Dışkıda incelme genellikle şu rahatsızlıklarda görülmektedir; 🔸 Kronik kabızlık varsa 🔸 Makat çatlağı varsa 🔸 Makatta aşırı kasılma varsa 🔸 Makat darlığı varsa 🔸 Makat çatlağı varsa 🔸 Makat çıkışında problem varsa 🔸 İltihabi bağırsak hastalığı varsa Ayrıca, makat ve bağırsak kanseri gibi durumlarda da bu hastalık ...
İnce dışkılar her zaman kanser belirtisi değildir. Fakat dışkıda zorlanma ve kabızlığa eşlik eden bir incelme mevcutsa doktora danışılmalıdır. Bu gibi durumlarda doktor kolonoskopi isteyebilir.
Virüsler, bakteri ve parazitler, ilaçlar, laktoz intoleransı, fruktoz ile yapay tatlandırıcılar ve crohn, ülseratif kolit ve çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi sorunları ishalin yaygın nedenleridir.
Kronik kabızlıkta kalın bağırsak dışkıyı ileriye atan hareketini (peristaltizm) yitirerek dışkının bulunduğu yerde beklemesine ve zamanla içindeki sıvı hacmini kaybederek daha katı bir kıvama ulaşmasına neden olur.
Bağırsak sendromu ile birlikte kişinin rutin dışkılama alışkanlıklarında birtakım değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklik, kabızlık veya ishal olarak ortaya çıkabileceği gibi aralıklı olarak ishal-kabızlık atakları da görülebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Dışkılama zorluğunun temel sebepleri; makatta aşırı kasılma, hemoroidler, makat çatlağı, polipler, makat kanserleri ve anismus olabilmektedir.
Hastalığın hemoroid ile karıştırılması tanıyı geciktirebilir
Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, dışkı çapının incelmesi, kabızlık, dışkılama sonrası tam boşalamama, karında şişkinlik gözlenen diğer bulgulardır.
Tip 6: Yumuşak kıvamda, su içeriği daha fazla parça parça dışkı örneğidir. Sıklıkla su ve lif ağırlıklı (dengesiz) beslenme alışkanlıkları sonucu geçici ishal durumu olarak kabul edilir. Ayrıca “Ne yesem soluğu tuvalette alıyorum” diyenlerde görülür.
Dışkının makatın ağzına takılması, hastaların yaşamını kısıtlayan ve bezdiren bir durumdur. Tıkayıcı tipte dışkılama genellikle; ileri düzey makat çatlaklarında, makat sarkmalarında, ileri düzey hemoroidlerde, rektosellerde, aşırı kasılmalarda ve makat çıkışında ülser oluşması durumlarında görülmektedir.
Normal dışkı genellikle: Ortadan koyu kahverengiye : Bunun nedeni, kırmızı kan hücreleri yıkıldığında oluşan bilirubin adlı bir pigmenti içermesidir. Güçlü kokulu : Dışkıda bulunan bakteriler, hoş olmayan kokuyu içeren gazları yayar. Ağrısız olmalıdır: Sağlıklı bir bağırsak hareketi ağrısız ve kolay olmalıdır.
Tıpta diare olarak da bilinen ishal; aşırı ve normalden çok daha sık, sulu ve gevşek dışkılama durumudur. Bu duruma ise bağırsaklarda serbest halde fazla sıvı dolaşımı ya da kalın bağırsakta bulunan sıvının yeteri kadar emilememesi neden olmaktadır.
İrritabl bağırsak sendromu (IBS), hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon isimleriyle de anılır. Toplumun yaklaşık %15'ini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Belirtileri karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık ya da her ikisini içerir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Lif oranının artışı ishal olan hastalarda suyun fazlasının emilmesine ve dışkının yumuşamasına neden olur. Fakat asıl şikayet kabızlık ise lifli gıdaların yanına diyete bol su eklenmesi gerekir. Günlük 8-10 bardak su içilmesi önemlidir. (kafeinli içecekler ve alkollü ürünler buna dahil değildir.)
Dışkıda incelme genellikle şu rahatsızlıklarda görülmektedir; 🔸 Kronik kabızlık varsa 🔸 Makat çatlağı varsa 🔸 Makatta aşırı kasılma varsa 🔸 Makat darlığı varsa 🔸 Makat çatlağı varsa 🔸 Makat çıkışında problem varsa 🔸 İltihabi bağırsak hastalığı varsa Ayrıca, makat ve bağırsak kanseri gibi durumlarda da bu hastalık ...
Rektuma gelen dışkının boşaltımında yaşanan güçlük veya yetersiz boşaltım ile karakterizedir. Dışkılama Bozukluğu (Defecatory Disorders), Dışkı çıkış güçlüğü tipi kabızlık, Tıkayıcı Dışkılama, Zor Dışkılama, Obstruktif Defekasyon, Anorektal /Pelvik Outlet Obstrüksiyon gibi farklı adlarla da anılır.
Bu kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir.
İnce Bağırsak İltihaplanma ve Enfeksiyonları
En sık görülen neden viral veya bakteriyel enfeksiyona bağlıdır. Bunun yanında enterit; ilaç, alkol, radyasyon ile ilişkili olarak da gelişebilir. Crohn hastalığı da enterite sebep olabilir. Enterit tanısı koyarken hastanın hikayesi büyük önem taşır.
Huzursuz bağırsak sendromu nedir? Huzursuz bağırsak sendromu veya diğer adıyla irritabl bağırsak sendromu, bağırsak sisteminde bir hastalık olmaksızın meydana gelen, karın bölgesinde rahatsızlık hissi, düzensiz bağırsak hareketleri, şişkinlik ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtilerle kendini gösteren bir sendromdur.
Makatta doluluğun oluşması için birçok neden vardır, bunların başında; hemoroid, makat çatlağı, anismus, makatta sarkma ve rektosel gelmektedir.
Keçi pisliği şeklinde (topaklar şeklinde) dışkılama, gaz ve gurultu şikayetleri genellikle tabloya hakimdir. Bu bulgular genellikle çok fazla yemek yenildiği zaman yada stres altında iken olabilir. Hastalarda tuvalet yaptıktan sonra rahatlama olur, sonra tekrar şikayetler başlar.
Anal fissürün en önemli belirtisi tuvalet esnasında yırtılma ve cam kesiği hissi oluşması olur. Ağrılı geçen tuvalet sürecinden sonra da ağrı bir süre devam eder. Bu sebeple hastalar ağrıdan kaçmak için kendini kasarak veya tuvalet ihtiyacını geciktirerek aslında fissürin ilerlemesine neden olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri