Kaynayan implant diş, doğal dişler gibi işlevlerini sürdürür. İmplantın kemiğe kaynaması ise iyileşme sürecinde anlaşılır. İmplant dişte uygulama sonrası; ağrı, hareketlenme ve iltihaplanma yoksa implant diş kemiğe kaynamıştır.
İmplant dişin hareketleri mikro boyutta olduğunda kişi fark etmeyebilir ve yapılan röntgen kontrolünde ortaya çıkar. Yapılan diş kişinin fark edebileceği kadar çok hareket ediyorsa ve hatta düşme durumu söz konusu olursa implantın tutmadığı anlaşılır.
İmplant takılan alanda, implantın kemiğe kaynaması yaklaşık olarak 8-12 hafta sürecektir.
Yani, bir implantın başarısı üzerine protez yapılıp hasta çiğnemeye başladıktan sonra belli olur. Genelde implantın başarılı sayılması için beklenmesi gereken süre protez yapıldıktan sonraki ilk bir yıldır. Bu da implant üzeri protez yapımının önemini ortaya koymaktadır.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir. Başarısız implant durumları diş hekiminize danışmanız gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
İmplant ile kemik kaynaşmaz ise hekimiziniz yapılan implantları yerinden çıkaracaktır. Çıkarılmış olan bölgeye kemik iyileştikten sonra yeniden bir implant uygulaması yapılmalıdır. Bunun dışında klasik tip protezlerden birisi de tercih edilebilmektedir. En doğru seçimlerden bir tanesi olmaktadır.
İmplantın tutmadığı işlemden yaklaşık 2-3 hafta içerisinde belli olur. Eğer takılan implant hareket ediyorsa ve uzun süreli ağrıya neden oluyorsa implant diş çene kemiğine kaynamamıştır.
Tampon ameliyatın yapıldığı bölgeye hafifçe bastırılır. İmplant bölgesinin iyileşmesi için ilk 24 saat son derece önemlidir. Tükürmemeye, dişlerinizi fırçalamamaya ve ağzınızı çalkalamamaya da özen göstermeniz implant yerlerinin kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.
Başarısız implant uygulaması sonrasında dişe yeniden implant uygulaması yapılabilir. Bu gibi olumsuz durumlarda implant bölgesi tekrar uyuşturulur ve implant yerinden çıkarılır. Sonrasında iltihabi dokular temizlenir. Bölge tekrar kapatılarak gerekli durumlarda kemik dokusu ilave edilebilir ve diş iyileşmeye bırakılır.
İmplant Ardından Şişlik;
Diş hekimi bu alanda az da olsa şişliği zaten normal kabul ederek, bekler. İmplant alanına buz kompresi yapmak gerekir. Hasta, buz torbalarını ağız dışından implant bölgesine tutar.
İmplant vidası takıldıktan sonra diş protezinin takılmasıdır. Titanyum vida çene kemiğine yerleştirildikten sonra kemikle implantın uyumu için bekleme aşamasına geçilir. Bu aşama da başarıyla tamamlandıktan sonra diş protezi takılır. Protezler porselen ya da zirkonyumdan yapılmaktadır.
36 saat sonra ağzınızı 2 hafta boyunca günde iki defa ağız gargarası ile ya da tuzlu su ( bir bardak ılık suya ¼ çay kaşığı tuz ) ile gargara yapılması tavsiye edilir. 1 dakika boyunca gargara yapınız, tükürünüz ve sonrasındaki 30 dakika boyunca herhangi bir şey yemeyiniz, içmeyiniz.
İmplant vidası düştü şikayeti ile hekime başvuran hastalarda çoğu zaman implant ile protez diş arasında takılan abutment denilen dayanağın düştüğü gözlemlenmektedir. Diş hekimleri bu sorunu çözmek için abutmenti değiştirerek protez dişi yeniden takabilir. İmplant vidasının düşmesi pek rastlanan bir durum değildir.
İmplant operasyonundan sonraki 1 – 7 gün içerisinde hazırlanan ve implantlara vidalanarak kullanılan sabit protezlerdir.
Kemik tozunun kaynama süresi, kullanım amacına ve işleme yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin, otogreft olarak kullanılacak için alınan kemik dokusunun iyileşmesi genellikle 3-6 ay sürebilir.
İmplant tedavisi, diş ve çene yapınıza ve sorunlarınıza bağlı olarak ortalama 3 ila 6 ay arasında tamamlanmaktadır.
Bazen implantın üzerindeki protezin sallanması, kişide implantı sallanıyor hissi yaratabilmektedir. Ancak implant ve üzerindeki kaplama diş iki farklı yapıdır ve vida gevşemesi ya da siman dediğimiz özel bir yapıştırma ajanının kopması neticesinde implant üzerine gelen protezde sallanma meydana gelebilmekedir.
Genel olarak diş implantı uygulandıktan sonra onu dışarı çıkarmak gerekmez. Ancak nadiren bile olsa buna ihtiyaç duyulabilir. Dolayısıyla implant sökülebilir mi sorusunun cevabı “gerekirse evet” şeklindedir. Dental implant eksik diş tedavisinde kalıcı bir çözümdür.
Diş etinin tamamen iyileşme süreci, dikişler alındıktan sonraki 9-10 günü kapsamaktadır. Diş çekildikten 1 hafta sonra dikişlerinizin alınması gereklidir. Özel durumlarda kendiliğinden eriyen dikişler de tercih edilmektedir, doktorunuz sizi bu konuda da bilgilendirecektir.
Bunun nedeni ise implantın komşu dişleri etkilemeden tek başına durabilmesidir. Osseointegrasyon, dental implantın kemiğe kaynaşması işlemine verilen addır. Bu işlem başarılı olduğu taktirde yemek yemek, sakız çiğneme ve konuşmak gibi aktivitelerden korkmanıza ya da çekinmenize gerek kalmaz.
Evet, implant dikişi (cerrahi bölge) bulunan bir bölgeye diş fırçalamak önemlidir, ancak bu işlemi dikkatli ve nazik bir şekilde yapmak çok önemlidir. İmplant dikişi bölgesini temiz tutmak, enfeksiyon riskini azaltmak ve başarılı bir iyileşme sürecini teşvik etmek için kritik öneme sahiptir.
Türk Diş Hekimleri Birliği 2023 Fiyat Listesi
Kemik içi implant uygulaması: 3500-12500 ₺ (KDV Dahil) Sert doku greftleme işlemi ( kemik tozu ücreti hariç): 1500-4500 ₺ (KDV Dahil) Overdenture implant dışında tek çene işlemi: 3500-10000 ₺ (KDV Dahil) İmplant çıkartılması işlemi: 1500-2000 ₺ (KDV Dahil)
İmplantların tarihten itibaren bakıldığında ortalama implantların 20-25 yıl ağızda kalabilmektedir. Bu süreç hastanın ağız bakımına verdiği önemle alakalıdır. Çünkü implantlar, titanium metal ama diş eti hastalıkları olabilmektedir. Bu implantı kaybetmek değil ama ömrünü kısaltmaktadır.
Diş implantlarının aslında bir yan etkisi yoktur. Implantlar saf titanyumdan yapılmıştır ve vücudun reaksiyon göstermeyeceği inert denilen bir malzemeden yapılmıştır, dolayısı ile ağza konduğu zaman hasta üzerinde herhangi bir yan etki göstermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri