Türklerde ve Osmanlıda geleneksel yay; mersin balığı,sazan balığı veya yayın balığı dilindeki yapıştırıcı, manda boynuzu, manda ayağındaki sinir ve akça ağacı kullanılarak yapılır. Bu kadar farklı türden malzemenin bir araya gelerek yapılmasından dolayı bu tür yaylara kompozit yay adı verilmektedir.
Yay için kullanılabilecek en iyi ağaç hafifliği ve elastikiyeti nedeniyle pernaboue (Quilendesia echinata( dur. Konservatuvarda yaylar Avrupa'dan getirtilmektedir. Yayların kılları (at kuyruğun- dan) burada takılmaktadır.
Çin kaynaklarında Türklerin ok ve yay yapımında huş ağacı (Betula spp) kullandıklarına dair kayıtlar bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda ise yay yapımı için huşun en uygun ağaç olduğu belirtilmekte, bazıları ise huş ağacı ile bir tür akçaağaç kastedildiğini vurgulamaktadır (Temizkan ve Çoban, 2015; Göksu, 2018).
Osmanlıda ok ve yayın yapımı başlıbaşına bir sanattı. Ok husûsiyle akkavak, çam, gürgen ve kayın ağacından yapılır, bu ağaçlar senelerce kurumaya bırakılırdı.
Okçulukta kiriş, yayın tutturulduğu ve çekildiği sert iptir. Eski Türkçede kirişe "çile" de denmektedir. Saf ipekten yapılan sert bir sicimden oluşur. Kirişin ortası, ok tutturabilmek için belli miktarda iplik sararak kalınlaştırılır.
İlgili 39 soru bulundu
Ok yapımında en çok kullanılan ağaçlar; Çam. Göknar (Köknar diye de geçmektedir) Sedir.
Daha sonra yayın dış yüzeyine kırılmasını engellemek ve güçlendirmek için hayvan siniri ( Tendom) yine balık tutkalı yardımı ile yapıştırılır. Ve yay formu verildikten sonra 2 yıl hatta bazen 5 yıl kurumaya bırakılır. Günümüzde yapılan geleneksel yaylar lamine usulü ile yapılmaktadır.
Kayın ağacı sert ve sıkı yapısı ile hem kırılma dayanımı yüksek hem de ideal esnekliğe sahip ahşap oklava malzemedir. 17 mm çap ince yufka açma işlemleri için kullanılan en ideal oklava çapıdır.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
En çok tavsiye edilen meşe odunu, yüksek yanma performansı ve maliyet verimliliği ile bu alanda en çok tercih edilen seçeneklerin başında yer almaktadır. Meşe odunu kullanarak yakılan sobalarda uzun süreli ve kaliteli bir ısınma performansı elde edilebilir.
İngiliz Uzun Yayı, çekiş gücü 100 ile 180 arasında bir libre aralığına sahip olup, aşağı yukarı 180–200 cm uzunluğunda, Porsuk ağacından yapılan ve sağlam yapıya sahip bir yay türüdür.
Yine, üç yay sınıfı vardır: doğrusal (veya sabit oranlı) yaylar, değişken oranlı yaylar ve sabit kuvvet yayları.
Göknar ya da köknar (Abies), çamgiller (Pinaceae) familyasının Abies cinsinden iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. 40m'ye kadar boylanabilen göknarlar, kendine özgü formu, gövde kabuğu iğne yaprakları ve hatta kokusu ile Çamgiller familyasının diğer türlerinden ayırt edilebilir.
Fosfor bronzu ve pirinç malzemeler mekanik özelliklerini soğuk çekim işleminden kazanır. İçerisinde yüksek miktarda kalay bulunan fosfor bronzunun çekme mukavemeti oldukça yüksek ve elektrik iletkenliği iyidir. Bu sebeple en yaygın kullanılan bakır alaşımıdır. Berilyum bakır çökelme sertleşmesine sahip bir malzemedir.
Türklerde ve Osmanlıda geleneksel yay; mersin balığı,sazan balığı veya yayın balığı dilindeki yapıştırıcı, manda boynuzu, manda ayağındaki sinir ve akça ağacı kullanılarak yapılır. Bu kadar farklı türden malzemenin bir araya gelerek yapılmasından dolayı bu tür yaylara kompozit yay adı verilmektedir.
Yurdumuzda Iç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz Bölgesinin yüksek kesimlerinde Huş (Betula ssp.) türlerinin yayılışları görülmektedir.
Dünyadaki en sağlam ağaçlar arasında bulunan Balsa ağacı, Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaçtır. Balsa sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen kolay bir şekilde işlenebilen bir ağaçtır. Hatta son derece dayanıklı olan meşe ağacından bile daha dayanıklı bir forma sahiptir.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Gürgen ağacı, dayanıklı ve sert kereste yapısı nedeniyle mobilya yapımının olmazsa olmazı bir ağaçtır. Çok kaliteli ve dayanıklı olmasından da anlaşılacağı gibi gürgen ağacı çok zor kırılır ve bu yüzden işlenmesi zordur. Sert yapısı esneme payını azalttığı için gürgeni işlemek diğer ağaçlara göre zordur.
Hafifletilmiş, sağlam ve şık olan bu çakının adındaki Z kısaltması, sap malzemesi olarak zeytin ağacının kullanıldığını göstermektedir. Zeytin, bıçak saplarında açık renk ahşap talebini karşılayan önemli bir malzemedir.
Ürün Açıklaması : Gerçek Tik ağacaından Üretilmiştir.5 Tekerlekli 30 cm Sırt Boyun Bacak ve Kol ağrıları Çekenlerin Tercih Ettiği Bir üründür . İki Tutma kolu ile ağrıyan bölgeye masaj yapılır . 5 tırtıklı Teker ağrıyan bölge üzerinde döndükçe eklemleri rahatlatır kesinlikle acıtmaz .
Çok ince ve geniş yufkaları açarken kullanılan ince (2–3 cm çaplı) uzun oklavaların esnemez, düzgün düzeyli ve sert olması, alt düzeyin düz ve esnemez olması, hafif esneyebilen malzemeden olan oklavanın orta kalınlığının kenar kalınlıklarından biraz fazla olması normaldir.
Rekorları Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış, daha sonra bu rekorlar aşılamamıştır. Tozkoparan İskender en uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Akrurı Menzili'nde 1281,5 gezle kırmıştır. 846 (veya 848) metrelik bu mesafe bir dünya rekorudur.
Max.çekiş Uzunluğu: 29''(73,66cm.) Yay ağırlığı: ~350-390 Gr. Kiriş yüksekliği: 19-20 cm. Kiriş Tipi: Osmanlı-Türk Tarzı (Asya) Tonç Düğümlü (3 Parçalı) Kiriş.
Bir ok 260 metre, başka bir ok ise 216 metre menzile sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri