Tıpkı istisna içine girmeyen tüm genel mahkeme kararları ile icra mahkemesi kararları gibi, imzaya itiraz, borca itiraz gibi davalardan verilen hükümlerin kesinleşmesi gerekmez. Bir tazminat davasından çıkan hükmün infazı için kesinleşme beklemezsiniz, icra mahkemesi kararı da farklı değildir.
Kesinleşmeden icraya konulamayan ilamlardaki yargılama giderleri, vekalet ücreti, faiz, Kötüniyet Tazminatı, İcra İnkar Tazminatı gibi feriler de, hüküm kesinleşmeden icraya konulamaz.
Karar kesinleşmeden icra takibi durmaya devam edeceğinden, dolayısıyla bu aşamada takibin iptali söz konusu olamayacağından imzaya itirazın kabulüne dair karara istinaden hacizlerin kaldırılması da mümkün değildir.
Maddi tazminat ve manevi tazminat davaları, kesinleşmeden icraya konulamayacak kararlar arasında değildir. Dolayısıyla bu davalarda karar kesinleşmeden icra takibi başlatılması mümkündür. Ancak bu durumlarda borçlu, tehiri icra işlemleri yapabilmektedir.
Kural olarak ilâmlar, verildikleri andan itibaren icra edilebilirlik etkisine sahiptir; hükmün kesinleşmesi aranmaz. İcra ve İflas Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair kanunlarda bu kurala istisna getirilmiş, bazı ilâmların kesinleşmeden icraya konu edilemeyeceği belirtilmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Ancak tarafların şahsi ya da ailevi yapılarına ilişkin hukuki durumlarında ve bunlara ilişkin sicil ve kayıtlarda bir değişiklik yaratmayan mahkeme kararları kesinleşmeden icraya konulabilecektir. Örneğin nafaka mahkeme kararı kesinleşmeksizin icraya konu edilebilir.
HUMK.nun 443/4.maddesi gereğince bu nitelikteki kararlar, kesinleşmeden icra olunamazlar.
İÇTİHAT DEĞİŞİKLİĞİ - KİŞİLİK HAKLARINA İLİŞKİN MANEVİ TAZMİNATLAR KESİNLEŞMEDEN İCRA EDİLEBİLİR.
Haksız Tutuklama Tazminat İcra Takibi
Haksız tutuklama tazminatı kesinleşmeden icra takibi yapılamaz. Haksız tutuklama tazminatının icrası mahkeme kararı kesinleşmeden ve idari başvuru süreci tamamlanmadan yapılamaz. Öncelikle mahkeme kararı kesinleşecek. Mahkeme kararı kesinleştikten sonra Hazineye başvuru yapılacak.
İmza İtirazı Karşısında Alacaklının Hakları
İtirazın iptali davasına ilişkin ayrıntılı bilgi için 'İtirazın İptali' yazımızı inceleyebilirsiniz. Takip borçlusunun imzaya itirazı üzerine alacaklı itirazın kaldırılmasını da talep edebilir. Ancak imzaya itiraz halinde itirazın kesin olarak kaldırılmasını talep edemez.
Hükümle tayin edilen vekalet ücretinin takibe konulması için hükmün kesinleşmesi şartı aranmaz.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
Borçlunun icra inkâr tazminatına mahkûm edilebilmesi için alacaklının ilamsız icra takibi yapması şarttır. Bir başka deyişle, icra inkâr tazminatı sadece ilamsız icrada söz konusudur.
İcra inkar tazminatının talep edilebilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmez. İcra inkar tazminatı faiz başlangıcı karar tarihi olacak ve bu tarihten itibaren icra inkar tazminatına faiz işletilebilecektir.
1 yıllık süre geçtikten sonra açılan alacak davasında icra inkar tazminatı istenilmesi mümkün değildir. Alacaklının dilekçesinde icra inkar tazminatını açıkça talep etmiş olması gerekir, mahkeme talep olmadan re'sen tazminata karar veremez.
Kesinleşmeden icraya konulamayan ilamlardaki yargılama giderleri, tazminat, faiz gibi eklentiler de, hüküm kesinleşmeden icraya konulamaz . Takibe konulabilmesi için kesinleşmesi aranan bir kararın, takibe konulduğu tarihte kesinleşmiş olması gerekir.
Sıra cetveline itiraz davasında davayı kazandık ve tarafımıza vekalet ücreti takdir edildi. Vekalet ücretini takibe koymamız için kararın kesinleşmesi gerekiyor mu? kesinleşmeden icraya konu edilemeyecek ilamlar kanunlarda açıkça beliritlmiştir.
Özet: 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 82. maddesinin 1. fıkrasının 11. bendi uyarınca vücut ve sıhhate verilen zararlar için ödenen manevi tazminat alacağının haczi mümkün olmadığından, haczi caiz olmayan alacak takas da edilemez.
Olayda söz konusu dava haksız fiil kaynaklı bir maddi tazminat davasıdır. Dava sonucunda hükmedilen maddi tazminat bir para alacağı olduğundan ve sayılan istisnalara da dâhil olmadığından, elde edilen ilamın kesinleşmesine gerek olmadan icraya konulması mümkündür.
Haksız fiilden kaynaklanan maddi tazminat davası, bir kişinin hukuka aykırı bir eylemi ve kusuru nedeniyle başkasının malvarlığına, maddi haklarına veya maddi çıkarlarına zarar vermesi durumunda ortaya çıkar. Bu dava sonucunda oluşan maddi zararın tazmin edilmesi amaçlanır.
Davanın açma nedenine dayalı olarak davanın açılacağı görevli mahkeme belirlendikten sonra nerede açılacağı konusu da önemlidir. Genel yetkili olarak mahkeme, haksız fiilin işlendiği yerde, zarar görenin yerleşim yerinde, davalının yerleşim yerinde açılabilir.
Yargıtay: "Manevi tazminat davalarında mahkeme kararları kesinleşmeden icraya başvurulabilir" Yargıtay, kişilik haklarına saldırı sebebiyle açılan manevi tazminat davalarında mahkeme kararları kesinleşmeden kazanılan tutarın tahsil etmek amacıyla icraya başvurulabileceğine hükmetti.
İcraya konulabilmesi için kesinleşme şartı aranan bir ilamın, kesinleşmeden icraya konulması halinde, icra mahkemesine süresiz şikayet yolu ile ilamlı takibin iptali için müracaat edilebilir.
Yargıtay'ın onama kararına karşı başvurulan karar düzeltme talebinin reddi halinde, red tarihinde onanan mahkeme kararı kesinleşir. Mahkemece ilama kesinleşme şerhinin işlenmesi ilamın kesinleşmiş sayılması için zorunlu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri