Biz ucuz ve UV ışınlarını engelleyemeyen gözlükleri kullandığımız zaman göz bebeği küçülmediği için daha fazla ultraviyole ışınların göze girmesine neden olur, bu yüzden ucuz güneş gözlüklerinin ekstra bir zararı olur göze. Ayrıca çizik güneş gözlüklerinde de aynı sorunla karşılaşabiliriz.
Uzun süre sahte gözlük kullanan kişiler UV ışınlarına maruz kaldığından; sarı nokta ve katarakt gibi körlüğe neden olan hastalıklar ortaya çıkartabilir. Bu durumların kalıcı hasara neden olmaması için göz muayenesi yapılarak uzman tavsiyesinde güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Kalitesiz güneş gözlüğü kullanımı; gözlerde karanlık etkisi yaratarak, göz bebeğinin daralmasını engeller. Bu durumda daha fazla zararlı ışığın göz içine girmesine yol açar. Kişi, ışıktan korunduğunu düşünürken, aksine gözü daha fazla zarar görür.
5. Bazı gözlük çerçevesi materyalleri cilt tahrişine veya daha kötüsüne neden olabilir. İlk bakışta, bazı ucuz gözlük çerçeveleri daha pahalı çerçevelere benzer görünebilir. Ancak çoğu zaman, bunlar zaman içinde cilt tahrişine neden olabilecek düşük dereceli materyallerden yapılmıştır.
Saidali, "Sahte güneş gözlüğü kullanıldığında UV ışınlarına daha fazla maruz kalınacağı için bu zararlı ışınların neden olduğu birçok hastalık daha da fazlalaşır. Sarı nokta hastalığı riski de bu ışınlarla artabilir. Güneş ışınları en büyük kalıcı hasarı retinada oluşturur.
İlgili 31 soru bulundu
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Orijinal bir güneş gözlüğünün mutlaka bir marka simgesi bulunmalıdır. Merdiven altı üretimlerde güneş gözlüklerine marka etiketi konulmamaktadır. Bir diğer unsur ise CE işaretidir. Sahte güneş gözlüklerinde bu ifadeyi hiçbir şekilde göremeyeceğiniz gibi orijinal güneş gözlüklerinde bu işaret mutlaka bulunur.
Güneş ışınlarından korumak amacıyla takılan güneş gözlüğü kalitesiz olduğu takdirde ultraviyole ışınlarının tamamını göz içine alır ve bu durum zararlı sonuçların doğmasına yol açar. Kalitesiz güneş gözlüğü takma, görme kaybına dahi neden olabilmektedir.
Metal ve kemik çerçevelerin arasındaki farkı anlatan Uğur, “Çerçevelerin kenarlarının kalın veya ince olması güneş için pek bir şey fark etmez, ama kemik olanlarının tercih edilmesi daha iyi olur. Çünkü kemik çerçeve takıldığı zaman etrafta iz yapmaz. Yani metal telle birleştiği için ciltte iz yapma durumu oluyor.
Gözlük takınca kaşlar görünmeli mi sorusunun cevabını ise moda ve optik uzmanları şu şekilde veriyor: Hayır! Güneş gözlüğünden numaralı gözlüğe kadar hangi gözlüğü takarsanız takın, kaşlarınız gözlük üzerinden çıkmalıdır.
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Renkli güneş gözlükleri için de özel olarak tasarlanan renkli filtrelere sahip camlar bulunuyor. Fakat sahte güneş gözlüklerinde renkli filtreler yerine boya kullanılıyor. Bu da güneş ışınlarının kırılmadan direkt olarak göze şarpmasına ve hatta bu çarpmanın çıplak göze oranla daha şiddetli yaşanmasına sebep oluyor.
Polarize filtre ise bir seçimdir. Güneş gözlüğünün polarize olmaması gözü bozmaz, göz sağlığına zararlı değildir.
Güneş gözlüğünün camları UV ışınlarına karşı koruma işlevini zamanla kaybetmektedir. Bu nedenle güneş gözlüklerinizin camlarını 2-3 yılda bir değiştirmeniz önerilmektedir.
Bu nedenle henüz denemeyen insanlar “Polarize güneş gözlüğü baş ağrısı yapar mı?” sorusunun cevabını merak eder. Güneş gözlüğü kullanmaya alışkın olmayan insanlar için polarize gözlüğün ışığı dengeleyici etkisi ilk başta hafif baş ağrısı yapabilir.
Polikarbon, güneş gözlüğü camı için göze çarpan güçlü bir plastik malzemedir.
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Güneş ışınları, gözlerdeki yüzeyi yakarak göz yanıklığına neden olabilir. Göz yanıklığı, ağrılı bir durumdur ve görme kaybına neden olabilir. Güneş gözlüğü takmak, gözlerinizi bu tür yanıklıklardan koruyabilir.
“Güneş gözlüğüyle de olsa direkt güneşe bakılmaz”
Op. Dr. Ün konuşmasını şöyle tamamladı: “Direk güneşe bakmak yada konusu değil, güneş gözlükleriyle de olsa güneşe bakmak gözde yanıklara ve ciddi görme kaybına neden olabilir.
Değerli kardeşimiz, Gözün güneş ışınlarından rahatsız olmaması gibi makul bir sebeple güneş gözlüğünü erkek de kadın da takabilir. Karşı cinsin dikkatini üzerine çekmek ve mahrem olmayanlara da güzel görünmek için bu maksada uygun gözlük takmak ise caiz olmaz.
Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden gözü korumak amacıyla kullanılan güneş gözlükleri etkin bir koruma sağlamak için morötesi ışınların neredeyse tamamını (%99-100) engellemelidir. Bunun için genellikle UV ışığı engelleyebilen özellikte gözlük camları ya da kaplamalar kullanılır.
Atasun Optik'ten satın aldığınız tüm güneş gözlükleri orijinal olup 2 yıl ürün garantisi ve orijinal kutu ve aksesuarları ile tarafınıza gönderilmektedir.
Temelde bu ikisine dikkat ettiğimiz zaman aldığımız güneş gözlüğünün markası, rengi herhangi bir önem arz etmiyor. UV 400 koruma ile sertifika olacak ve mutlaka bir optikçiden satın alınmalı. Kesinlikle, dışarıda satılan veya işportadan satın alınmamalı” şeklinde konuştu.
Güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından korunmak için kullanılan güneş gözlüğü camlarının hepsi farklı derecelerde etkilidir. Ultraviyole ışınları bloke edebilmesi için bir gözlükten beklenen minimum değer UV400 korumalıdır. Güneşin zararlı ışınlarından olan UVB ve UVA gözlük camı tarafından bloke edilebilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri