Diş implantlarının aslında bir yan etkisi yoktur. Implantlar saf titanyumdan yapılmıştır ve vücudun reaksiyon göstermeyeceği inert denilen bir malzemeden yapılmıştır, dolayısı ile ağza konduğu zaman hasta üzerinde herhangi bir yan etki göstermez.
İmplantın zararları yoktur, aksine çok daha yararlı ve kullanım kolaylığı olan bir uygulamadır.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir. Başarısız implant durumları diş hekiminize danışmanız gerekir.
Yüzey özellikleri konusunda yapılan araştırmalar, titanyumun doku dostu olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, implant üretiminde uzun süredir titanyum kullanılmaktadır. İmplantın vücut tarafından reddedilmesi, yani doku reddi oluşması söz konusu değildir.
Yani, bir implantın başarısı üzerine protez yapılıp hasta çiğnemeye başladıktan sonra belli olur. Genelde implantın başarılı sayılması için beklenmesi gereken süre protez yapıldıktan sonraki ilk bir yıldır. Bu da implant üzeri protez yapımının önemini ortaya koymaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
İmplant dişin hareketleri mikro boyutta olduğunda kişi fark etmeyebilir ve yapılan röntgen kontrolünde ortaya çıkar. Yapılan diş kişinin fark edebileceği kadar çok hareket ediyorsa ve hatta düşme durumu söz konusu olursa implantın tutmadığı anlaşılır.
Tampon ameliyatın yapıldığı bölgeye hafifçe bastırılır. İmplant bölgesinin iyileşmesi için ilk 24 saat son derece önemlidir. Tükürmemeye, dişlerinizi fırçalamamaya ve ağzınızı çalkalamamaya da özen göstermeniz implant yerlerinin kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.
İmplant vidası çene kemiği içerisine yerleştirilerek diş kökü görevi görür. Çene kemiğine yerleştirildiğinden dolayı düşmesi mümkün değildir ancak bazı hastalarda gevşeme sorunu yaşanabilir.
Genel olarak diş implantı uygulandıktan sonra onu dışarı çıkarmak gerekmez. Ancak nadiren bile olsa buna ihtiyaç duyulabilir. Dolayısıyla implant sökülebilir mi sorusunun cevabı “gerekirse evet” şeklindedir. Dental implant eksik diş tedavisinde kalıcı bir çözümdür.
Amerika'da İmplant Neden Yasaklandı? İmplant tedavisinin doğru yapılmaması ya da titanyum yerine uygun olmayan malzemelerin kullanılması sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle de Amerika'da kalitesiz ya da sahte implantların kullanılması yasaklanmıştır.
Türk Diş Hekimleri Birliği 2023 Fiyat Listesi
Kemik içi implant uygulaması: 3500-12500 ₺ (KDV Dahil) Sert doku greftleme işlemi ( kemik tozu ücreti hariç): 1500-4500 ₺ (KDV Dahil) Overdenture implant dışında tek çene işlemi: 3500-10000 ₺ (KDV Dahil) İmplant çıkartılması işlemi: 1500-2000 ₺ (KDV Dahil)
İmplant ile kemik kaynaşmaz ise hekimiziniz yapılan implantları yerinden çıkaracaktır. Çıkarılmış olan bölgeye kemik iyileştikten sonra yeniden bir implant uygulaması yapılmalıdır. Bunun dışında klasik tip protezlerden birisi de tercih edilebilmektedir. En doğru seçimlerden bir tanesi olmaktadır.
Yanlış uygulanan implant tedavileri sonucu birçok sorun ile karşılaşılabilir. Yaşanabilecek olaylara örnek olarak; kanama, ağrı, yumuşak olan dokularda yaralanmalar, komşu dişlerin zarara maruz kalması, kemiklerde zedelenmelere, sinüslerin zarar görmesine ve iltihabi durumlara yol açabilir.
İmplantların tarihten itibaren bakıldığında ortalama implantların 20-25 yıl ağızda kalabilmektedir. Bu süreç hastanın ağız bakımına verdiği önemle alakalıdır. Çünkü implantlar, titanium metal ama diş eti hastalıkları olabilmektedir. Bu implantı kaybetmek değil ama ömrünü kısaltmaktadır.
İmplant diş ömrünü, bakımı düzenli bir şekilde yapıldığında, özenle yerleştirilmiş bir diş implantının 20 yıl ile 30 yıl arasında bir ömrü vardır. Diş implantının ömrü implantın doğru şekilde uygulanması ve sonrasında ise hastanın implant bakımlarını aksatmaması ile uzun ömürlü olmaktadır.
Hangi dişlere implant yapılmaz? Ağzınızda hangi dişiniz eksikse onun yerine implant yapılabilir. Buna rağmen tüm dişlerinizi kaybettiyseniz her diş için tek tek implant yapılması uygun bir durum değildir. Bu tür bir tedavi sağlıklı sonuç vermeyecektir.
Hiç dişi olmayan bir kişiye 6 ila 13 arasında implant uygulanır. Genel olarak üst çene için 4 ila 8 arası implanta ihtiyaç duyulur. Alt çene için ise 2 ile 6 arası implant takılmaktadır. İmplant sayılarının farklı olması hastaların çene yapıları ve yapılacak olan protezlerin çeşidi nedeniyledir.
İmplant tedavisi sonrası ortalama olarak 3 gün ağız çalkalanmamalı ve gargara da yapılmamalıdır. Cerrahi işlem sonrasındaki ilk hafta tütün ve tütün ürünlerinin tüketiminden uzak durulması önemlidir. Ayrıca ilk 48 saat içerisinde alkol de kullanılmamalıdır. İmplant bölgesi kürdan gibi sert cisimlerle kurcalanmamalıdır.
İmplant vidası takıldıktan sonra diş protezinin takılmasıdır. Titanyum vida çene kemiğine yerleştirildikten sonra kemikle implantın uyumu için bekleme aşamasına geçilir. Bu aşama da başarıyla tamamlandıktan sonra diş protezi takılır. Protezler porselen ya da zirkonyumdan yapılmaktadır.
Başlangıçta implantlar yerleştirildiğinde, kemiğin onları dengelemek için kök etrafında oluşmadığı için biraz gevşek hissedilebilir. Ancak, iyileşme döneminden sonra gevşek olmaya devam ederse, düşme bakımından riski altında olabilirler.
İmplant Koku yapar mı ? Ağız kokusu sigara, çürük ve bakteriyel nedenlerden ötürü gerçekleşir. Bireylerin günlük kişisel bakımını yaptığı ve ağızlarında herhangi bir çürük olmadığını düşünürsek, implant asla ağız kokusu ve benzeri bir duruma neden olmamaktadır.
İmplantın yerleştirilmesi, çenede ve diş etinde açıklık oluşturulmasıyla tamamlanır. Oluşturulan açıklığa yerleştirilen implant, tedavi sonrasında ağrıya sebebiyet verir. İmplant sonrası ağrı kaç günde geçer sorusunun net yanıtı olmamak ile birlikte, genellikle 1 hafta içerisinde acının geçmesi beklenir.
36 saat sonra ağzınızı 2 hafta boyunca günde iki defa ağız gargarası ile ya da tuzlu su ( bir bardak ılık suya ¼ çay kaşığı tuz ) ile gargara yapılması tavsiye edilir. 1 dakika boyunca gargara yapınız, tükürünüz ve sonrasındaki 30 dakika boyunca herhangi bir şey yemeyiniz, içmeyiniz.
Diş etinin tamamen iyileşme süreci, dikişler alındıktan sonraki 9-10 günü kapsamaktadır. Diş çekildikten 1 hafta sonra dikişlerinizin alınması gereklidir. Özel durumlarda kendiliğinden eriyen dikişler de tercih edilmektedir, doktorunuz sizi bu konuda da bilgilendirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri