Örneğin, bir firmada üç imza yetkilisi tanımlanmış ve yetki kullanım şekli “münferiden” olarak belirlenmiş ise herhangi bir işlemi yapabilmek için tek yetkilinin imzası yeterli olur.
Münferiden yetkili tek başına imza atma ve şirketi temsil etme hakkına sahip olan kişi demektir. Müştereken yetkili olan şirketlerde ise hem imza hem temsil yetkisi en az iki ortağa aittir. Bu tür şirketlerde ortaklaşa kurulduğu için tek kişinin imzası yeterli değildir.
Müşterek imza: Birkaç kişilik gruptan oluşan ve birbirinden farklı kişilerin onaylaması gereken imza modeli. Müşterek tapu: Ortak mülkiyet hakkı olan taşınır ve taşınmazların tüm hak sahiplerine ortaklaşa verilmesi durumu.
İmza sirküsü, şirketler arasındaki ticari sözleşmelerde karşılaştığımız bir belgedir. Her türlü resmi işlem için bir şirketteki yetkili kişi veya kişilere ait imza örneklerinin bulunduğu belgeye imza sirküsü denir. Resmi belge niteliği taşıyan imza sirküsü, vize başvurularında da kullanılmaktadır.
Son olarak, 9 Nisan 2021 tarihli ve 31449 sayılı Resmi Gazete'de birden çok Yönetmelikte değişiklik yapılarak, idari organlar tarafından da -ağırlıklı olarak enerji ve maden sektörü olmak üzere- belirli faaliyet alanları kapsamında imza sirküleri ibrazı şartının kaldırılması düzenlenmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Münferiden kelimesi, birey anlamına gelen fert sözcüğünden türetilmiştir. 19. yüzyılda literatüre giren bu kelimenin ''Münferit'' şeklindeki kullanımı da yaygındır. Kelimenin fiil hali İnfirat şeklinde yazılır. İnfirat, ayrılmak ve tek kalmak manasına gelir.
İki şekilde mümkündür. İlk olarak; temsile yetkili müdürün genel kurul tarafından atanması durumu söz konusu olur. İkinci olarak; esas sözleşmede bu yönde bir hüküm bulunması durumunda müdürler kurulu tarafından düzenlenerek tescil ve ilan ettirilecek bir iç yönerge ile üçüncü kişilere imza yetkisi devredilebilir.
Temsil yetkisini veren hukuki işlemin geçerliliği kural olarak herhangi bir şekle bağlı değildir. Temsil yetkisi sözlü veya yazılı olarak verilebilmektedir. Doktrindeki hâkim görüşe göre de temsil yetkisi veren irade beyanını şekil şartına tabi değildir.
Hukuk tekniği yönünden temsilcinin bizzat kendisi ile sözleşme yapma- sına bir engel bulunmamaktadır.
Temsil yetkisi iradi olarak veya kanunda belirtilen sebeplerle sona erebilir. Özellikle aksi açıkça kararlaştırılmamışsa veya işin niteliğinden aksi anlaşilmiyorsa, temsil edilenin veya temsilcinin; ölümü, gaiplik kararı, fiil ehliyetini kaybetmiş olması, iflası ile temsilcinin temsil yetkisi sona erer (BK. m. 35).
Gerçekten, Türk Borçlar Kanunu hukuken önem arzeden saik yanılmasını üç hâlde düzenlemiştir. Bunlar; temel yanılması, aldatma ve gabin hâlleridir ( Eren, s.394 ). Esaslı hata 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda tanımlanmadığı gibi, 818 Sayılı Borçlar Kanunu'nda da esaslı hataya yönelik bir tanıma yer verilmemiştir.
İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınabilir mi? İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınamaz. E-Devlet üzerinden yalnızca alınmış olan imza sirkülerinin muhatabı ve kapsamı öğrenilebilir. İmza sirküleri, fiziki noter şubelerinden belirli bir ücret karşılığında alınabilmektedir.
İmza sirküleri belgesi alabilmek için tüzel kişiliğin kimliği ve fotokopisi, kurumun vergi levhası ile kayıtlı olduğu yerin sicil gazetesi yeterlidir. 2. Gerekli evrakları noter şubesine teslim ettikten sonra imza sirküleri ücretinin ödenmesi gerekir. 2023 yılı için imza sirküleri alma ücreti 147 TL'dir.
İmza sirküleri yapılan kişiye bu belge ile noter tarafından bir temsil yetkisi ve belgesi verilmemektedir.
İmalatından sonra Araçların İmal, Tadil, Montajı Hakkında Yönetmelik'te belirtilen müsaade edilen tadilatlar kapsamında tadil edilen araçlara düzenlenen Tadilat İçin Münferit Araç Uygunluk Belgesi'nin onaylanmasıdır.
Münferit Cümle İçinde Kullanımı
Bu sözlükte münferit kelimesinin anlamı "tek, ayrı, kendi başına" şeklinde yer almaktadır. Kısaca bu kelimenin "bireysel" anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Münferit kelimesi yalın şekilde kullanılabileceği gibi daha çok "münferit olarak" şeklinde kullanılır.
Pek çok şeyden genelleştirilemeyen ve ayrı tutulması gereken çeşitli olaylara “münferit” adı verilir. Münferit olay ise, herhangi bir çokluğun ya da grubun eylemlerini ve fikirlerini temsil etmez.
Şirket adına verilecek önemli kararların, resmi işlemlerin ya da yapılacak ticari sözleşmelerin hangi derecede yetkililer tarafından imzalayabileceği konusuna açıklık getirir. İmza sirküleri içerisinde yer alan imzalar yasal değere sahiptir. İmza yetkisi olan kişiler güvence altına alınmış olur.
Kanunlarımızda imza sirküleri ile ilgili bir "geçerlilik süresi" hükmü bulunmamaktadır. Bu nedenle imza sirküsü, yetkili kişinin veya yönetim kurulunun görev süresine göre değişiklik gösterir. Genel olarak yetkili kişinin görev süresinin tamamlanmasıyla birlikte imza sirküsünün geçerlilik süresi de sona erer.
Örneğin imza beyannamesi gerçek kişiler(şahıs şirketleri) tarafından yaptırılır. Belge üzerinde gerçek kişinin nüfus bilgileri ve imzası yer alır. Dolayısıyla kişinin imzası resmiyet kazanmış olur. Sirküler bir nitelik taşımayan imza beyannamesinin şirket kuruluşu sırasında alınması zorunludur.
İmza sirküsü almak için notere götürmeniz gereken evraklar aşağıdaki şekildedir: Şirket adına imza yetkilisi olacak kişinin nüfus cüzdanı ve nüfus cüzdanı fotokopisi. İşletmenin kayıtlı olduğu yerin ticaret sicil gazetesi. İşletmenin güncel vergi levhası.
e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “firma yetki belgesi sorumlu kişi sorgulama” yazıp tüzel kişi ve gerçek kişi seçeneklerinden birini seçerek imza sirküsü sorgulama sayfasına ulaşabilirsiniz.
Evet e-İmza (elektronik imza), ıslak imza yerine geçer. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre e-İmza, elle atılan imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır. Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğerdir ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş veriler senet hükmündedir.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 36. maddesinde yer alan aldatma, bir kimseyi belirli bir hususu yapmaya sevk etmek, o yönde bir irade açıklamasında bulunmasını sağlamak kastı ile o kimsede yanlış bir kanı uyandırmak ya da esasen var olan yanlış (hatalı) fikrinin devamını sağlamaktır.
Sözleşmenin onanmış sayılması halinde tazminat isteme hakkı aldatma ve korkutma için öngörülmüştür. Yanılma sebebiyle sözleşme yapan taraf yanılmayı öğrendiği andan itibaren bir yıl içinde sözleşme ile bağlı olmadığını bildirmez veya verdiği şeyi geri istemezse sözleşmeyi onamış sayılır (TBK m.39/1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri