İnci; sıcak denizlerde, istiridyelerin salgıladığı özel mineraller ve sedef minerali ile oluşan ve bir canlı tarafından üretildiği yegane mücevherdir.
Halk arasında en çok bilinen yanlıştır. İnci ASLA doğurmaz. Doğru ve düzgün bakımı, uygun koşullarda saklanımı yapılmayan inci şekil değiştirir ve bozulur.
Geçmişten günümüze birçok insan tarafından değerli görülen inci tanelerinin oluşum süreci hakkında istiridye içinde inci nasıl oluşur konulu sorular araştırılmaktadır. Herkesin bildiği gibi istiridyeler deniz içerisinde yaşamını sürdüren kabuklu canlı olarak bilinmektedir.
Doğal gerçek incilerin çoğu, pembe, mor, mavi, yeşil, altın, sarı, gümüş ve siyah renk tonlarıyla beyazdan griye değişen renklerde gelir. Ayrıca kültür üretimi sayesinde siyah incilere günümüzde daha çok rastlanmaktadır.
Satın alma işleminden önce gerçek inci kolye satan online mücevher bayileri bulunmaktadır. Bunlara başvurabilirler. Ayrıca kuyumcular da sattıkları mücevherleri sertifikaları ile satarlar. İnci kolye satın almayı asla şansa bırakmayın.
İlgili 22 soru bulundu
İnci, istiridye gibi bazı kabuklu deniz hayvanlarının içinden çıkarılan, genellikle süs eşyası olarak kullanılan küçük tane. Bunlar, küçük, yuvarlak, yüksek değerli, sert, sedef rengindedirler.
Gerçek İnci Soyulur Mu? Sedef katmanlarından oluşan inciler, ne yazık ki soyulabilir. Bu özelliğiyle gerçek inci, imitasyon ürünlerden ayrılır. İncinin darbe alması, kimyasallara maruz kalması, bir yerlere sürtünmesi gibi durumlar, incinin soyulmasına sebep olmaktadır.
Ateş Yöntemi
Bir incinin gerçek inci olup olmadığını anlamaya yardımcı olan ilk yöntem ateş yöntemidir. İnciyi elinize alarak bir maşayla tutulması önerilir. Ateşin üzerine inciyi getirdiğinizde eğer gerçek ise ateşten zarar görmeyecek olup sahte ise eriyerek plastikleri dökülecektir.
Gerçek inciler ışığa tutulduğunda yansıyan ışık düzensiz bir biçimde kırılacak ve inciye derinlik kazandıracaktır. Taklit inciler düz ve yapay bir parlaklığa sahip olmakla bilinirler. Gerçek incilerin yüzeyi ufak pürüzlü ve küçük noktalıdır. Yüzeyler doğal olduğu için pürüzsüz de değildir.
Hangi İnciler Daha Değerlidir? İncilerin değer skalası, incinin boyutuna, rengine, şekline ve kusursuzluğuna göre belirlenmektedir. Her incinin kendine göre farklı bir yapısı olduğu için, genellikle daha büyük, parlak ve yüzeyi mümkün olduğunca kusursuz olan incilerin daha değerli olduğu düşünülmektedir.
İnci üretimi için Türkiye'deki istiridyeler çok uygun değil, Endonezya'da mesela bu çok yaygındır, denizin ortası alabildiğine, gözünüzün alabildiğine istiridye şamandıraları, çiftlikleriyle doludur ama o istiridyelerden buraya getirmeyiz.
İstiridyelerin içindeki inci bir servet kaynağıdır. Kabukları arasında kalan kum veya kurt gibi yabancı maddeleri sedef salgılarıyla örterek inci meydana getirirler. İnci 2-3 yılda meydana gelir. Basra Körfezinde Seylan Adaları, Bahreyn Adaları çevresinde ve Kaliforniya sahillerinde inci istiridyeleri avlanır.
İstiridyeler küçükken aşılaması yapılıp yetiştirilme süreleri 3 ila 6 aydır. Bir istiridyeden 5-10 Adet kadar inci elde edilebilir.
İstiridye veya midyelerin içine kum taneleri kontrollü bir şekilde koyulup onların sedef minerali üretimi tetiklenmektedir. Bu şekilde oluşturulan kültür incileri 3 ile 8 yıl süre içinde inci üretmiş olmaktadır.
Hakiki incilerin fiyatı 9 bin liradan başlıyor 30 bin liraya kadar çıkıyor. Bir de havuzlarda yetişen inciler var, onlar da inci ama havuzda yetiştiği için makbul değil. Bu inciler 500 liraya satılıyor.
Tatlı su incileri "Mussel" adı verilen bir midye tarafından, havuz, dere ve Göllerde yetiştirilmektedir. Aslında Mussel (midye) inci üretmeyen bir yumuşakça familyasından gelir. Aşılama yöntemiyle bir Tatlı Su İncisi, 20 veya daha fazla doku parçalarının, ince midye kabuğu içerisinden nakledilmesiyle oluşur.
Küçük bir maşa yardımı ile bu inciyi tutun. Daha sonra ateşin üzerinde maşa ile birlikte bekletin. Eğer bu inci gerçek bir inci ise herhangi bir şekilde ateşten zarar görmeyecektir. Fakat eğer sahte ise plastikleri aşağıya dökülmeye başlayacaktır.
Değerli bir taş olan incinin kaynağı istiridye olarak karşımıza çıkar. İstiridyeler, yumuşakçalar şubesinin yassı solungaçlılar sınıfında yer alan çift kabuklu bir hayvandır. İstiridyeler, kabukların içeri giren toz ve kum tanelerini düşman olarak algılar.
İncinin bulunduğu yumuşakça ve suya bağlı olarak incilerin beyaz, kahverengi, pembe, siyah, altın ve mavi renkleri mevcuttur. Karat ile ölçülen değerli taşların aksine, İncinin ağırlığı tane olarak verilir.
Gerçek inci tanesi, incinin sürekli doğurmasından dolayı şekilsiz olur hep büyür yanlardan şişer ve bölünürek doğurur. İnci taşını alırken şekilsiz olmasına dikkat edin. İnci taşı ve bir çok taşta olduğu gibi imitasyon ürünler piyasada çok sayıda bulunmaktatır.
Akciğer ve böbrekler için faydalıdır. Kemik ağrılarına, migrene, mide, dalak, bağırsaklar hastalıklarına karşı etkilidir. Depresyon eğilimli kişiler üzerinde yatıştırıcı bir etkisi olduğu düşünülür. Duygu bozukluğu gibi kişiyi üzen hastalıkların tedavisinde iyileştirici etkisi vardır.
İnci Kullanımında dikkat edilmesi gerekenler? İnci kalsiyumkarbonattan oluşur. Sirke de İnci erir. İnci Kullanımında sirke ve diğer tüm asitlerle limon suyu, tuz ruhu vb… Kesinlikle temas ettirilmememlidir.
Doğurganlığı arttırdığına inanılır ve hamilelik sürecini zor geçirenlerin inci taşıması tavsiye edilir. Cildi iyileştirici etkisi bulunur. Özellikle akne ve rozasea gibi cilt problemlerini yatıştırdığı düşünülür. Akciğerler için iyi olan inci, astım ve bronşiti yatıştırır.
Tatlı su incileri %100 saftır. Midyenin içine yerleştirilen parça, midyenin iç kabuk astarından elde edilen bir inci malzeme parçasıdır ve bu parça daha sonra aynı inci malzemeyle (sedef) midye tarafından çevrelenir. Bu nedenle merkezinde başka bir malzeme (kabuk boncuk çekirdeği) yoktur; %100 saf incidir.
Tahiti incilerinden siyah olarak bahsedilse de, nadiren gerçekten siyahtırlar. Bu durum gerçek siyah incilerini oldukça değerli kılmaktadır. İstiridye İnci® markası olarak sizlere gerçek siyah inci kalitesinde inciler sunmak için, incilerin en kalitelerini seçmekteyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri