İnançlı işlemin bir unsuru olan tasarruf işlemi, inançlı devir olarak da adlandırılmaktadır. Bu işlem inanç anlaşması uyarınca taraflardan birine ait bir hakkın diğerine geçmesini sağlayan bir devir işlemidir25.
'İnançlı işlem' daha çok teminat amacıyla bir malın inanılan kişiye inançlı temlik yoluyla devrinin ardından malın tarafların anlaştığı şartlarda geri inanılana naklini ifade eden işlemdir. İnançlı işlemin var olabilmesi için iki temel unsurun bulunması gerekmektedir. Bu unsurlar; inanç anlaşması ve devir işlemidir.
Bir kimsenin başkasından alacağı borç karşılığında, borca teminat olmak üzere borç verene taşınmazını devretmesi, teminat amacıyla yapılan inançlı sözleşmeye örnek olur. Bu durumda bir satış sözleşmesi söz konusu değildir. Borç veren, ipotek tesis etme yerine taşınmazın devrini alır.
İnançlı işlem, kazandırmayı yapan kişiye yani inanana belirli şartlar gerçekleşince, kazandırmanın iadesini isteme hakkı sağlayan bir sözleşmedir. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde bunun dava yoluyla hükmen yerine getirilmesi istenebilir.
İnançlı mülkiyet esasında fona inançlı olarak fon kurucusu sahiptir. Tasarruf sahipleri ise fonla ilgili işlemleri yapma yetkisini kurucuya verirler. Bu yetki devri fon içtüzüğü ile olur. Kurucu, fonu bu sözleşme (içtüzük) çerçevesinde ve tasarruf sahiplerinin haklarını koruyarak yönetmek/yönettirmek zorundadır.
İlgili 34 soru bulundu
İnançlı işlem daha çok teminat amacıyla bir malın inanılan kişiye inançlı temlik yoluyla devrinin ardından malın tarafların anlaştığı şartlarda geri inanılana naklini ifade en işlemdir. İnançlı işlemin var olabilmesi için iki t.emel unsurun bulunması gerekmektedir. Bu unsurlar; inanç anlaşması ve devir işlemidir.
Bu nedenle davacının inanç anlaşması olarak ibraz ettiği belgenin düzenlediği tarihte M.K.S.'nin davalıların miras bırakanı K.A.'yı temsil etmesi mümkün değildir. Böyle bir belge K.A.'yı veya onun mirasçılarını bağlamaz.
Yazılı delil başlangıcı niteliğinde belge varsa HUMK'nun 292.maddesi uyarınca inanç sözleşmesi "tanık" dahil her türlü delille ispat edilebilir.
Buna göre, inanılan kendisine temlik edilen şey üzerinde, inananın aleyhine olsa dahi rehin tesis edebilir; inanılanın kimliğini belirtmeksizin iflâs masasına alacak kaydettirebilir20. Kural olarak inançlı işlemler, tarafların gerçek iradelerini yansıtmaları nedeniyle geçerli işlemler olarak kabul edilir.
İnanç sözleşmesi kanunlarda düzenlenmemiş olsa dahi 05.02.1947 tarihli ve 20/6 sayılı içtihadı birleştirme kararına göre bahsi geçen inanç ilişkisi yalnızca yazılı şekilde ispat edilebilir.Bu yazılı delil tarafların getirecekleri ve onların imzalarını taşıyan bir belge olmalıdır.
İNANÇLI İŞLEMİN MUVAZAADAN FARKI
Muvazaalı sözleşmelerde taraflar muvazaa konusu şeyi devretmeyi hiç arzu etmezken inançlı sözleşmelerde devir gerçekten taraflarca istenmektedir. Muvazaa tek taraflı veya iki taraflı sözleşmelerde mümkün olduğu gibi, hem borçlandırıcı hem de tasarrufi işlemlerde de yapılabilir.
tapuda işlemi genellikle satış sözleşmesi şeklinde yapmakta, gerçek iradelerini yansıtan ve gizli işlem olarak gözüken inanç sözleşmesi ise şekil şartını taşımadığından taşınmazların inanç sözleşmesiyle devri mümkün olmamaktadır.” Bkz. YHGK 27.5.2021, E. 2017/1-1829, K. 2021/635 (KBİBB, 6098/m.97; 818/m.81).
Öte yandan, inanç sözleşmesinden doğan davalar için özel bir zamanaşımı öngörülmediğinden Borçlar Kanununun 125. maddesi hükmü gereğince zamanaşımı süresi on yıl olarak kabul edilmektedir. Borçlar Kanununun 128. maddesi gereğince de zamanaşımı alacağın muaccel olduğu tarihte başlar.
İnanç sözleşmesinin bir şekil şartına bağlı olmadığını belirtmeliyiz. Ancak, yazılı ve resmi şekilde yapılması zorunlu olan bir konuda, örneğin taraflar arasında bir gayrimenkulün devri gibi bir işlem yapıldığı takdirde inanç sözleşmesinin de zorunlu olarak mutlaka yazılı şekilde yapılması gerekir.
Saf inançlı işlemlerde inananın menfaatleri ön plandadır. Bu tür işlemlerde, inanç konusu malvarlığı değerinin inanılan tarafından yönetilmesi amaçlanmaktadır. Karma inançlı işlemlerde ise, inanılanın menfaatleri ön plandadır.
Temlik; bir malın mülkiyetini tüm haklarıyla beraber alacaklıdan başka bir kişiye devretmeye denir. Mülk olarak verme anlamını taşır. Çoğunlukla bir borç ödemesi için gerçekleştirilir. Temlik işlemi ile alakalı düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alır.
Bir hukuki ilişkinin taraflarının üçüncü kişileri aldatmak amacıyla bilerek ve isteyerek gerçek iradeleri ile beyanları arasında uygunsuzluk yaratmak suretiyle yaptıkları, görünüşte geçerli ama gerçekte geçerli olmayan işlemlere muvazaa denir.
Muvazaa, diğer adıyla danışıklı işlem davaları gerçek olmadığı halde gerçekmiş gibi hukuki sonuç doğuran işlem ve tasarruflara ilişkindir. Burada söz konusu olan görünüşte dış dünyaya karşı sonuç doğuran hukuki işlem veya tasarrufun gerçek işlem veya tasarrufu saklamasıdır.
Müstear ad, kişinin belli bir çevrede veya faaliyette gerçek kimliğini gizlemek amacıy- la seçip kullandığı addır. Buna, “ nam-ı müstear”, “mahlâs” veya “takma ad” da denilmekte- dir1. Nam-ı müstear edebiyatçılar tarafından sıkça kullanılmıştır.
2022 yılı için senetle ispat zorunluluğu ve senede karşı tanıkla ispat yasağına ilişkin parasal sınır 6.640 TL olup, TÜİK yeniden değerleme oranının belirlenmesi ile 2023 yılı için %122,93 oranında artırılarak uygulanacaktır.
maddesine göre, senede bağlı hususların aksi iddialara karşı ancak senetle ispat edilebilir, tanıkla ispat edilemez. Bu nedenle davalı açıkça tanık dinlenmesine muvafakat etmedikçe olayda tanık dinlenemez.
Kardeşler Arasında Tapu Iptal Davası Zamanaşımı
Kardeşler arasında tapu iptal davası miras bırakan ebeveynlerden birinin taşınmazını muvazaalı olarak kardeşlerden birine bıraktığı durumda açılan davadır. Kişi kardeşine bu devir işlemi sonucunda miras hakkının zedelenmiş olması sebebiyle dava açmaktadır.
İnanç anlaşması bir tarafın (inanan) inanç konusu üzerindeki hak sahipliğini diğer tarafa (inanılan) inançlı işlemin süresi sona erdiğinde veya amacı gerçekleştiğinde iade edilmek üzere devrettiği sözleşmedir.
Tapu kayıtlarına güvenerek taşınmazı satın alan iyiniyetli kişiler için olağan zamanaşımı süresi işler ve 10 yılık sürenin sonunda tapu geçerli hale gelir. Ayrıca 6098 sayılı TBK 39.maddesi bir yıllık zamanaşımı süresi öngörmüştür, maddeye göre bir yıl içinde dava açılmazsa tescil geçerli olur.
Tapu devri sırasında yapılmış hileli, yetkisiz, ya da geçersiz bir işlemin tespit edilmesi halinde, tapunun iptaline yönelik hukuki işlem başlatılabilir, buna halk arasında “tapuyu bozdurmak” denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri