Uzunmusa Fındık Çeşidi Uzunmusa fındığı: En yaygın yetiştirilen yer Ordu'dur. Oldukça iri, dolgun ve ince kabuklu olan bu fındık verim ve lezzet bakımından da oldukça zengindir.
Fındık sözcüğü, Antik Çağda Karadeniz' in adı olan "Pont Exinus" tan türetilen "pontik" sözcüğünden meydana gelmiştir. Plinus da, Pontos kıyılarından getirildiği için, fındığa "Pontos cevizi" denildiğini kaydetmiştir.
Sinonimi; Delisava, Gök fındık ve Göv (Göğ) fındıktır. Genellikle Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Sinonimi; Yomra ve Boyhane'dir. Trabzon ve Düzce'de yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Gavsun, Taze fındık tanelerini saran yeşil kabuğun adı olup, gavsun (Giresun), kavsul (Giresun), gavsuk (Şalpazarı) ve kavsuk formları kaydedilmiştir.
Karamuk / garamuk: İçi boş, çürük, gelişmemiş fındık.
İlgili 31 soru bulundu
Fındığın en ufak boyutu olarak bilinen pikola fındık, fındığın en lezzetli ve minik şeklidir. En çok da fındık diyarı olan Giresun'da yetiştiriciliği yapılan pikola fındık çerezlik olarak kullanılmakla beraber aynı zamanda çikolataların içinde kullanılmaktadır.
Giresun kalite fındığın üretim bölgesi dışında kalan bölgelerde üretilen tüm fındıklara levant fındık denir. Levant fındık yetiştirildiği lokasyona göre; Akçakoca, Levant Ordu, Levant Trabzon ve Levant Samsun olarak adlandırılır. Levant fındıklar Giresun kalite fındıklardan daha az yağ oranı içerir.
Yuvarlak Fındıklar ( Tombul Fındıklar ) : Uzunluk,genişlik ve kalınlıkları hemen hemen aynı olan küresel biçimlifındıklardır. Genellikle orta irilikte yüksek kaliteli çeşitlerdir.İç verimleri (randıman), yağ ve protein oranları yüksektir. Kolay zar atan ve beyazlatılabilen çeşitlerin tümü bu gruptandır.
yastığın altına 7 adet normal fındık ile birlikte 7 tane konulduğunda rüyada evlenilecek kişiyi göstereceği rivayet edilen fındık türü. ordu'da ikiz fındık bulunduğu zaman bölüşülürse eğer, bölüştüğü kişiyle cennette karşılaşılacağı söylenir.
Fındık, özellikle bol yağış alması sebebiyle en çok Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Dünyadaki fındık üretimin %75'lik bölümü Türkiye'ye aittir. Türkiye'deki fındık üretiminin %60'ı da Ordu, Rize, Giresun, Trabzon ve Artvin'de gerçekleşmektedir.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur.
girasun fındığı, giresun fındık üreticileri tarafından ürettikleri fındığa verdikleri isimdir.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
En kaliteli fındık dendiği zaman herkesin aklına ilk olarak Giresun fındığı gelmektedir. Giresun fındığı lezzetiyle ve özellikleriyle tartışmasız olarak en kaliteli fındıktır.
Döllenme olmadığında içi boş meyve oluşmaktadır.
ufak tefek ama çok güzel bulunan kadınları tanımlamak için kullanılır ki gönülleri feth eder.
Fındık kurdu: Tombul kadın
Örneğin güzel olan her şeye 'fıstık gibi' deriz. 'Fındık kırmak' erkeklerle kırıştıran kız ve kadınlar için kullanılan bir deyimdir. 'Pestil gibi olmak' çok yorulup halsiz düşmek anlamındadır.
Mincane Fındığı: Tombul fındık çeşidine çok benzeyen mincanenin üzerinde koyu kırmızı çizgiler bulunmaktadır. Daha ziyade Trabzon yöresinde yetiştirilmektedir. Verimi düşük ve periyodisite göstermektedir.
Fındığın yaklaşık yüzde 60'ı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde (Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin ve illeri), yüzde 40'ı da Karadeniz'in orta ve batı kısımlarında (Samsun, Sinop Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Kocaeli ve illeri) üretilmektedir.
Çakıldak Fındık: Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilen bu fındık çeşidi Batı Karadeniz bölgesinde Delisava adı ile tanınmakta ve geniş ölçüde üretimi yapılmaktadır.
Çotanak fındık ağaçlarında bulunan birden fazla dalda bir arada çıkan fındıklara denilmektedir. Üzerinde fazla fındık bulunan dallara çotanak adı verilmektedir. Bu dalların her birinde ikiden fazla fındık çiçeği oluşmaktadır. Çıkan fındıklar da çotanak adını almaktadır.
Giresun'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Halk arasında Giresun Yağlısı veya tombul fındık olarak bilinen bu fındık yüksek ya oranı ile çok lezzetli bir fındıktır.
Sivri Fındık: Hemen hemen fındık üretilen bütün yörelerde bu fındık çeşidine rastlanılmaktadır. Olgun meyve iki yandan basıkça, uzun ve sivridir. Meyve kabuğu parlak, açık kahverenkli, uç kısmı nispeten kirli beyaz renkte havlı ortalama 1.05 mm kalınlıkta ve kolay kırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri