Kekiklerimizi kontrolden geçirerek suya alıp biraz bekletiyoruz. Sonrasında iyice yıkayıp kevgirde süzdürüyoruz. Süzülen kekiklerimizi genişçe bir kabın içine alıp limon suyu ve göz kararı attığımız tuzla karıştırıyoruz. Herhangi bir kavanoza elimizle sıkıca yerleştiriyoruz.
Kavanozun ağzında bulunan kekikler, eksiksiz olarak zeytinyağı içerisinde kalınca, kavanozun ağzı sıkı bir şekilde kapatılarak serin olan bir yerde ya da buzdolabında saklanır.
Taze Kekik Nasıl Saklanır? Taze kekiği keskin kokusunu ve tadını kaybetmeden saklamanın yolu, buzdolabına veya dondurucuya koymaktır. Bunun için taze kekikleri buzdolabı poşetine doldurun ve ağzını bağlayın. Üzerine tarih etiketi yapıştırdıktan sonra dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Taze baharatlarınızı uzun süre saklayabilmenin bir diğer yolu da kilitli poşetten geçiyor. Biberiye, kekik gibi taze baharatları güzelce yıkayıp kuruttuktan sonra kilitli poşetin içine koyun ve hava almayacak şekilde poşeti kapatın.
Yağlı kağıdın üzerine de kekikler sıra ile dizilmelidir. Kekikler fırında yaklaşık 40 dakika içerisinde kuruyabilir. Taze kekik temizlendikten sonra demet haline getirilip bir yere asılır. Asılı olarak bir hafta duran kekikler rahatlıkla kurutulabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Mangalda, barbeküde ya da eti marine ederken bolca kekik kullanılması lezzetine lezzet katar. Tüm tavuk yemeklerinde de rahatça kullanılabilir. Özellikle taze kekik, fırında bütün tavuk pişirilirken kullanıldığında tavuğa bambaşka bir aroma verir. Balık tariflerinde de kekiğin yeri ayrıdır.
Kekik bitkileri toprak yüzeyine yakın kesilirseler, dona karşı korunamaz ve hayatta kalamazlar. Çoğu çiftçi, bitkileri toprak yüzeyinden yaklaşık 14 cm yükseklikte özel makaslarla keserler. Traktörler aracılığıyla hasat makineleri ile mekanik hasat yapılabilmesine rağmen, çoğu zaman elle hasat yapılmaktadır.
Soğuyan kekikler yemeklik ayrılıp buzdolabı poşetlerine doldurulur kışın yemek için dondurucuya kaldırılır. İstenirse taze taze kahvaltılarda üzerine zeytinyağı nar ekşisi tuz eklenir ve mükemmel lezzetli faydalı kekik afiyetle yenir.
Çok yıllık bir bitki olan kekiğin ekonomik ömrü 7 yıldır. Ancak iyi bakım şartlarında 10 yıla kadar ürün alınabilmektedir. Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı vardır. İklim ve Toprak İsteği: Kurağa ve soğuğa karşı dayanıklıdır.
Kuruduktan sonra kekikler toplanarak öğütülür veya öğütülmeden sapları, yaprakları ve çiçekleri ile birlikte bir şişenin içerisine konulur. Bitkinin üzerine saf sızma zeytinyağı doldurulur. Ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılarak bir ay süreyle serin bir yerde bekletilir. Bu süreçte şişenin ağzı hiç açılmaz.
Temiz ve kuru kavanozumuza sıkıca bastırarak dolduruyoruz. En üste bir dilim limon yerleştiriyoruz. Kavanoz kapağını iyice kaynayan suda bekletip havlu yardımıyla sıkıca kapatıyoruz. Kullanıncaya kadar buzdolabında muhafaza ediyoruz.
Kuruduktan sonra kekikler toplanarak öğütülür veya öğütülmeden sapları, yaprakları ve çiçekleri ile birlikte bir şişenin içerisine konulur. Bitkinin üzerine saf sızma zeytinyağı doldurulur. Ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılarak bir ay süreyle serin bir yerde bekletilir.
Gramaj seçenekleri: 60 gr415,00 TL/kg.
Kekiklerimizi kontrolden geçirerek suya alıp biraz bekletiyoruz. Sonrasında iyice yıkayıp kevgirde süzdürüyoruz. Süzülen kekiklerimizi genişçe bir kabın içine alıp limon suyu ve göz kararı attığımız tuzla karıştırıyoruz. Herhangi bir kavanoza elimizle sıkıca yerleştiriyoruz.
Karın ağrılarını iyileştiren kekik suyunu hazırlamak için taze kekiği pazardan alınca önce gölgede açık havada 1-2 gün kurutun, elinize 10-12 tane kekik dalı alıp saplarıyla birlikte kaynayan suda haşlayın, süzün. Şeker ve tuzu ekleyip soğuyunca cam kavanoza koyup gölgede saklayın. Afiyet olsun.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğundan ortalama haftada 1 sulamanız yeterli, hatta kış aylarında bu süreyi daha da uzatmanız gerekebilir. Sulama sıklığınıza karar vermek için toprağın nemlilik durumunu kontrol etmeniz yeterli.
Çoğu zaman kış aylarında, bitkinin toprak üst kısmı büzüşür ve solar, ancak bir sonraki ilkbaharda kekik bitkisi tekrar yeniden canlanacaktır.
En iyi kekik Toros Dağları'nda yetişiyor
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli olan ve Akseki'de bitki türleri üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Oktay Yeğen ise kekiğin güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.
Günde 1-2 defa tüketebileceğiniz kekik çayını hazırlarken asla kaynatmayın. Kaynatıldığında içindeki etken maddeler kaybolur.
Zeytinyağını hazırlayacağınız şişenin içine 1-2 dal taze kekik, dilimlenmiş acı kırmızı ve sarı biberler ve 3-4 diş ayıklanmış sarımsaklarını özenle yerleştirin. Üzerine zeytinyağını ilave edin. Kapağını sıkıca kapatıp 1-2 gün beklettikten sonra servis yapın.
Tüm et yemeklerine çok yakışsa da en yaygın kullanımı kırmızı et yemekleri. Kuzu etinin baskın kokusunu örttüğü için çokça tercih edilir. Mangalda, barbeküde ya da eti marine ederken bolca kekik kullanılması lezzetine lezzet katar. Tüm tavuk yemeklerinde de rahatça kullanılabilir.
Kış mevsiminin bitip havaların ısınmasıyla kendini gösteren dağ kekiği baharın müjdecisi olarak da bilinir. Nisan ayı ile birlikte dağ kekiği kendini gösterir. Yabani kekik nisan-mayıs aylarında toplanabilir.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
İlkbahar aylarının başında toplanır. Bilyalı Kekik: Ege ve Batı Akdeniz'de sıkça görülen bir türdür. İstanbul Kekiği: Genellikle İstanbul çevresinde görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri