Gorgonzola peynirini incelediğinizde küflü bir yapıya sahip olduğunu görebilirsiniz. Ele aldığınızda yumuşak bir kıvamda olan bu peynirin yeşil ve mavi küfleri dikkat çekmektedir. Tuz oranı da açıkça hissedilecek derecededir. Ağızda dağılan mavi dokusu ise damaklarda hafif mayhoş bir tat bırakmaktadır.
Gorgonzola; İtalya menşeli, inek sütünden yapılan küflü bir peyniridir. İtalya'da 1955 yılında, Avrupa Birliği'nde 1996 yılında İtalya adına tescillenmiştir. Mavi damarları ve ağızda dağılan tuzlu bir tadı vardır.
Gorgonzola neyle iyi gider? Diğer küflü peynirler gibi ordövr olarak, şarabın yanına meze olarak ya da karışık salatalarda ve çeşitli soslarda sıkça kullanılan gorgonzola, pizza ve lazanya gibi hamur işlerinin tatlandırılması için de üstlerine eklenebilir.
fransız roquefort'undan en büyük farkı gerçekten ayak gibi kokması, daha yumuşak dokusu ve üretildiği sütün cinsidir.
Bu peynirin dokusu yumuşak ve kremsi bir yapıya sahiptir tadı ise güçlü ve keskindir. Danimarka peynir üreticilerinin küf kültürleri üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucu ortaya çıkmış lezzetli peynir türlerinden biridir. Soslarda, salatalarda ve ordövr tabaklarında yaygın olarak olarak kullanılır.
İlgili 36 soru bulundu
Aslında aradaki fark yok denecek kadar az. Brie (biri) peyniri Camembert (kamember) peynirine göre daha yumuşak ve krema oranı daha fazla. Ayrıca Brie peynirinde belirgin bir fındık aroması hakim. Ama sonuçta her ikisi de Fransız peyniri ve her ikisi de pastorize edilmemiş sütten yapılıyor.
Hollanda'ya özgü peynir çeşitlerinden biri olan gouda peyniri, tekerlek şeklinde orta sertlikte bir peynir türüdür.“Hoda” şeklinde telaffuz edilir ve “yıkanmış teleme” olarak sınıflandırılan peynir türleri arasına girer. Dış kısmı kırmızı, turuncu veya altın sarısı parafin balmumu ile kaplı olur.
Gorgonzola Peyniri Nasıl Yenir? Gorgonzola peynirini pek çok şekilde tüketmeniz mümkündür. Et yemeklerinde özellikle de risottoyu servise hazırlamadan bir iki dakika önce etin üzerinde eriterek tüketebilirsiniz. En çok uyum sağladığı yemek ise, pek çok insanın vazgeçemediği makarna olmaktadır.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Küflü peynirleri tüketmemesi gereken hasta gruplarının olduğu aktaran Arslan,"Özellikle penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon hastaları, böbrek hastaları, gebeler, migren atağı döneminde olan hastalar ve kemotarapi alan hastalarımız bu peyniri kesinlikle tüketmemelidir.
kremalı, hafif acılı, tatlı vs. çeşitleri bulunabilir. pizza, makarna sosu gibi amaçlar için ısıtıldığında dünyanın sonudur.
Hangi Peynirler Mozzarella Peynirine Benzer? Mozzarella peynirine benzeyen peynirler: Kaşar peyniri: Eriyen yapısı ve yoğun süt tadıyla benzemektedir.
adını yapıldığı peynirden * almış olup, jülyen şeklinde doğranmış tavuk veya bonfile etiyle kombinasyonu sonucunda enfes bir lezzeti beraberinde getiriren yeşil renkli sos çeşidi.
Kokusu ve tadı keskinleşir, Camembert'i diğer peynirlerden ayıran da bu keskin tat ve kokusudur. Keskin tat ve kokuya rağmen yumuşak bir dokusu ve zengin bir aroması olan Camambert, %100 inek sütünden yapılır. Açık sarı-kremsi bir rengi vardır. Beyaz renkteki kabuğu peynirle birlikte yenir.
Mozzarella peyniri az tuzlu bir peynirdir. Sofralık mozzarella peyniri, kahvaltı ve ana öğünler için genellikle kuru veya taze domatesle, zeytinyağı ve tercihen kekik ile servis edilir. Kahvaltı sofralarında güne taze bir başlangıç, ana yemeklerde ise ferahlatıcı bir eşlikçi olarak yer alır.
Mozzarella peyniri, taze olduğu sürece genellikle beyazdır. Ancak, sütünden yararlanılan hayvana veya tazeliğe bağlı olarak sararabilmektedir. Mozzarella peyniri, yüksek yağ oranı nedeniyle yarı-yumuşak bir peynirdir. Bu nedenle özellikle geleneksel olarak günü gününe servisi yapılmaktadır.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Evimizde arta kalan ve yenebilecek durumdaki yemekleri, fakir ve muhtaç kimselere dağıtmak caizdir. Ancak tabaklarda kalan artık yemekleri göndermek doğru olmaz. Ayrıca küflenmiş yemekler hayvanlara zarar verebileceği için yedirmemek gerekir. buyurulur.
Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynirdir. Adını İsviçre'nin bir kasabası olan Gruyères'den alır.
Küçük delikli yapısı itibariyle bildiğimiz beyaz peynire fazlasıyla benzer. Feta peyniri özellikleri incelenince hellim peyniri ile de benzerlikleri görülür. Feta peyniri, tat olarak normal beyaz peynirden orta krem peynir kıyamına kadar değişik türlerde bulunur.
Parmesan peyniri eklenen yemeklere parmesan alternatifi olarak başka peynirler de ekleyebilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken şey, kullanacağınız peynirin parmesan gibi katı bir kıvamda olmasıdır. Parmesan benzeri peynir aradığınızda reyondan İzmir tulum peyniri ya da eski kaşar alabilirsiniz.
Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu ile gıda mühendisi olan peynir üreticisi Çağdaş Koçulu da böğürtlen, vişne, kiraz, kırmızı lahana, nar ve yaban mersini gibi sebze ve meyvelerin renklerinden elde edilen karışımla mor renkte peynir elde etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri