Kendi buzağısına sahip olan dişi sığıra ise inek denilmektedir. Erkek inek yavrularına ise 1 yaşından itibaren baba olana kadar tosun denilmektedir. Baba olan erkek ineğe boğa ismi verilirken hadım olan erkek ineğe ise öküz denilmektedir.
6-12 aylık olanlara DANA, bir yaşını geçmiş fakat doğum yapmamış dişi sığırlara DÜVE diyoruz. İlk buzağısına gebe sığırlara GEBE DÜVE diyoruz. Gebe düve doğurup süt vermeye başlayınca da İNEK oluyor. Düve iken iyi bakılan bir dişi, yavru ve süt verimi yüksek bir inek olur.
İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığır. Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığır. Öküz: Kısırlaştırılmış boğa. Yani bunların hepsi sığırın yaş ve cinsiyetine göre verilmiş isimlerdir.
Dana; Sütten kesilmiş dişi ve erkek sığır (6-12 ay). Buzağı; Yeni doğmuş süt emen dişi ve erkek sığır (0-6 ay ).
İlgili 25 soru bulundu
Düve: Doğum yapmamış dişi inek yavrusuna deniliyor. Tosun:15 aylık – 2 yaş arası erkek inek yavrusuna tosun deniliyor. İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığırlara deniliyor. Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığırlara deniliyor.
Sığır kelimesi, halk arasında geniş manada geviş getiren, etinden, sütünden ve hizmet hayvanı olarak faydalanılan büyükbaş evcil hayvanlar için kullanılır. Dar manada ise, evcilleştirilen ve etinden, sütünden veya gücünden faydalanılan ve birçok soyu üretilen evcil boğa (Bos taurus)dır.
Kısırlaştırılan erkek sığırlara öküz denirken, boğalar herhangi bir işlemden geçirilmez ve damızlık olarak kullanılırlar. Sinirli ve agresif olmalarının temel sebebi cinsel organlarına işlem uygulanmamış olmasıdır.
DANA: 6 – 15 aylık inek yavrusuna deniliyor. Erkek dana veya dişi dana olabilir. DÜVE: Doğum yapmamış dişi inek yavrusuna deniliyor.
inek: doğum yapmış dişi büyükbaş. düve: doğum yapmamış dişi büyükbaş. boğa / dana: erkek büyükbaş. öküz: kısırlaştırılmış boğa.
Runik harfli metinlerden bu yana dişisine iŋek, erkeğine buka, yeni doğanına buzagu, iğdiş edilmişine öküz; Moğol fütühatı döneminin ardından yazılan Arap harfli Türkçe metinlerde bir yaşına kadar olanına tana dendiğini biliyoruz.
bir "dişisine kısrak, erkeğine aygır denen hayvan" değildir.
Genel olarak dünya üzerinde hayvanların adlandırılması; yaşına ve cinsiyetine göre sınıflandırılmaktadır. İnekler için de bu geçerlidir. İneklerin; yavrusuna buzağı, dişi inek yavrusuna düve, 2 yaşına kadar erkek inek yavrusuna ise tosun denilir.
Dişi buzağıların doğurmamış ve hamile olmayan halleri düve olarak adlandırılıyor. Buzağı doğuran düveler ve 2 yaşın üzerindeki dişi hayvanlar inek adını alıyor. 15 ay ile 2 yaş arasındaki erkek inek yavrularına tosun deniyor. 2 yaşın üstündeki tosunlara boğa deniyor.
(DS VIII / 2896). kutuk (V) 2. eşek yavrusu, sıpa (Yaya *Biga –Çkl.)
Pratikte, bir inek üç defa tohum- lama veya çiftleşmeye rağmen gebe kalmazsa kısır olarak kabul edilir(7).
Sığır eti ve dana eti anlam bakımından sık sık karıştırılıyor. Sığır, boğaların ve ineklerin, yani kasaplık büyükbaş hayvanların genel adı. Dana ise 6 - 15 aylık inek yavrularını tanımlıyor.
Tekeler : 8 aylık olunca aşıma başlatılır. Aygırlar : 12 - 24 aylıkken erginliğe ulaşıp 36 aylıktan itibaren çiftleştirmede kul- lanılır. Kısraklar : 12 -18 aylıkken erginliğe ulaşırlar. 36. aydan itibaren yetiştirmede kul- lanılır (9).
Buzağı, ineklerin, doğumundan sütten kesilmesine kadarki yavrularına verilen addır. Sütten kesilmesinin ardından, bir yaşına kadar olan genç sığırlar ise dana olarak adlandırılır. İngiltere'nin New Forest millî parkında bir buzağı.
Boğaları ise 1000kg canlı ağırlığa ulaşabilir. 7000-11000 kg süt verebilir. Laktasyonda (305 gün) ortalama süt verimi yılda ortalama 8.000 kg'dır.
Kasaplık öküz
:1 yaşın üzerindeki enenmiş erkek sığır.
Tosun, 1,5 yaş ile 2 yaş arasında olan ineklerin yavrusu için kullanılır. Tosun, danalıktan çıkmış olan genç boğalar için kullanılan bir kelimedir ve TDK sözlük anlamı da bu şekildedir.
eşeğin yavrusuna sıpa, koyunun veya koçun yavrusuna kuzu, keçinin yavrusuna oğlak, inek veya sığırın yavrusuna da buzağı denir.
İnekler çoğunlukla 15 ile 20 yıl yaşar ve çoğu durumda çiftlikte, köyde yetiştirilen inekler belli bir ağırlığa geldiklerinde kesilir ve eğer inek hastalanır ya da yenmezse tüm ineklerin ortalama ömrü ve yaşam süresi 15 ile 20 yıl civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri