İnegöl köftesinin en önemli özelliği, içerisinde kıyma, tuz, soğan ve karbonat haricinde hiçbir şey bulunmamasıdır. Köfteye o tipik çiğneme hissini veren karbonattır. Onun dışında bir baharat normalde kullanılmaz.
İnegöl köfte 110 yıldan bu yana aynı şekil ve aynı lezzet ile hazırlanan ve İnegöl´de ortaya çıkan lezzetli bir yiyecektir. İçinde dana eti ve kuzu eti beraberce kullanılır.
Tekirdağ köftesinin elastiki yumuşak yapısı kendine özgüdür. Sütlü kahve tonlarında bir renge sahip köfteler, zeytinyağlı ve limonlu bir piyaz, Tekirdağ'a özgü acı sos, soğan ve beraberinde ızgarada pişirilmiş yeşil sivri biber ile servis edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Bir araştırmaya göre ülke mutfağında 291 çeşit köfte yemeği bulunmaktadır.
Akçaabat köftesinde hayvanın ön kol eti, kaburga eti, işkembe yağı ve böbrek yağı kullanılır. Akçaabat köftesi'nin en önemli özelliklerinden biri Odun kömürüyle çalışan ocaklarda pişirilmesidir. Ocak belirli sıcaklığa ulaştıktan sonra ızgarası tel fırça ile silinir. Ardından böbrek yağı ile temizlenir.
O, meşhur köfteler denince ilk akla gelendir. Kuzu ve dana etinin görece yağlı kısımlarından hazırlanan ve yapımından pişirilmesine, işlenmesinden bekletilmesine kadar türlü zahmetli süreçlerden geçen Tekirdağ köfte, içerdiği irmikle farklı bir lezzet yelpazesinde yer alır.
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur.
Ben bu lezzetli köfte tarifine 1kg kıyma için 1 yemek kaşığı un eklemenizi öneririm. Köftenize, tabii mangalda pişiriyorsanız, odun köftesi lezzeti katacaktır.
Bursa'ya özgü lezzetler arasında yer alan İnegöl köftesi, yaklaşık 125 yıldır sofraları süslüyor.
Köfteler birbirine yapışmaz. Pişirme şekli: Önceden ısıtılmış yağsız tavada Pınar İnegöl Köfte'nizin dört yüzünün her birini 2-2,5 dakika pişirerek köftenizi 8-10 dakikada servise hazır hale getirebilirsiniz. Çözünmesini beklemeden pişiriniz.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
Köftenizi dinlendirmeden tavanın içerisine atarsanız hem dağılır hem de pişerken küçülür. Bir başka sebebi ise çok kızgın yağ ya da tavanın içersine hemencecik atmak. Bu da hem tadını hem de görüntüsünü ciddi şekilde etkiliyor.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Bir araştırmaya göre ülke mutfağında 291 çeşit köfte yemeği bulunmaktadır. İşte, Tekirdağ'dan İzmir'e, Trabzon'dan Sivas'a, en meşhur, en leziz köfteler.... Türkiye'de köfte denilince akla gelen ilk yer, Tekirdağ'dır. Tekirdağ köftesi hazırlanışındaki nüanslarla Tekirdağ ile bütünleşmiş bir üründür.
Urfa içli köftesi / Şanlıurfa içli köftesi; bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanan kıyma etli iç harç doldurulduktan sonra kızartılması suretiyle üretilen yöresel bir lezzettir. Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirmektedir. Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir.
Tarih. Çin mutfağında yer alan bir köfte yemeği (四喜丸子- si xǐ Wanzi) Şantung bölgesine özgü bir yemek pişirme yöntemiyle yapılır ve Şantung mutfağından türemiştir. Bu yemeğin tarihi Çin Hanedanı dönemine (MÖ 221 - MÖ 207) kadar uzanmaktadır. Antik Roma yemek kitabı Apiciusta birçok köfte tarifine rastlanmaktadır.
Az yağlı kıyma ile hazırlanan bu köfte, baharat aroması ile zenginleştirilir. İsteğe göre ızgarada veya tavada kızartılır. Genellikle restoranlarda servis edilen bu köfte, davet sofralarının da vazgeçilmezidir.
Arnavut mutfağına özgü bir yemek olan çula; dana ve kuzu kıymasıyla hazırlanır. Çeşitli baharatlarla tatlandırıldıktan sonra, kızartılır. Üzeri için sirkeli ve beşamel sosu kullanılır.
Közlenmiş patlıcan, tereyağında kavrulmuş un ve soğuk süt ilavesiyle hazırlanan beğendi eşliğinde servis edilen köfteler, sarımsaklı yoğurt, domates sos ve kızgın yağ. Garnitüre ihtiyaç duymayan başlı başına bir lezzet beğendili köfte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri