Saçlarınızı boyatırken veya perma yaptırırken kontakt lenslerinizi çıkartın, çünkü kimyasallar gözlerinizi tahriş edebilirler. En ideali, kontakt lensinizi takmadan önce sprey sıkmaktır. Saç spreyi kontakt lens için iyi değildir.
Makyaj malzemesi: Lensleri daima göz makyajı yapmadan önce takın. Makyaj malzemesi seçerken yağlı olanlardan çok nemlendirici özellikte olanları tercih edin. Göz çevresine yağlı makyaj veya krem uygulandığı takdirde bunların göz kırpma hareketiyle gözün yakınına gelip lense bulaşma tehlikesi vardır.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Kontakt lensi kimler kullanamaz ? Kronik enfeksiyonu olanlar ve ilaç kullanmak zorunda olanlar, gözünde tekrarlayan kornea tahrişi olanlar, göz kapağı bozukluğu olanlar, kuru göz hastaları, bazı göz tansiyonu operasyonu geçirenler ve el becerisi yeterli olmayan kişiler kontakt lens kullanamaz.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Kontaklar lensler belirli miktarda normal gözyaşı taşıyacak şekilde üretilmiştir, fakat bu normalin üstüne çıkarsa görüş bulanıklaşabilir. Ancak herhangi bir sağlık riski taşımamaktadır. Kontakt lensleriniz ayrıca üst göz kapaklarınıza yapışabilir. Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil.
LENS TAKARKEN GÜNEŞ IŞINLARINA DİKKAT!
Direkt lens üzerine UV filtresi olan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Kontakt lens kullanıcıları yaz aylarında gözlerinde kuruluk, alerji ve kızarma hissederlerse bu durumu doktorlarına bildirmelidir. Lensler, göz hekimi kontrolünde uygulandığı takdirde oldukça güvenlidir.”dedi.
Yaptırmaya karar verdiğinizde unutmamanız gerekenler:
Lens kullanıyorsanız, ipek kirpiğin bir zararı yok. Ancak yaptırmaya giderken çıkarmalısınız. İpek kirpik uygulaması yaptırdıktan sonra 48 saat su değdirmemeniz öneriliyor.
DUŞ ALIRKEN LENSİNİZİ ÇIKARIN!
Suyun içerisinde yaşayan bazı parazitler gözün içine girdiği zaman lensin üzerinde üreyip göze geçebiliyor ve gözden temizlenmesi son derece zor olduğundan tedavi imkanı çok kısıtlı.
Mükemmel bir görüşe sahip olabilir ve yine de renkli lensler kullanabilirsiniz. Renkli lens takmak için düzeltici lenslere ihtiyacınız yoktur.
Lenslerin gece uyurken çıkartılmaması göz sağlığını olumsuz etkileyerek hasara neden olabilir. Kontakt lenslerin tüm gece gözde kalması aşağıdaki sorunlara yol açabilir. Göz İrritasyonu: Gözün üstünde kalan lensler gözün oksijen almasını engelleyerek göz kuruluğuna ve tahrişe neden olabilir.
Kullanılan kontakt lensin önerilen süreden daha fazla takılması günlük yaşamda gözde batma hissine yol açabilir. Lenslerin düzgün bir şekilde temizlenmeden ve bakımları yapılmadan gözlere yerleştirilmesi de bu batma hissini tetikleyebilir.
Lens kutuları sık, ideal olarak ayda bir değiştirilmeli. Birkaç kez kullanılan her lens, göze tekrar yerleştirilmeden önce mutlaka temizlenmeli ve mikroplardan arındırılmalı.
Steril Tuzlu Su: Tuzlu su kullanırken en önemli şey tuzun miktarıdır. Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Kontakt lensle banyo yapmak çok tehlikelidir. https://www.drahmetakman.com/ Prof. Dr. Ahmet Akman - Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Glokom, Katarakt, Tıbbi Retina #lenskullanımı #kontaktlens Kontakt Lensle Banyo Yapılır Mı Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli.
Kontakt lense alışmış bir gözde aniden kızarıklık meydana gelmişse hemen doktora müracaat etmek gerekir. Işık hassasiyeti. Yine gaz geçirgen sert lenslerin alışma döneminde olabilir. Ayrıca kornea enfeksiyonunda da ışık hassasiyeti meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri