Yalnız inekler ve öküzler çift tırnaklıdır. Onun için iki yarım nal kullanılır. Her çift döneminde onlar da kontrolden geçirilir, fazla tırnakları kayar edilir ve yeni nal çakılır. Çift mevsimi (sürme mevsimi) bittikten sonra nalları sökülüp tırnakları temizlenir.
Nal; at, eşek, öküz ve benzeri yük hayvanlarının tırnaklarına çakılan, tırnağın aşınmasını önleyen bir çember veya levhadan yapılan, ayağın şekline uygun demir parçasına verilen ad.
Nal atın yere normal basma durumunu yükselttiği gibi tırnak yapısı içinde zararlıdır. Böylece kan dolaşımını yavaşlatır ve sonuçta tırnak fazla uzamaz. Nalın bu zararına karşın sert zeminde yaptıkları iş dolayısıyla atlar nallanmak zorundadır.
Önleri veya artları ileri duruşta: Böyle bacaklı hayvanların tırnakları her zaman sivri olduğundan sivri tırnak nalı çakılır. Ökçelere dokunulmaz. Nalın dış kenarı ön kısımda toprak dar ve kol uçları uzun yapılmalıdır. Nalın ön kısmı kaldırılır ve ön yaprak tırnağa iyice yaslanıp gömülür.
Kırkıl, "Atların periyodik olarak 45 günde bir nalları yenilenir. Atın nalı en önemli ayrıntısı. At eski nal kullanmak zorunda kalırsa, yere basışı değişir, rahat hareket edemez. Tırnakları uzadığı için de tırnağın üzerine takılan nalın şekli bozulur" dedi.
İlgili 23 soru bulundu
Eşeğin toynak ortası daha yumuşak ve daha hassastır. Onun için eşeğe çakılan nal, bütün toynak altını kaplayacak şekildedir ve düzdür. Eşeğin nallanması da ayni yöntemle yapılır. Dördüncü nallanan hayvan inektir.
Hemen aklınıza gelecek ilk soruya cevap verelim: Hayır, bu işlem de atların canını yakmıyor. Çünkü atların toynağı kalın bir keratin tabakasından oluşuyor. Yani herhangi bir sinire temas etmediği sürece acı hissetmiyorlar.
Atlara nal çakılmazsa tırnakları kırılır ve tırnağı kırılan at iş yapamaz hale gelerek ıskartaya çıkar. At sahipleri bunun önemi bildikleri için düzenli olarak atlarını nallatır. Atlar nal çakılma esnasında acı hissetmezler sebebi de tırnaklarında can olmamasıdır.
Hristiyanlık'ta da şeytanın ayağına nal takma bahanesiyle onu zincirleyen nalbantın şeytandan kapısında nal olan eve girmeme sözü alması hikayesinde yer alan bu sembol, kapı girişlerinde şans akıp gitmesin diye uçları yukarı bakacak şekilde asılırdı.
kalınlığında sacdan yapılmış, kenarları çentikli dövülmüş levha nallar kullanılmaktadır. Yumurta şeklindeki bu nalların ortasında büyükçe bir delik bulunur. Her iki kenara yakın kısmında 4'er yuvarlak mıh delikleri bulunur. Bu nalın ön kısmı çok geniş ve çukurdur.
Kapı girişlerine asılan at nalı bolluğu, iyiliği ve koruyucu gücü temsil eder. Ay'ın hilal konumuna benzer şekliyle, nalın 'U' şeklinde asılmasının özel bir nedeni vardır. Bu sebeple at nalı kapının tam üzerinde ve uçları yukarı bakacak şekilde asılmalıdır ki; iyi şans nalın uçlarından aşağı akıp gitmesin.
Nallama işlemleri 40-45 gün sürüyor. Müsabakası olan atlara ise üç gün içeride ve üç gün dışarıda nallama yapıyoruz. Atlara ortopedik nallama yapıyoruz. Ancak sıkıntısı ya da müsabaka performansını etkileyen bir durum varsa farklı nal çiftlerini uyguluyoruz.
Binicilik sporu haricinde ata sarılma, atı tımar etme, ata inip binme gibi rutin hareketlerle bile eklemin hareket açıklığı artar. Kan dolaşımını arttırır, solunumu düzenler. Ata binmek bir aerobik egzersiz olarak kabul edilmese bile, atın koşması ve yürümesi solunumu ve kan dolaşımını arttırır.
Timur , “Bir mıh bir nalı kurtarır, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu bir ülkeyi kurtarır” demiş.
Arapça "ayakkabı" anlamına gelen nal İle Farsça "bağ" anlamına gelen bend sözcüklerinin bir araya gelmesinden türetilmiş olan nalbant kelimesi, sözlükte tırnaklı hayvanlara (at, eşek, katır, öküz) nal takan kimse, nalbantlık ise 'nalbantın yaptığı iş veya mesleğe verilen ad' olarak açıklanır1.
nalbant (Ar. + Far.) Türkçe Sözlük'te nalbant “hayvanların ayağına nal çakan kimse” demektir.
1. Yüksek kaliteli alüminyum alaşım malzemeden üretilmiştir, sağlam, dayanıklı ve uzun ömürlüdür. 2. At ayakta dururken ve yürürken sadece at nalı zemine temas eder, kaymaz ve aşınmaya dayanıklıdır, at yarışı için olmazsa olmaz bir üründür.
Nal işareti ile gömülen hazineler, acele ile gömülmüştür. Define derinliği 80–120 cm aralığındadır. Nal işareti bulunduğu zaman, bu işaretin çevresinde bir veya birden fazla tay nalı işareti de bulunabilir. Bulunan bu küçük tay nallarının bulunduğu kayanın altında define gömülüdür.
At Nalı Mücevherler ve çok bilinen semboller arasında, at Nalı şans ve bereket sembolü olarak bilinmektedir. At Nalının şans getirdiği ve kötülüklerden koruduğu inanışının en önemli kaynağı eski zamanlarda insanların cadı ve büyücülerin atlardan korktuğuna inanmalarıdır.
Atlar, doğada nalsız olarak hayatlarını çok kolay bir şekilde idame ettirebilirler. İnsan tarafından kullanılan ve kendi doğasından daha fazlası istenen atlarda; örneğin yarış koşturulan atlarda, engel atlayan atlarda, saha şartlarında çalıştırılan atlarda tırnakların o koşullara dayanması için nallama yapılır.
Bugün halk arasında, nazara karşı mavi boncuk, delikli taş, nal, yumurta kabuğu gibi çeşitli nazarlıklar kullanma, hocaya muska yazdırma, kurşun dökme vb. çeşitli pratikler yapılmaktadır. Ancak bu tür uygulamalar, bâtıl inançlar arasında yer alması dolayısıyla dini- mizce haram kılınmıştır.
MS 140 ila MS 180 yıllarına tarihlenen at nalı seti, Şubat 2019'da Greenhead yakınındaki Roma Ordusu Müzesi'nde sergilenecek. BBC. 4 Ağustos 2018.
Arabalarda olan amortisör ne işe yarıyorsa tırnakta da maya aynı görevi üstlenmektedir. Maya atın kendi kalbi ile aynı görevi üstlendiği için tırnağın kalbidir. Bundan dolayı nalbantlar atın 5 kalbi vardır derler. 4 maya ve bir de atın kendi kalbidir.
Atlarda yorgunluk hissi bulunmuyor. Bu da bazı atların kendilerini öldürene kadar koşmalarına neden oluyor. Bu duruma da "at çatlaması" denmekte.
Çeşitli tempolarda koşar; rahvan, tırıs, dörtnala… Sadece koşmaz, dolaşır ve yuvarlanır –dinlenmek ve temizlenmek gayesiyle.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri