Kastamonu, elverişli coğrafi şartları ve iklimi dolayısıyla zengin bir beslenme geleneğine sahip olmuştur. Elması, üryani eriği, Taşköprü'nün sarımsağı, Tosya'nın pirinci ve üzümü yurt çapında ün yapmıştır.
Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan İnebolu, Kastamonu'nun bir liman ilçesidir. Geleneksel mimarisi ve güzel doğasıyla Karadeniz'de görülmesi gereken bir ilçedir. Şehrin kuruluş tarihi tam olarak bilinmese de ilk yerleşimin Lidyalılar döneminde yapıldığı düşünülmektedir.
Kastamonu'ya özgü yemekler arasında etli ekmek, banduma, kuyu kebabı, incir dolması, siyez bulgur pilavı, ekşili pilav, simit tiridi, cırık tatlısı, mıklama, üryani eriği hoşafı, patates paçası, İnebolu simidi gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Şehrin simgesi haline gelen pek çok hediyelik ürün bulunmaktadır. Özellikle buzdolabı magnetleri, Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı, sarı yazma, sini bezi, ala eriği hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Şehirde özellikle kadınların yaptığı el yapımı ürünler dikkat çekmektedir.
İnebolu gezinizde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; İnebolu Kent Müzesi, İnebolu Çarşısı, Özlüce Köyü, Geriş Tepesi Ören Yeri, Apaş Tepesi Ören Yeri, Nezihe Battal Kültür Evi, Pembe Köşk, Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı, İnebolu Türk Ocağı ve Gürleyik Şelalesi'dir.
İnebolu'da denize girebileceğiniz birbirinden güzel plajlar bulunmaktadır. Başta İnebolu Boyranaltı Plajı olmak üzere; Evrenye Kadınlar Plajı ve Özlüce Plajı, ilçenin en gözde ve en çok tercih edilen plajları arasında yer almaktadır.
Kastamonu - İnebolu arası ortalama otobüs bileti fiyatı ₺92. Genellikle seyahat tarihi yaklaştıkça bilet fiyatları artma eğilimindedir.
Eşsiz doğa manzaraları sunan ve birbirinden farklı ağaç türlerine ev sahipliği yapan Ballı Dağ, ilçenin en popüler doğal güzelliklerindendir. Bölge, dünyanın sayılı bol oksijene sahip yerleri arasındadır. Bozkurt, şehir merkezine yaklaşık 95 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir.
Düşünmemiş olanlar için söylemeliyiz ki Kastamonu deyince aklınıza, plajları ve koyları, dağları ve milli parkları, kanyonları ve mağaraları, müzeleri ve ören yerleri, tarihi konakları, yaylaları, hatta kış turizmi için kayak merkezi gelmeli.
Kastamonu denilince ilk akla gelen tatlı çekme helva...
Kastamonu'nun en meşhur ürünü ise Taşköprü sarımsağı olarak bilinmektedir.
Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde eve davet edilen misafirlere yapılan Hindi Bandumasından sonra ikram edilen cırık tatlısı, coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi.
İlimizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri buğday, arpa, patatestir. Sanayi bitkisi olarak da şekerpancarı ve sarımsak üretilmektedir. Tüm Türkiye'de üretilen sarımsağın % 25'i Kastamonu'da üretilmektedir.
Hem Inebolu ve çevresi deprem kuşağında yer almıyor.
Bu isim “her yere hakim bir kale” manasına gelmekteydi. Bu isim M.S 2. Yüzyılda Roma İmparatoru Marcus Aurelius döneminde"Ionopolis” (İyonya Kenti) olarak değiştirmiştir. Daha sonra şehrimiz Selçuklular döneminde “İNEBOLU” ismini almıştır.
Başbakan Davutoğlu'nun imzalamasıyla birlikte 49 yıllığına İnebolu Limanı'nın işletme hakkını ve Hopa Termik Santrali'nin varlıklarını alan Eti Bakır A.Ş., İstanbul Ortaköy ve Göktürk'deki iki arsa ile Mardin'deki bin dönümü bulan arazilerin de sahibi oldu.
1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'ya akın eden Türk Selçuklu Beylerinden Emir Karatekin 1084-85 yıllarında bölgeyi Türk hakimiyeti altına almıştır. Şehrin adı Selçuklu Hanedanı döneminde şimdiki halini almıştır.
1923'te Cumhuriyet'in ilanından sonra Yunan Hükumeti ile yapılan müdahale anlaşmasından sonra ilçe çevresindeki Rumlar Yunanistan'a göç etmişler, böylece İnebolu'da hiç Rum kalmamış, ilçedeki köylerin Rumca isimleri de Türkçeleştirilmiştir.
Kastamonu'ya yaklaşık 93 km uzaklıkta olan İnebolu'da 145 mahalle ve 81 köy vardır.
Küre bakır madeni, Kastamonu ili, Küre ilçesi sınırlarında bulunan bakır madeni. Cengiz Holding'in işlettiği madende yıllık 1 350 000 ton işlenmemiş (tüvenan) bakır cevheri, 400 000 ton Pirit konsanteresi, 170 000 ton bakır konsantresi üretilmektedir. Madende üretilen bakır ülke ihtiyacının %8-9'unu karşılamaktadır.
Kastamonu ormanlarında kestane, sedir, ardıç, çıkar, servi, fındık, karaağaç, meşe, fıstık, ıhlamur, dut, ceviz, kavak vb. ağaç çeşitleri yaygındır. Kentte üç tane yonga levha ve MDF , ölçekleri farklı olsa da Kastamonu il merkezinde ve Tosya'da kapı üretimi yapan tesisler var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri