Yazının geçerli bir belge olması için imzanın gerekli görüldüğü durumlarda imzasız yazı belge kabul edilemez ve belgede sahtecilik suçuna konu olmaz28.
Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.
Sahte İmza Atmanın Cezası Nedir? Eğer sahte imza atılan evrak resmi belge ise; TCK Madde 204/1 kapsamında, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Belgenin form, şekil, amblem, başlık, ünvan ve diğer yazı özellikleri yönünden taklit edilmesi de “düzenleme” suçu için yeterlidir. Örneğin, nüfus müdürlüğü tarafından verilen Nüfus Cüzdanının şekil yönünden taklit edilerek üretilmesi resmi belgeyi sahte olarak düzenleme suçunu oluşturur.
Yani, karşı tarafın rızası olsa dahi, bir başkasının yerine geçerek, taklit imza atmak suç sayılmaktadır. Bu imza özel birine de, kamuya da ait olsa fark edildiği an kamu güvenliğine yönelik bir tehdit ve dolayısıyla kamuya karşı suç olarak değerlendirilir.
İlgili 27 soru bulundu
Toplantı tutanağına imza atmamak yerine toplantı sırasında dile getirdiğiniz hususların tutanakta yer almadığına ilişkin bir "şerh" düşmeniz daha doğru bir davranış olacaktır.. Toplantı tutanağına imza atmamanız disiplin cezası almanıza neden olabilir.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Özel Evrakta Sahtecilik Cezası
Özel belgelerde tahrifat yapmanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapistir. Kanun, bu suç için seçici veya müşterek yargı cezaları vermemektedir. Listelenen fiillerin aynı kişi tarafından farklı zamanlarda aynı belge kullanılarak işlenmesi halinde faile tek ceza uygulanacaktır.
Resmi belgede sahtecilik suçu için 8 yıllık bir dava zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Bu sebeple resmi belgede sahtecilik suçundan ötürü 8 yıl içinde soruşturma ve kovuşturma sürecinin savcılık tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Özel belgede sahtecilik suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 207. maddesinde Kamu Güvenine Karşı Suçlar bölümünde düzenlenmiştir. Resmi olmayan özel bir belgenin sahte olarak düzenlenerek aldatacak şekilde düzenlenmesi halinde özel belgede sahtecilik suçu işlenmiş olacaktır.
Başkasının yerine atılan imza da atılan evrakın cinsine göre "resmi" veya "özel" evrakta sahtecilik suçunu oluşturacaktır. başkası yerine atılan imzada ,imzası taklit edilen durumu biliyor ve imzayı inkar etmiyorsa (yani kendi imzası olduğunu söylüyorsa)sorun yok demektir.
Yargıtay'dan emsal nitelikte karar: Fotokopi belge ile hüküm kurulamaz.
Belge, hukuki sonuç doğuran, bir hakkın doğmasına, bir olayın kanıtlanmasına ve hukuki bir değer arz eden belgeler/yazılar olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle, belgelerin taşınır olması, kimliğinin bulunması, mührün/imzanın zorunlu olduğu durumlarda bulunması belge niteliğini kazandırır.
Resmi belgede başkasının yerine imza atmanın cezası nedir? Bu fiil kanunda “resmi belgeyi başkasını gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren kişi“ olarak açıklanmıştır ve suçun basit hali olarak değerlendirilir. 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Hiçbir resmi evrakta bu tür düzelticiler kullanılamaz. Olması gereken, yanlış yazılan kelimenin üstü karalanmadan, tek çizgi ile üstü çizilir, altına veya üstüne doğrusu yazılarak imzalanır.
Resmi belgede faydasız sahtecilik aslında şunu ifade ediyor: Bir resmi belge üzerinde sahtecilik suçu işleniyor ancak bu belge hukuken sonuç doğurma özelliğine sahip değil. Yani bu belgenin hukuki bir karşılığı yok. Böyle bir durum için Yargıtayın beraat verilmesi gerektiği yönünde kararları mevcuttur.
Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilir (5271 S. K. m. 158) . Yurt dışında işlenip ülkede takibi gereken suçlar hakkında Türkiye'nin elçilik ve konsolosluklarına da ihbar veya şikayette bulunulabilir (5271 S. K. m. 158) .
Özel Evrakta (Belgede) Sahtecilik Nedir? (TCK 207)
Özel evrakta (belgede) sahtecilik, yazılı, okunabilir ve hukuki bir değere sahip özel bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, değiştirilmesi veya kullanılması fiilleridir.
Resmi belgede sahtecilik suçu sebebiyle verilen hapis cezası alt sınırdan tayin edildiği takdirde ertelenmesi mümkündür. Erteleme kurumu ceza hukukunda 2 yıl ve altı cezalar için mümkündür.
Hırsızlık , özel belgede sahtecilik , resmi evrakta sahtecilik , dolandırıcılık gibi suçların da yüz kızartıcı suç olarak kabul edildiği görülmektedir. Mühürde sahtecilik yapıldığında hileli iflas gerçekleştirildiğinde ya da parada sahtecilik yapıldığında da bu tür bir suç işlenmiş olur.
Özel belgede sahtecilik suçu şikayete tabi suçlardan değildir. Dolayısı ile suçun işlendiği hususu adli makamlara intikal etmesi ile birlikte yetkili makamlar tarafından soruşturma ve kovuşturması re'sen yapılacak, herhangi bir şikayetin varlığı aranmayacaktır.
Borç ilişkisini ortaya çıkaran sözleşme veya senetler üzerinde yer alan imzanın kendisine ait olmadığını iddia eden kişiler, imzaya itiraz ve menfi tespit davası ile icra takibini durdurabilir ve haklılığını mahkeme önünde ispat edebilir.
Bu nedenle imza attığınız belgede imzanın ile imzaladığınız yazı arasında boşluk kalmamasına önem gösterilmelidir. Bu nedenle hukuk sistemimizde imza çok önemli bir işlem olup, hukuki olarak imza atan kişiyi bağlayıcılığı olan ve sonuçlar doğuran bir işlemdir.
İmzanız ile telaffuz dahi edilemeyecek miktarlarda borç altına girebilir, tüm mal varlığınızı birine bağışlayabilir, pek çok suçu farkında olmadan işleyebilir ve daha pek çok hukuki işlemi yapabilirsiniz. Bu nedenle imzanızı herşeyden iyi korumanız ve çok dikkatli ve bilinçli kullanmanız en önemli hukuki güvencenizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri