Dental implantın kemikle kaynaşarak iyileşme süresi, kırık vakalarındaki gibidir denilebilir. Genel olarak 4-5 hafta gibi bir süre içerisinde iyileşme başlar ve yaklaşık 8-12 hafta arasında değişiklik göstererek iyileşme tamamlanır ve üzerine diş takılabilir hale gelir.
İyileşme süresi de neredeyse 6 ayı bulmaktadır. İmplant tedavisinin süresini tamamen hastanın durumu belirlemektedir ve her hasta için yapılan uygulama farklılık göstermektedir.
Tampon ameliyatın yapıldığı bölgeye hafifçe bastırılır. İmplant bölgesinin iyileşmesi için ilk 24 saat son derece önemlidir. Tükürmemeye, dişlerinizi fırçalamamaya ve ağzınızı çalkalamamaya da özen göstermeniz implant yerlerinin kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.
İmplant takılan alanda, implantın kemiğe kaynaması yaklaşık olarak 8-12 hafta sürecektir.
Doktorun önereceği ilaçları düzenli kullandığınız zaman bu süreci oldukça kolay geçirirsiniz. İmplant sonrası 7-10 gün içerisinde yara kenarları birbiri ile tamamen kaynaşarak iyileşir.
İlgili 33 soru bulundu
İmplant tedavilerinde implantın tutmaması durumu belli dönemlerde karşımıza çıkabilir. İmplantın uygulanmasının hemen ardından bölgede gelişen bir enfeksiyon, implantın çene kemiği ile kaynaşmasına engel olacaktır. Operasyondan sonra ki ilk bir hafta ağrıların olması normaldir.
İmplant dişin hareketleri mikro boyutta olduğunda kişi fark etmeyebilir ve yapılan röntgen kontrolünde ortaya çıkar. Yapılan diş kişinin fark edebileceği kadar çok hareket ediyorsa ve hatta düşme durumu söz konusu olursa implantın tutmadığı anlaşılır.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir. Başarısız implant durumları diş hekiminize danışmanız gerekir.
3)Şişlik ve Ağrı
İmplant operasyonu sonrası şişlik ve ağrı meydana gelmesi normaldir. Operasyondan sonra genellikle 2-3 günden sonra bu bulguların azalması beklenir.
Yani, bir implantın başarısı üzerine protez yapılıp hasta çiğnemeye başladıktan sonra belli olur. Genelde implantın başarılı sayılması için beklenmesi gereken süre protez yapıldıktan sonraki ilk bir yıldır. Bu da implant üzeri protez yapımının önemini ortaya koymaktadır.
Diş etinin tamamen iyileşme süreci, dikişler alındıktan sonraki 9-10 günü kapsamaktadır. Diş çekildikten 1 hafta sonra dikişlerinizin alınması gereklidir. Özel durumlarda kendiliğinden eriyen dikişler de tercih edilmektedir, doktorunuz sizi bu konuda da bilgilendirecektir.
Özellikle çenede şişlik, karıncalanma hissi ve tat kaybının alerjik reaksiyon, dolayısıyla tutmayan implant belirtileri arasında saymak mümkündür. Son olarak implant kaynamaması gibi durumların doktor hatalarına bağlı olarak da gerçekleşebileceğini hatırlatmak gerekir.
2. İmplant uygulaması ardından ilk 2 saat hiçbir şey yemeyiniz, içmeyeniz. İlk 48-72 saat içerisinde sıcak ve soğuk besinlerden uzun durunuz. Yumuşak ve oda ısısındaki besinler tüketmeniz gerekir. Asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı besinlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
İmplantın yerleştirilmesi, çenede ve diş etinde açıklık oluşturulmasıyla tamamlanır. Oluşturulan açıklığa yerleştirilen implant, tedavi sonrasında ağrıya sebebiyet verir. İmplant sonrası ağrı kaç günde geçer sorusunun net yanıtı olmamak ile birlikte, genellikle 1 hafta içerisinde acının geçmesi beklenir.
Aslinda saglikli bireylerde yeterli kemik ve dişeti dokusu varliğında tek dis implant uygulamalarinda antibiyotik kullaniminin bir faydasi görülmemektedir. Yani sağlikli insanlarda komplike olmayan basit implant uygulamalarında antibiyotik kullaniminin bir yarari yoktur ve gereksizdir diyebiliriz.
İmplant tedavisi sonrası ilk 2 saat boyunca hiçbir yiyecek ve içecek kesinlikle tüketilmemelidir. Tedavi sonrasındaki 24 saat içerisinde ise çok sıcak, çok soğuk ve çok sert gıdalardan uzak durulması tavsiye edilir.
Sabah kahvaltılarında yumuşak peynir, ekmek ve yumurta tercih etmelisiniz. Çiğnemesi kolay besinler, implant bölgesinde bir ağrıya sebebiyet vermeyecektir. Ayrıca yulaf ezmesi ve meyvelerden oluşan bir kahvaltı kasesini de sabah öğünlerinizde tercih edebilirsiniz.
Evet, implant dikişi (cerrahi bölge) bulunan bir bölgeye diş fırçalamak önemlidir, ancak bu işlemi dikkatli ve nazik bir şekilde yapmak çok önemlidir. İmplant dikişi bölgesini temiz tutmak, enfeksiyon riskini azaltmak ve başarılı bir iyileşme sürecini teşvik etmek için kritik öneme sahiptir.
Türk Diş Hekimleri Birliği 2023 Fiyat Listesi
Kemik içi implant uygulaması: 3500-12500 ₺ (KDV Dahil) Sert doku greftleme işlemi ( kemik tozu ücreti hariç): 1500-4500 ₺ (KDV Dahil) Overdenture implant dışında tek çene işlemi: 3500-10000 ₺ (KDV Dahil) İmplant çıkartılması işlemi: 1500-2000 ₺ (KDV Dahil)
36 saat sonra ağzınızı 2 hafta boyunca günde iki defa ağız gargarası ile ya da tuzlu su ( bir bardak ılık suya ¼ çay kaşığı tuz ) ile gargara yapılması tavsiye edilir. 1 dakika boyunca gargara yapınız, tükürünüz ve sonrasındaki 30 dakika boyunca herhangi bir şey yemeyiniz, içmeyiniz.
İmplant uygulaması yapılan bölgede bazen ödeme bağlı şişme, morarma veya ağrı olabilir. Bu nedenle implant uygulaması sonrası buz kompres uygulanması bu şikâyetleri ortadan kaldıracak veya önemli oranda azaltacaktır. Buz kompres 3-5 dakika aralıklarla tekrarlanarak ilk 24 saat uygulanması önemlidir.
İyileşme başlığı operasyon sırasında takıldıysa veya implant uygulanması sırasında geçici diş uygulandıysa (operasyona göre karar verilir) direkt olarak protez aşamasına geçilir.
İmplant operasyonundan sonraki 1 – 7 gün içerisinde hazırlanan ve implantlara vidalanarak kullanılan sabit protezlerdir.
Hiç dişi olmayan bir kişiye 6 ila 13 arasında implant uygulanır. Genel olarak üst çene için 4 ila 8 arası implanta ihtiyaç duyulur. Alt çene için ise 2 ile 6 arası implant takılmaktadır. İmplant sayılarının farklı olması hastaların çene yapıları ve yapılacak olan protezlerin çeşidi nedeniyledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri