Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İrmik ile ince bulgur aynı mı? Bulgur terimi daha çok iri pilavlık bulgur için kullanılır. İnce bulgura "düğü", "düğür", "düğürcük", "düğülcek" denir. Daha ince bulgur ise, irmik olarak değerlendirilir.
Başbaşı bulgura kıyasla daha ince tanelere sahip, pilavlık bulgurdan ise biraz daha iri taneli.
Kavurduğunuz bulgurların üzerine dökün. Bulgurlar suyunu hafif çekince toz şekerin yarısını, beş dakika sonra da kalanını ekleyin. Bir iki sefer karıştırdıktan sonra tencerenizin kapağını ve ocağın altını kapatarak demlenmesi için 15 dakika bekletin. Dondurma ile ılık olarak servis edin.
Özellikle pilav ve salatalarda, bulgur yerine pirinç kullanmayı tercih edebilirsiniz. Magnezyum ve karbonhidrat bakımından zengin olan karabuğday, bulgurla benzer şekilde hazırlanır. Özellikle çorba ve yahni yemeklerinde tercih edilen karabuğday, kahvaltılık gevreklerde de tercih edilebilir.
Düğürcük kelimesi Türkçe içerisinde 'ince bulgur' olarak bilinmektedir. Bu bağlamda normal bulgurun küçüğü olarak ifade etmek mümkündür.
İlgili 44 soru bulundu
İnce bulgur köftelerin ve kısırların olmazsa olmazı bir malzemedir. Pilavlık bulgura kıyasla daha ince öğütülerek elde edilir ve çiğnemesi, hazmı kolay, lezzeti bir harika olur. Paketli satılan halinde ise adı kısırlık ya da köftelik bulgur olarak geçer.
Ince bulgur kısırlık bulgur mudur? marketlerde köftelik bulgur ve ince köftelik bulgur olarak satıldığını görürsünüz. çiğ köfte, mercimekli köfte, içli köfte vb yapacaksanız ince köftelik bulgur; kısır yapacaksanız köftelik bulgur almalısınız. ince köftelik bulgurla kısır lapa gibi olur.
Köftelik bulgurun bir boy küçüğü olan ince bulgur, sarı bulgur çeşitlerinin en küçük boylu olanıdır. Daha az suyla yumuşayıp daha kolay yoğrulduğu için genelde çiğköfte yapımında tercih edilir. Çiğköftenin yanı sıra köfte ve kısır yapımında da köftelik bulgurla birlikte kullanılabilir.
İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
Çinko, magnezyum, krom gibi mineralleri, diyet posasını, ayrıca da B12 dışındaki bütün B vitamini maddelerini içermektedir. Faydalarını sıralayacak olursak; Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşüktür.
Revani en sevilen ve en sık tüketilen şerbetli tatlılarımızdan. Oldukça pratik olmasıyla da herkesin sevgilisi haline gelen revaniyi içine irmik yerine bulgur ekleyerek denemeye ne dersiniz. Ağızda dağılan nefis bir kıvam yakalayacağınız tarifimiz aşağıda. Tadına bakmadan geçmeyin, pişman olmayacaksınız.
Mesela Mısır'a bir markete gittiğinizde bulgur, bakliyat rafında değil, tatlı bölümündedir. Çünkü bulgur, Mısır'da daha çok tatlılarda kullanılan bir besindir. Kolay ve bir o kadar lezzetli ve hafif olan Mısır Usulü Bulgurlu Tatlı'yı mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.
Bunun dışında süt ve irmik ile sütlü irmik tatlısı da yapılmaktadır. Bu tatlının sütlü irmik helvasından farkı kavurma işlemi içermemesidir. Bu nedenle fazla yağ kullanılmasına gerek olmadığı için sütlü irmik helvasına göre oldukça hafif bir tatlı olduğu söylenilebilir.
İnce bulgur pilavı salçalı olarak hazırladık ama sade yapmak isterseniz de harika olacaktır. İnce bulgurlu pilavı sevdiyseniz sizin için harika bir tarifimiz daha var! Sebzenin ve bulgurun buluştuğu yardımcı yemekten çok bir ana yemek haline gelen sebzeli bulgur pilavı tarifine de mutlaka göz atın!
Şehriyeli İnce Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır? Önce tencereye suyu koy ondan sonra kaynasın ve bulguru dök. Bir yandan tavaya şehriyeyi koy biraz rengi değişsin. Ondan sonra suyun içine at kaynasın suyunu çektikten sonra yağı ısıt üzerine dök karıştır afiyet olsun.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici, yarı hazır bir gıda maddesidir.
İnce bulgur genelde köfte tariflerinde, kısırlarda ya da salatalarda kullanılıyor. Kalın bulgur ise daha çok pilavlarda ve çorbalarda tercih edilen bir bulgur türü. İnce bulgur yapısı gereği çabuk su çeken ve şişen bir yapıya sahipken kalın bulgurlar daha uzun süre pişirilmeye ihtiyaç duyan bir bulgur türü.
Kısır yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli püf nokta kısır yapacağınız bulgurun iyi şişmesi, bunun içinde bulgur ve su oranı ayrıca bekleme süresine dikkat etmek gerek. Benim ince bulgurda net ölçüm 1 su bardağına 1,5 su su bardağı şeklinde.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
Bulgur tam bir mineral ve vitamin deposu olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bulgur protein, mineral, vitamin ve besin lifi açısından oldukça zengin bir yiyecek. Üstelik bunların yanında karbonhidrat oranı da tahmin edebileceğinizden çok daha düşük.
Triticum durum cinsi sert buğdayların tekniğine uygun olarak kaynatılması, kurutulması ve ince kırımı ile elde edilir.
Kısırlık bulgur, çiğ köftelik ince bulgura kıyasla biraz daha kalın oluyor.
“Kısırlık bulgur nedir?” sorusunun cevabını merak eden bireyler için kısırlık bulgur, normal bulgurun incesidir. Pilavlık bulgura göre daha hafif, ince bir yapıya sahip olan bakliyatlar, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir.
İçli Köfte Bulguru , Urfa'ya has olan içli köfte yemeği için kullanılan özel bulgurdur. Ciriş yarma bulguru olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri