ürünleri Tüketilmemelidir? Diş implantı, süt ve süt ürünleri ile tahriş olabilmektedir. Bunun yanında süt ürünlerinin mide bulantısına sebep olma riski yüksektir.
İmplant vidası takıldıktan sonra diş protezinin takılmasıdır. Titanyum vida çene kemiğine yerleştirildikten sonra kemikle implantın uyumu için bekleme aşamasına geçilir. Bu aşama da başarıyla tamamlandıktan sonra diş protezi takılır. Protezler porselen ya da zirkonyumdan yapılmaktadır.
Binlerce seçenek arasından sağlıklı olan implantın ayırt edilebilmesi için belli standartlar bulunmaktadır. Tercih edilmesi doğru olan implant markalarının FDA ve Ce belgelerine sahip olması bununla birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından onay almış olması gerekmektedir.
Türk Diş Hekimleri Birliği 2023 Fiyat Listesi
Kemik içi implant uygulaması: 3500-12500 ₺ (KDV Dahil) Sert doku greftleme işlemi ( kemik tozu ücreti hariç): 1500-4500 ₺ (KDV Dahil) Overdenture implant dışında tek çene işlemi: 3500-10000 ₺ (KDV Dahil) İmplant çıkartılması işlemi: 1500-2000 ₺ (KDV Dahil)
İmplant vidası düştü şikayeti ile hekime başvuran hastalarda çoğu zaman implant ile protez diş arasında takılan abutment denilen dayanağın düştüğü gözlemlenmektedir. Diş hekimleri bu sorunu çözmek için abutmenti değiştirerek protez dişi yeniden takabilir. İmplant vidasının düşmesi pek rastlanan bir durum değildir.
İmplant dişin hareketleri mikro boyutta olduğunda kişi fark etmeyebilir ve yapılan röntgen kontrolünde ortaya çıkar. Yapılan diş kişinin fark edebileceği kadar çok hareket ediyorsa ve hatta düşme durumu söz konusu olursa implantın tutmadığı anlaşılır.
3)Şişlik ve Ağrı
İmplant operasyonu sonrası şişlik ve ağrı meydana gelmesi normaldir. Operasyondan sonra genellikle 2-3 günden sonra bu bulguların azalması beklenir.
İmplant vidası takıldıktan sonra, iyileşme süreci boyunca dikkatli bir şekilde diş fırçalanmalıdır. İmplant vidasının yerleştirilmesi, bir cerrahi işlemdir ve iyileşme süreci önemlidir. Bu süreçte implant vidasının çene kemiğiyle bütünleşmesi sağlanmalıdır.
36 saat sonra ağzınızı 2 hafta boyunca günde iki defa ağız gargarası ile ya da tuzlu su ( bir bardak ılık suya ¼ çay kaşığı tuz ) ile gargara yapılması tavsiye edilir. 1 dakika boyunca gargara yapınız, tükürünüz ve sonrasındaki 30 dakika boyunca herhangi bir şey yemeyiniz, içmeyiniz.
Bunun nedeni ise implantın komşu dişleri etkilemeden tek başına durabilmesidir. Osseointegrasyon, dental implantın kemiğe kaynaşması işlemine verilen addır. Bu işlem başarılı olduğu taktirde yemek yemek, sakız çiğneme ve konuşmak gibi aktivitelerden korkmanıza ya da çekinmenize gerek kalmaz.
Aslinda saglikli bireylerde yeterli kemik ve dişeti dokusu varliğında tek dis implant uygulamalarinda antibiyotik kullaniminin bir faydasi görülmemektedir. Yani sağlikli insanlarda komplike olmayan basit implant uygulamalarında antibiyotik kullaniminin bir yarari yoktur ve gereksizdir diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri