Süt ya da süt mamullerinde bulunan süt proteinleri anne sütüne de geçebilir. Bu nedenle bebeğinde süt alerjisi olan anneler emzirme döneminde diyetlerine dikkat etmelidir. Kimi durumlarda ise bebekte bulunan inek sütü alerjisi, anne sütünden ve annenin beslenmesinden etkilenmez.
İnek sütünden alınan kalsiyum bebeğin ihtiyacını karşılamaz. İnek sütündeki aşırı protein ve mineral henüz olgunlaşmamış bebeğin böbreklerini zorlar. 1 yaşından önce inek sütü içen bebeklerde bağırsak içi kanamalar görülebilir. Bu da bebekte kansızlık yani anemiye yol açar.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
İnek Sütü Alerjisi Nedir? İnek sütü alerjisi çoğu zaman bebeklikte özellikle de ilk 6 ay içerisinde belirti vermeye başlar, ancak daha büyük yaşlardaki çocuklarda da başlayabilir. Süt alerjisi görülen çocukların bir kısmı 2-3 yaşında bu alerjiden kurtulurken, bir kısmında da bu sorun hayat boyu sürebilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Elemental diyete ihtiyaç duyulan diğer durumlar için de uygundur. Vitamin, mineral ve eser elementler ile zenginleştirilmiştir. İnek Sütü proteini, soya proteini, tavuk yumurtası proteini, buğday proteini, laktoz, galaktoz, fruktoz ve gluten içermez.
Bebeklerde süt alerjisi ilk 6 ay dahil olmak üzere herhangi bir zamanda ortaya çıkabilmektedir. Bebek şiddetli gaz sancısı hisseder. Bebeği besledikten sonra hemen kusma görülür. Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur.
Bebek çok gürültülü kaka yapıyorsa, bebeğin poposunda pişik görüyorsanız, bu gürültü bebekte laktoz intoleransı (laktoz alerjisi) anlamına gelebiliyor. Bebeklerde alerji sorunu için doktorunuzla görüşmeniz gerekiyor.
Bebeğinizde inek sütü alerjisi varsa ve anne sütü ile beslenmiyorsa, süt içermeyen mama kullanmanız gerekir.
İnek sütü alerjisi sıklıkla iki yaşa kadar ortaya çıkar ve yaşla birlikte düzelme gösterir. Araştırmalar, genellikle ilk 3 yılda düzelmekle birlikte son yıllarda 5 yaş civarında ancak %50-60 oranında düzelme olduğunu gösteriyor.
Bu konuda uzmanların görüşü çok net, şayet annenin laktoz alerjisi yoksa emzirirken de süt içilebilir. Elbette içilen sütteki laktoz bebeğe gaz yapacaktır. Bu nedenle süt soğuk değil ılık tercih edilmeli. Bu dönemde bebeğin gaz sorunu yaşamaması için anneler laktozsuz süt içebilir.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
AĞIZ SÜTÜ (KOLOSTRUM):
Doğumdan hemen sonra memeden salgılanan koyu kremsi, sarı renkli ve bileşimi normal sütten oldukça farklı bir sıvıdır. Doğuma yaklaşık beş hafta kala meme bezinde başlayan kolostrum salgılama, gebeliğin son iki haftasında maksimum seviye ulaşır.
Hayvansal kaynaklı sütlerin insan sütünden farkı oldukça fazla miktarda kazein içermesi. Kazein, bir inek sütünün yaklaşık yüzde 90'ını oluşturur ve bu hayvansal protein, vücudumuzda çok fazla asit üretimine sebep olur ve bu da zaman geçtikçe kemikleri eritir, kemiklere zarar verir.
Birçok diyette eksik olan potasyum, B12, kalsiyum ve D vitamini sağlar. Süt ayrıca iyi bir A vitamini, magnezyum, çinko ve tiamin (B1) kaynağıdır. Ek olarak, mükemmel bir protein kaynağıdır ve konjuge linoleik asit ve omega-3'ler dahil olmak üzere yüzlerce farklı yağ asidi içerir.
İnek sütü alerjisi olan bebeklerin yaşadığı önemli sorunlardan biri bağırsak sorunlarıdır. Bu bebekler sütün içerisinde bulunan özel bir proteini hazmedemez. Bu durum da bebeklerde ishal ve kabız gibi sindirim sistemi problemlerini beraberinde getirir.
Tedavi edilmezse zehirlenmeye kadar gidebilir. Süt alerjisinin belirtileri, süt içtikten veya süt içeren bir yiyeceği yedikten hemen veya birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Mide krampları, şişkinlik (gaz), ishal, kusma, bulantı, deri döküntüsü, kurdeşen, egzama, kızarıklık ve kaşıntı belirtiler arasındadır.
Süt ve süt içeren gıdalardan uzak durmak süt alerjisi açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda süt alerjisinde anti histaminik ilaçlar verilir. Anti histaminik ilaçlar süt alerjisinin bütün belirtilerini en az seviyeye indirir. Böylece anti histaminik ilaçlar ile birlikte süt alerjisi tedavisi yapılır.
Manda sütünün içeriğindeki protein dizilimi inek sütü ile yüksek benzerlik gösterdiği için; çapraz reaksiyon riski yüksektir. Bu sebeple çocuğunuzda; çocuk alerji uzmanı tarafından tanı konulan inek sütü protein alerjisi varsa manda sütü ve ürünlerinin tüketilmesi önerilmemektedir.
İshal, pişik ve egzama da görülebiliyor
İnek sütü alerjisi daha sütle beslenen 2 yaş altı çocuklarda sık görülmektedir. Dolayısıyla bu yaş aralığındaki çocuklarda görülebilecek belirtiler daha dikkatli incelenmelidir.
Bebeklerde inek sütü alerjisi belirtileri arasında sütün içiminden sonra kanlı ishal ve kusma görülebilir. Bazen deride egzama olarak da ortaya çıkar. Bazen de solunum sistemini tutan belirtiler yani sürekli burun akıntısı veya tıkanıklığı, öter gibi solunum sıkışıklığıyla da kendini gösterir.
Anne sütündeki şeker miktarının fazla olması da bebeklerde yeşil ve köpüklü dışkıya neden olabilir. Bebeklerin dışkısı çoğu zaman gevşek ve sulu bir hal alır. Bunun yanı sıra bebeklerde dışkıda çok fazla yağ ya da mukus olması yeşil ya da beyaz renkli köpüklü kaka oluşumuna yol açar.
Anne Emziriyorsa Anne De Dana Eti Yememeli
Çünkü anne sütünden de süt alerjenleri geçebilmektedir. Bu nedenle emziren ve çocuğunda süt alerjisi olan annelerin süt ürünlerinden ve dana etinden sakınması gerekmektedir.
Süt alerjisinde teşhis konması için hastanın öyküsü önemli bir gereçtir. Buna ek olarak vücutta inek sütü proteinene karşı antikorlar (IgE) üretilmiş mi diye iğne testi ve kan tahlilleri yapılır.
Görünmez, bu belirtileri “Bebeğin huzursuz olması, çok gaz sancısı çekmesi, çok kusması, ciltte kaşıntılar, geçmeyen ve tekrarlayan ciltte kuruluk, kabuklanma ve kızarıklık, mukuslu veya kanlı dışkı, tekrarlayan ve geçmeyen pişik ve konak, sebepsiz öksürük, kilo alımında azlık ve sık tekrarlayan ishal inek sütü ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri