İçeriğindeki kafein oranı yaklaşık %97 oranında azaltılmış olan çekirdeklerden elde edildiği için kafeinsiz olarak tanımlanır (1). Dolayısıyla diğer tüm çeşitlerinde olduğu gibi bu çekirdeklerden üretilen decaf Türk kahvesi de, tüketilebilecek en az kafeine sahip kahve sınıfına girer.
Kafeinsiz kahve, bilinen kahve çekirdeğinin özel işlemlerden geçirilerek kafein maddesinden arındırılmış hali. Yani normal kahveden neredeyse hiçbir farkı yok. Bununla birlikte etken maddesi değiştiği için kafeinsiz kahvenin bazı özellikleri normal kahveden farklı.
Kafeinden arındırma işlemi kahve çekirdekleri kavrulmadan önce, daha yeşilken yapılıyor. Farklı yöntemleri olsa da en yaygın olanı yeşil kahve çekirdeklerini metilen klorür veya etil asetat gibi çözücü sıvılar içinde bekletmektir. Metilen klorür boya çözücü olarak da kullanılan bir bileşiktir.
Hamilelik sırasında kafeinsiz kahve için resmi bir kural olmamasına rağmen, muhtemelen kafein miktarları çok az olduğu için ılımlılık açısından güvenlidir. Hamile kadınların düşük, düşük doğum ağırlığı ve büyüme kısıtlaması riskini azaltmak için günde 200 mg'dan fazla kafein tüketmemesi önerilir.
İlgili 22 soru bulundu
Aşırı kafein alımı, düşük nedeni olarak görülür. Özellikle ikinci trimester düşükleri başta olmak üzere diğer düşük vakalarına da sebep olabilir. Bu durum günde 600 mg ve fazlası kafein tüketen annelerde görülebilir. Hamilelikte veya emzirme döneminde annenin tükettikleri bebeği de etkiler.
Sert olarak tanımlanan espresso ise en az kafein içeren kahve türlerinden birisidir. Yapılan araştırmalar hamilelik sırasında günde 300-400 mg'dan daha az alınan kafeinin anne adayı ve bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını göstermektedir.
Sonuç olarak kafeinsiz kahvenin en az normal kahve kadar faydalı bir içecek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Buna ek olarak yapılan bir çalışmada; kafeinden arındırılmış kahvenin mide ekşimesi, reflü ve benzeri şikayetleri azalttığı, normal kahveye kıyasla midede daha az asit yarattığı görülmüştür (7).
Üç dört fincan kafeinsiz kahve, uykunuza bir fincan kafeinli kahve kadar zarar verir. Kafein, vücuttan karaciğerdeki bir enzim tarafından temizlenir. Bazı kişilerde bu enzim güçlüdür ve bunlar akşam yemeğinde bir kahve içseler bile gece yarısı sorunsuz uykuya dalabilirler.
Doğru miktarda tüketilen şekersiz çay ve kahve, içeriğinde bulunan flavonoid adlı antioksidan sayesinde kalp ve damar yapısını olumlu etkiler. Ancak kafein içeriği nedeniyle kalp hızında artış ve kan basıncında yükselmeye yol açtığı için aşırı çay ve kahve tüketiminin hipertansiyon riskini artırdığı söylenebilir.
Kansızlık sorunu bulunan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir.
Decaf – Kafeinsiz Kahve Nedir? Decaf olarak adlandırılan kafeinsiz kahveler, tat ve görünümün bakımından normal kahvelerle hemen hemen aynıdır ama çok az kafein içerirler. Kafeinsiz kahve içmenin insan sağlığı açısından bilinen bir zararı yok.
“Ben almayayım, çarpıntı yapıyor.” Çoğu kahve ikramı bu gerekçeyle kabul edilmiyorsa da bilim tersini söylüyor: Kahve çarpıntı yapmaz. Hatta kahve tüketimi düşük aritmi riskiyle bile ilişkilendiriliyor.
NESCAFÉ ürünlerinizdeki kafein miktarı nedir? NESCAFÉ Gold, Classic ve 3'ü ve 2'si bir arada gibi çözünebilir hazır kahvelerin içime hazır 1 porsiyonu ortalama 75 mg kafein içerir.
Şekersiz içilen Türk kahvesi ya da filtre kahve kesinlikle kilo aldırmaz.
Sektörün nam salmış markalarına kafa tutan genç Türk Markası TAFT Coffee'de ise bu oran 23164 mg. Kısaca TAFT Coffee açık ara farkla dünyanın en yüksek kafeinli kahvesi.
Bir çalışma, her 180 ml kafeinsiz kahvenin fincan başına 0-7 mg kafein içerdiğini buldu. Öte yandan, ortalama bir fincan normal kahve, kahve türüne, hazırlama yöntemine ve fincan boyutuna bağlı olarak yaklaşık 70-140 mg kafein içerir.
Kahve direkt olarak yağ yakımı sağlamıyor.
Sadece yağ yakıcı egzersizler yapmadan önce kahve içerseniz, yağ yakımınızı olduğundan daha hızlı bir seviyeye getiriyor. Bu etkilerden yararlanmak için kafein oranı yüksek ve kalorisiz kahveler tüketmek gerekiyor.
Kafeinsiz İçeceğinizi tam istediğiniz lezzette, üstelik kafeinsiz olarak hazırlayabiliriz. (Extra Shots) Daha Fazla Kahve Daha yoğun bir kahve tadı için içeceğinize istediğiniz miktarda kahve ekleyebiliriz.
Araştırmalar; kahvenin, çaydan daha fazla kafein içerdiğini ancak çayın, enerjide kahveden daha uzun süreli bir destek sağladığını gösteriyor.
Kafeinsiz çaylar doğal olarak kafein içermez. Bunlar nane çayı, rooibos, papatya vb. gibi bitkisel çay türleridir.
Bunların yerine kafeinsiz içecekler ve soda içebilirsiniz ama 2 fincana kadar Türk kahvesinin de bir zararı olacağını düşünmüyorum. Başka bir sağlıklı seçenek de bunların yerine, süt, taze sıkılmış meyve suları ve limonata tüketmeniz olabilir.
Yapılan araştırmalara göre Türk kahvesinin içerisindeki kafein anneden direk bebeğe geçmektedir. Günlük alınan kafein miktarı arttıkça da bebeğe olan zarar da artmaktadır. Özellikle kahve ve çayda bol miktarda yer alan kafeinin kullanımı hamilelik dönemi boyunca sınırlandırılmalıdır.
* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri