Dizin (indeks); kitap, ansiklopedi, dergi gibi bilgi kaynaklarının içindeki bilgi parçacıklarına ulaşmak için konu, başlık, yer adları, kişi adları gibi erişim uçlarına ulaşmak için kullanılan ayrıntılı alfabetik listedir. Dizin genellikle yayımlanan eserin sonuna konulur.
İndeks farklı alanlarda kullanılan tanımlardan birisidir. Yaygın kullanımda indeks, kitap, dergi gibi bilgi kaynaklarının içindeki bilgi parçacıklarına ulaşmak için konu başlık, yer adları kişi adları gibi erişim uçlarına ulaşmak için kullanılan ayrıntılı alfabetik listedir.
İndeksler, basit yada bileşik bir olayın (üretilen mal veya hizmetlerin) zaman veya mekan itibariyle gösterdiği oransal değişmeleri ifade eder. Değişimlerin mutlak rakamlar yerine yüzde olarak ifade edilmesi olayların yorumlanması ve anlaşılması yönünden tercih edilmektedir.
(Index numbers) Belirli bir temel yıla (baz yıl) göre, bir değerler dizisinde oluşan nisbi değişmeleri ölçmeye yarar. Baz yıl değeri 100 kabul edilir ve değişmeler yüzdeler şeklinde ifade olunur.
İndeks türleri aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir.7 1- Zaman ve Mekan indeksleri, 2- Sabit ve Değişken esaslı (zincirleme) indeksler, 3- Basit ve Bileşik indeksler, 4- Fiyat ve Miktar indeksleri.
İlgili 42 soru bulundu
İndeks, verilerin indeksleme alanına göre sıralanmış ve tablo halini almış şeklidir. Belirli bir sıra düzenine geçmek için indeks yapısı kullanılır. Bu şekilde veriler istenilen sıraya göre dizilmiş olur ve verilerin olduğu sıradan daha farklı şekilde görünümü sağlanır.
Bireyin vücudunda bulunan tahmini yağ oranını gösteren hesaplama yöntemi vücut kitle indeksi (VKİ) veya boy kilo indeksi olarak adlandırılır. VKİ hesaplaması yapılırken kişinin boyu ve kilosu esas alınır. Elde edilen sonuca bakılarak kişinin mevcut kilosunun ideal kilosuna olan yakınlığı veya uzaklığı gözlemlenir.
Basit toplam endeks: Endeksin kapsadığı maddelerin cari dönemdeki değerlerinin toplamı, temel dönemdeki değerlerin toplamına bölünür ve sonuç 100 ile çarpılır. Basit endekslerin ağırlıksız aritmetik ortalaması: Temel döneme göre her madde için hesaplanan basit endekslerin aritmetik ortalamasının 100 ile çarpımıdır.
Bilimsel performans değerlendirme ölçütlerinden h-index, yazar odağında değerlendirme yapar. Diğer bir ifade ile, bilim insanın veya bilginin alandaki değerini ölçümleme için kullanılan sayısal bir değerdir. Çok tartışmalı bir değerlendirme aracı olsa da yaygın olarak kabul görmektedir.
i10 indeksi Google Scholar tarafından "geliştirilmiş" çok basit bir sıralama yöntemi: Bir yazarın en az 10 adet atıf almış makale sayısını gösteriyor. Yani öyle h indeksi kadar karmaşık, detaylı (ve dolayısıyla isabetli) bir araç değil. Google Scholar haricinde de kullanılan bir metrik değil.
İndeksleme, bilgi erişimde kullanılan temel işlemlerden biri, belki de en önemlisidir. Bir indeksin temel işlevi de, indeksleme aracılığıyla depolanmış alan doküman ya da dokümanlara erişimdir. Bu depolama indeksleme ile belli kurallar doğrultusunda yapılmaktadır. Depolama ve erişim birbirinden ayrılmaz iki işlemdir.
İki tip indeksleme yöntemi vardır. Clustered ve non-clustered. Clustered kümelenmiş, sıralanmış anlamına gelirken, non-clustered kümelenmemiş, sıralanmamış anlamlarına gelmektedir.
İndeksler bilimsel makalelerin yani literatürün tek bir çatı altında toplanması için önem arz ederler. Böylelikle yayımlanan binlerce araştırma makalesine bir merkezden ulaşım imkanı sağlamaktadır. Bu indeksler sayesinde dergilerin kaliteleri de belirlenmiş olur.
dizin sayıları
Belirli bir temel yıla göre, bir değerler dizisinde oluşan göreli değişmeleri ölçmeye yarayan sayılar. Index numbers.
Verilerin oransal ve göstereçli ölçümler temeli üzerinde çözümlenmesi. Index analysis.
Endeks bir olaya ait sayısal verilerde zaman veya mekan boyutunda meydana gelen oransal değişimin göstergesidir. Endeks değer değişmelerinin oransal bir ölçüsüdür. Bu oransal değişmeler zaman içinde meydana gelebileceği gibi mekanlar arasında da ortaya çıkabilir.
1- Web of Science tarama ekranından yazar alanını seçiniz. 2- Tarama ekranından yazara ait önce soyadı sonra adı şeklinde taramanızı gerçekleştiriniz. 3-Gelen sonuç ekranında " Citation Report" alanına tıklayınız. 4-Gelen sonuç ekranının sağ köşesinde yazara ait H-İndeks bilgisini görüntüleyebilirsiniz.
10 ve üzeri atıf almış makale sayısı i10-indeksi değerini verir.
Jorge H irsch tarafından 2005 yılında icat edilmiştir. h-indeksi, bir yazarın diğer yazarlar tarafından en az aynı sayıda alıntılandığı yayınların sayısı sayılarak hesaplanır. Örneğin, h-indeksinin 17 olması, bilim insanının her biri en az 17 kez alıntılanmış en az 17 makale yayınladığı anlamına gelir.
Endeks; fiyat, maliyet, satış, üretim gibi verilerin toplanarak, borsada işlem gören yatırım araçlarının belirli bir zaman dilimi içindeki oransal değişimini ölçen göstergelerdir. Borsa endeksleri ise, borsada işlem görmekte olan hisse senetlerinin fiyat ve getiri performanslarını ölçmeye yarar.
Tarımsal Ürün Endeksleri
TÜRİB ELÜS Piyasasında gerçekleşen Elektronik Ürün Senedi işlemlerinde oluşan fiyatlar kullanarak tek bir tarımsal ürünün veya bir grup tarımsal ürünün fiyat performansını ölçmek için tasarlanmış endekslerdir.
İndeks, tablonun birincil anahtarı temelinde oluşturulursa, primary indeks oluşturma olarak bilinir. Bu birincil anahtarlar her kayıt için benzersizdir ve kayıtlar arasında 1: 1 ilişki içerir. Birincil anahtarlar sıralı olarak saklandığından, arama işleminin performansı oldukça verimlidir.
Vücut kitle indeksini doğru hesaplamak için ilk olarak boyunuzu ve kilonuzu doğru bir şekilde ölçün. Boyunuzun 1 metre 70 cm olduğunu varsayalım. Bu metre cinsinden 1,7 m. demektir. Bu sayının karesi, 1,7 X 1,7= 2.89 olur.Kilonuz 70 kg ise, bunu 2,89'a böldüğünüzde, sonuç 25 çıkar.
Basit zincirleme miktar endeksi
Bu çeşit miktar endeksinin amacı bir önceki zaman birimine (genellikle yıla) oranla miktar değişimini göstermektir. Miktarın zamanda yıllık değişmelerini incelemek yani her bir yıl için miktar bir önceki yıla ait miktarına bölünür ve bu oran normalize edilmek için 100 ile çarpılır.
18,5 kg/m2 ve daha düşük değerler = Zayıf. 18,5 ve 24,9 kg/m2 arasındaki değerler = Normal ağırlıkta. 25,0 ve 29,9 kg/m2 arasındaki değerler = Kilolu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri