Bunlar okuma, yazma, sayma, matematik, bilgisayar kullanımı gibi günlük becerilerdir. Bu becerileri, diğer becerileri öğrenmek ya da geliştirmek için kullandığımızı/kullanacağımızı da unutmayalım. Temel beceriler, ilkokul sınıflarında okuma, yazma ve matematiğin öne çıktığı becerilerdir.
Teknik Beceriler Nedir? Teknik beceri; yapılacak işte kullanılacak araç ve gereçleri kullanabilme yeteneğini, ölçülebilir ve kanıtlanabilir yeteneklerin toplamını ifade ediyor. Bazı temel teknik becerilerden bahsedecek olursak; Ms Office; Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Project, Visio, OneDrive, OneNote, ToDo.
İnce beceri türleri, insanların duygusal zeka, iletişim yetenekleri ve kişisel gelişimini içeren davranışsal yetenekleri ifade eder. İşte bazı yaygın ince beceri türleri: Empati: Başkalarının duygusal durumunu anlama yeteneği. İletişim: Etkili iletişim kurma ve dinleme yeteneği.
İnce beceriler (Soft Skills) ise, empati, işe pozitif yaklaşım, iyi bir iletişim ve problem çözme becerisi gibi daha çok duygusal zeka seviyesiyle alakalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Soft skills Türkçesi “ince beceriler” veya “ince yetenekler” olan, teknik olmayan becerileri tanımlayan bir kavramdır. Yani belli bir sektör veya iş spesifiğinde resmi olarak öğrenilen değil, genel olarak çalışma becerilerini etkileyen bireysel becerileri tarif eder.
İnce yetenekler davranışsal ölçülerdir ve aynı zamanda iletişim yetenekleri olarak da adlandırılır. İletişim becerileri, müzakere becerileri, problem çözme, stratejik düşünme kişisel etkinlik,proje yönetimi, liderlik vb.konuları kapsamaktadır.
Bu anlamda geliştirdiğiniz ya da geliştirmekte olduğunuz dinleme, anlama, konuşma üçlüsünü içeren iletişim becerileri, zaman yönetimi, empati yeteneği, problem çözme, takım çalışması, sorumluluk alabilme, liderlik becerileri bu kapsama girer.
Diğer bir ifade ile empati, bir başkasının ayakkabılarını giyebilmek ve onlarla hissetmektir, ancak o kişiyle birlikte üzülmek yani sempati duymak değildir. Empati iç görüyü içerir; birisine empati duyabilirseniz, o insanın niye öyle davrandığını daha iyi anlayabilirsiniz.
İyi iletişim becerileri, takım çalışması, problem çözme becerileri, adapte olabilme ve liderlik becerileri, iş yerinde başarılı olmak için gereken “soft skills” örneklerindendir.
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir. Fizik dersi öğretim programında temel bilimsel süreç becerilerinin sıklıkla kullanılması gerekmekle beraber, programın amacı aşağıda sıralanan entegre bilimsel süreç becerilerinin kazandırılmasıdır.
Teknik beceriler, belirli bir işi yapabilmeniz için gerekli olan spesifik becerilerdir. Bu belirli araçları kullanma beceriniz veya belirli tekniklere hâkim olma ve bu teknikleri uygulama beceriliniz olabilir. Bu becerileri, üniversitede veya çalıştığınız işlerde kazanmış olabilirsiniz.
Bilişsel beceriler, insanların öğrenme, düşünme, hatırlama, problem çözme ve karar verme gibi zihinsel işlemler yoluyla karmaşık bilgi işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan yeteneklerdir. Bu beceriler, insanların yaşamlarındaki günlük aktivitelerden, iş hayatına kadar her alanda önemli bir rol oynamaktadır.
Başka bir kişinin bakış açısını duygusal olarak anlamak. Başka bir kişinin bakış açısını duygusal olarak anlamak, ilgi göstermek ve acıyı azaltmak/durumu çözmek için harekete geçmek. Başka birinin yerinde olmanın nasıl bir şey olduğunu hayal edin. Başkasının acısına tepki olarak sıkıntı hissetmek.
Karşıdaki kişinin düşüncelerini anlama çalışmasıdır. Empati ve sempati kavramları sık sık karıştırılır. Örnek vermek gerekirse; bir arkadaşımızın yaşadığı her hangi bir duruma üzüldük, onun hissettiklerini hissettik. Bu sempati oluyor.
Empati; bilişsel empati, duygusal empati ve empatik ilgi olmak üzere üç şekilde sınıflandırıyor.
Dünya Sağlık Örgütü yaşam becerilerini on başlık altında toplamaktadır. Bu beceriler karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, etkili iletişim, kişiler arası iletişim, öz farkındalık, empati, duygularla baş etme ve stresle baş etme becerileridir.
Özgeçmişinizin beceriler/yetenekler bölümü, başvuruda bulunmakta olduğunuz işlerle ilgili yeteneklerinizi içerir. Bu bölümde, bilgisayar becerileri, yazılım becerileri ve / veya dil becerileri gibi ilgi alanınız veya kariyer alanınızla alakalı becerileri listelemelisiniz.
Hem işbaşı hem de öğretici eğitimler teknik beceriler olarak sayılırlar ve beceri testi ile kolay bir şekilde değerlendirilebilirler. Teknik becerilere örnek olarak bilgisayar becerileri, dil becerileri veya çok dilli olma, daktilo veya veri giriş hızı, yazılım yeterliliği verilebilir.
Sözlü, sözsüz iletişim, müzakere becerisi, ikna yeteneği, sunum becerileri, topluluk önünde konuşma, hikâye anlatma, beden dili kullanımı, okuma, yazma, anlama gibi becerilerin tamamını kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri