Buradaki önemli noktalardan biri, kurum ve tüzel kişilerin imzaya yetkili kişisi değiştiğinde yeni imza sirküsü çıkarılmasının yasal zorunluluğu olduğudur.
Şirketlerin, markaların yöneticileri tüzel kişi statüsünde yer alır. İmza sirkülerini sadece tüzel kişiler kullanabilir. Gerçek kişiler imza sirküleri kullanamaz.
Bir kuruluş adına yürütülen tüm resmi işlemlerde ya da ticari sözleşmelerde, yetkili kişilerce atılan imzaların kayıt altına alındığı imza sirküsü; olası sahte girişimlere karşı oluşabilecek sorunların çözümü için en önemli belge niteliğini taşımaktadır.
Noter tarafından onaylanan imza sirküleri sayesinde şirket adına imza yetkisi olan kişi belirlendiği için şirkette çalışan farklı kişiler şirket adına ticari faaliyette bulunamaz. Bu sayede evrakta sahtecilik gibi sorunların önüne geçilir.
İmza sirküsü sayesinde imza yetkisi olan kişiler güvence altına alınır. Yetkisi olmayan kişilerin firma adına sahte imza atması engellenir. Firma adına izinsiz ticari faaliyetlerin yapılmasına engel olur. Evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarının önüne geçilir.
İlgili 21 soru bulundu
İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınabilir mi? İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınamaz. E-Devlet üzerinden yalnızca alınmış olan imza sirkülerinin muhatabı ve kapsamı öğrenilebilir. İmza sirküleri, fiziki noter şubelerinden belirli bir ücret karşılığında alınabilmektedir.
Son olarak, 9 Nisan 2021 tarihli ve 31449 sayılı Resmi Gazete'de birden çok Yönetmelikte değişiklik yapılarak, idari organlar tarafından da -ağırlıklı olarak enerji ve maden sektörü olmak üzere- belirli faaliyet alanları kapsamında imza sirküleri ibrazı şartının kaldırılması düzenlenmiştir.
İmza sirküsü ücretleri yıllara göre değişiklik göstermektedir. İmza sirküsü 2021 ücreti tek nüsha fiyatı 98 TL'dir Bunun yanında 2. nüsha alınmak istediğinde ise ücreti 49 TL'ye gelmektedir. Yani 2 adet imza sirküleri almanın fiyatı 147 TL'ye gelmektedir.
T.C. Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir. Ancak hayatın birçok alanında kolaylık sağlar.
Yetki devri sırasında noter tarafından belirli belgeler istenmektedir bu belgeler; yetkiyi devredecek ve alacak kişinin fotoğrafları, ilgili kişilerin nüfus cüzdan fotokopileri, imza sirküleri ve talimat belgesidir.
Bugün hemen hemen tüm şirket ve kurumlar, bu gibi eylemlerin önüne geçmek ve güvence yaratmak için noter tasdikli imza sirküsü almaktadır. Söz konusu işlem herhangi bir noter huzurunda kısa süre içerisinde gerçekleştirilebilir.
Örneğin imza beyannamesi gerçek kişiler(şahıs şirketleri) tarafından yaptırılır. Belge üzerinde gerçek kişinin nüfus bilgileri ve imzası yer alır. Dolayısıyla kişinin imzası resmiyet kazanmış olur. Sirküler bir nitelik taşımayan imza beyannamesinin şirket kuruluşu sırasında alınması zorunludur.
İmza sirküsü, temelde kişinin imza örneklerinin yer aldığı ve noter tarafından onaylı olan belgedir. İmza beyannamesi ise kişinin notere kimliği ile birlikte başvuru yapması üzerine belirli ücret karşılığında hazırlanan, üzerinde nüfus bilgileri ile imza örneklerinin olduğu belgedir.
İmza sirkülerine Yetkinin kullanım şekli - (Münferiden (Tek başına) - Müştereken (Diğer temsilcilerle birlikte) mutlaka yazılmalıdır.
İmza sirküleri yapılan kişiye bu belge ile noter tarafından bir temsil yetkisi ve belgesi verilmemektedir.
İmza sirküsü, düzenlenirken geçerlilik süresinin ne kadar olacağı belirtilir; fakat bir süre belirtilmemişse imza sirküsünün geçerlilik süresi en fazla 3 yıldır.
Eğer sahte imza atılan evrak resmi belge ise; TCK Madde 204/1 kapsamında, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçu işleyen kamu görevlisi ise 204/2'ye göre üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki farklı imza kullanmak suç mu sorusuna cevap değildir olacaktır. Bir olayın suç olarak kabul edilebilmesi için Türk Ceza Kanununda (TCK) açık bir şekilde yazılı olması gerekmektedir. TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez.
Evet e-İmza (elektronik imza), ıslak imza yerine geçer. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre e-İmza, elle atılan imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır. Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğerdir ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş veriler senet hükmündedir.
Merhaba. Notere gitmeye gerek kalmadan e-Devlet'ten imza beyannamesi alınır mı? İmzadan kastınız e-İmza ise evet alınıyor.
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
Noter tasdikli imza beyannamesini teklif kapsamında sunması zorunludur. Aday, istekli veya istekli olabileceklerin imza beyannamesi yerine imza sirkülerini sunmaları durumunda nasıl işlem yapılacağına ilişkin Kamu İhale Kurulu tarafından 2021.DK.D-283 nolu karar yayınlandı.
İmza beyannamesi her ne kadar imza sirküleri olarak kullanılamasa da işlevleri aynı sayılabilir. İmza beyannamesi de tıpkı imza sirküleri gibi hem ticari hem de kişisel faaliyetlerde resmi bir nitelik olarak kullanılır.
Noter onaylı imza sirkülerinin geçerlilik süresi 3 yıldır. Ayrıca, imza sirkülerinde tüzel kişi olarak görev yapan kişi değiştiği zaman sirküler de değiştirilmelidir. Yeni tüzel kişi için de yeni sirküler alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri