Çiğ lahana tüketmek metabolizmanızı hızlandırır, kol kay bir şekilde kilo vermenizi sağlamaktadır. Turpgiller olan beyaz renkteki lahana vücudun direncini arttırır, hastalıklardan sizi korur. Bu şifalı besin cilt sağlığı açısından da oldukça yararlıdır. Cildin kendini yenilmesine yardım eder.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Antioksidan kapasitesi yüksek bir sebze olan beyaz lahana, serbest radikallere karşı savaşır ve kansere karşı korur. Bağışıklığı baskılayan hastalıklar, karaciğer hastalıkları, diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Haftada iki bün beyaz lahana tüketmeye özen gösterin. Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarıyor. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmada faydalı.
İlgili 36 soru bulundu
Lahana suyunda iltihap giderici bir etki bulunur. İdrar yolu enfeksiyonunda ve çeşitli iltihaplarda lahana suyunun içilmesi önerilir. Çünkü lahana suyu kısa sürede vücutta oluşan iltihapları temizleyecektir.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Beyaz lahana, besleyici ve faydalı sebzelerden biridir. Antioksidan etkisi kuvvetli olan lahananın, iltihap önleyici, kalp hastalıklarına ve karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu özellikleri bulunmaktadır.
Eklem ağrılarınızı ve bacağınızda oluşan ödemi 1 saat içinde tedavi edebilirsiniz. Lahananın içerisinde bulunan antioksidanlar ağrıyı önler ve şişkinliği giderir.
Lahana, romatizma, gut, artrit, böbrek taşı, cilt hastalıkları, egzama gibi hastalıklara neden olabilen zehirlerin, yani serbest radikaller ve ürik asidin temizlenmesini sağlar, yani çok iyi bir detoks maddesi gibi davranır.
Potasyum, kalsiyum ve magnezyum içeren lahana, bu minerallerden aldığı güçle kemiklerin de güçlenmesini sağlıyor.
2) Tansiyonu Dengeler
Beyaz lahana yüksek tansiyon için de birebirdir. Yüksek tansiyonu şikayeti olanlar beyaz lahana tüketmesi son derecede önemlidir. Beyaz lahana yoğun miktarda lif içeren bir besindir. Vücuda son derecede faydalı olan beyaz lahana düzenli aralıklarla tüketilmesi önem teşkil eder.
İçerdiği vitamin ve mineraller ile bağırsak sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar. 33 kalori ile en düşük kaloriye sahip besinlerden biri olduğu gibi zayıflamaya da yardımcı olur. Karaciğer dostudur.
Yağ yakıcı ve ödem atıcı özelliktedir. Lahananın lif içeriği metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Lahana suyu vücudu toksinlerden arındırır.
Demir, potasyum, folat, C vitamini ve lif açısından zengin olan lahana; vücut direncini arttırır, ülser hastalığına iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser hastalıklarına karşı korur, uzun süre tok tutar ve metabolizmayı hızlandırır.
Birçok insanın aklına “beyaz lahana şekeri yükseltir mi” gibi sorular da gelebilmektedir. İçerisinde şeker bulunduğu için diyabet hastalarının şekerini yükseltebilir. Diyabet hastaları diğer gıdalarda olduğu gibi, beyaz lahanayı da tüketmeden önce doktora danışmalıdır.
Ağrıları hissettiğiniz anda birkaç adet buz küpünü veya bir adet buz aküsünü havluya sarın. Bacağınızda ağrı hissedilen yere masaj yaparak 15 dakika uygulayın. Gün içinde 3 veya 4 defa uyguladığınızda, ağrılarınızın dineceğini göreceksiniz. Özellikle iltihap kaynaklı ağrılar için soğuk uygulama uygundur.
Bacak ağrısı için sıcak ve soğuk kompres uygulamaları da etkili olabilir. Bacak kaslarının sıkışması, sinirlerin zorlanması gibi durumlarda ortaya çıkan ağrıları azaltmak için hafif tempolu yürüyüşler ile kasılan damar ve kaslar gevşeyebilir ve ağrısının azalmasını sağlayabilir.
Bu nedenle de kireçlenme tedavisi gören kişilerin yeşil yapraklı sebzeleri tüketmesi önerilmektedir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler denince gözünüzün önünde bir şey canlanmadıysa, hemen bir kaç örnek verelim. Ispanak, süs lahanası, pazı ve kara lahana tipik olarak köyü yeşil yapraklı sebzelere verilen örneklerdir.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
Kırmızı üzüm Karaciğer içinden zararlı toksinleri arar. Soya Karaciğeri harika bir şekilde temizleyen soyanın sütünü de sık sık içmelisiniz. Baklagiller ve kuru yemişler Bu besinler karaciğerde bulunan zararlı toksinleri temizliyor.
Karaciğer yağlanmasının etkinliği kanıtlanmış tek tedavisi; kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi ve düşük kalorili, az yağlı, paketli-işlenmiş gıda tüketiminin azaltıldığı, sağlıklı besinlerden oluşan bir diyet planı ile kilo vermesidir.
İçeriğinde bulunan lif kaynağından dolayı, mide ve bağırsak gibi sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar ve korur.
Uzmanlar lahananın kabızlık yapan değil, kabızlığa iyi gelen besinler arasında yer aldığını, fakat lahana alerjisi yahut irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde lahananın, lahana suyunun ve lahana çorbasının yan etki olarak kabızlık yapabileceğini bildiriyorlar.
Fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek oldukça fazla lif içerir ve fazla tüketilmesi gaz oluşumuna neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri