Keçi sütünün içeriğinden dolayı inek sütüne nazaran alerjik yapısı daha azdır. İnek sütünde Folik asit ve B12 değeri keçi sütüne göre daha yüksektir. Bu sebeple keçi sütü tercih edenlerin Folik asit ve B12 açısından desteklenmeleri gerekmektedir. Keçi sütü diğer sütlere göre A vitamini açısından daha zengindir.
" Anne sütünden sonra en faydalı süt, keçi sütü. Demir içeriği inek sütünden daha iyidir. Özellikle de akciğer kanseri yönünden koruyucu bir maddedir. Kalsiyum oranı anne sütünde bulunan kalsiyum miktarından 4 kat daha fazladır.
Hem keçi sütü hem de inek sütü, besin maddeleri ile sayısız fayda sunar. Ancak, sindirim açısından keçi sütüdaha iyi bir seçimdir. Çünkü, sindirimi zorlaştıran laktoz seviyeleri keçi sütünde daha düşüktür. Keçi sütünün yağ molekülleri de daha küçüktür.
Vitamin Deposu: Keçi sütü iyi bir A vitamini kaynağıdır ve yapılan araştırmalar A vitamini yönünden zengin bir beslenmenin, katarakt ve bazı kanser türleri riskini azaltabileceğini belirtmiştir. Keçi sütü ayrıca B kompleks vitaminler, protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum gibi vitamin ve mineralleri içerir.
Keçi sütü, inek sütünden daha az alerjendir. Keçi sütü, inek sütüne göre ısıya daha az dayanıklıdır. Ancak tampon özelliği daha fazladır. Keçi sütünün yağında karoten bulunmadığından daha beyaz bir renge sahiptir.
İlgili 15 soru bulundu
Keçi sütü; vitamin A, fosfor, magnezyum ve selenyum miktarı açısından anne sütüne en yakın süttür. Keçilerin diğer süt veren hayvanlardan daha az süt vermesinden dolayı oldukça zor bulunan, laktoz oranı bakımından yüksek proteine sahip, değerli besin öğeleri içeren keçi sütümüzü şubelerimizden temin edebilirsiniz.
Elde edilen keçi sütleri peynir, yoğurt, tereyağı gibi değişik süt ürünlerine işlenerek, yüksek fiyatlarla satılmaktadır. Söz konusu ürünlerin pahalı olmasının nedeni, keçi sütünün beslenme ve özellikle sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden kaynaklanmaktadır (Kılıç ve ark., 2002).
1 LİTRE KEÇİ SÜTÜ (Sadece İstanbul içi) - 99.01 TL + KDV.
Keçi sütünde bulunan başlıca vitaminler: Vitamin A: Keçi sütü, göz sağlığı için önemli olan A vitamini içerir. A vitamini aynı zamanda bağışıklık sistemi, cilt sağlığı ve hücre büyümesi için de önemlidir. Vitamin D: Keçi sütü, kemik sağlığı ve kalsiyum emilimi için önemli olan D vitamini içerir.
Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır.
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
İnek sütünde alerji riski fazladır. Erken dönemde inek sütü içen bebeklerde saman nezlesi, astım gibi alerjik hastalıklar görülebilir. İnek sütünün hazmı bebekler için oldukça zordur. İlk bir yıl içerisinde inek sütü ile beslenen bebeklerde alerji ve solunum yolu hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklar görülebilir.
Mersin'in Erdemli ilçesinde dünyanın en pahalı sütü olarak bilinen ve besin değeri çok yüksek olan arı sütü hasadı devam ediyor. Tüketicileri uyaran 60 yıllık arı sütü üreticisi Şahbaz Çay, "Kilosu 10 bin liranın altında olan arı sütü sahte arı sütüdür" dedi.
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
Türkiye'de en sık bulunan çeşidi kalsiyum, B12 ve D vitamini ile zenginleştirilmiştir. – HERHANGİ bir tolerasyon düşüklüğü yaşamayanlara önerim günlük pastörize inek sütüdür.
İnsan sütüne göre inek ve keçi sütlerinin sodyum ve potasyum içerikleri de daha yüksektir. İnek sütü ve keçi sütünün kalsiyum içeriği ise insan sütünün yaklaşık 4 katı kadardır. Fosfor içerikleri de insan sütüne göre daha yüksek miktardadır.
Keçi sütü, içeriğindeki yağ ve proteinlerin inek sütüne göre farklı yapıları sayesinde doğal homojenize bir yapıya sahip. Bu sayede hem hazmı kolay, hem daha iyi sindirildiği için besleyiciliği yüksek.
Bebeğin gelişim döneminde alması gereken folik asit ve demir değerini karşılamayan keçi sütünün sürekli kullanımı, gelişim açısından faydalı olmaz ve en önemlisi anemiye neden olabilir. Anne sütüne göre, A-C-D vitamini ve B12 eksikliği de keçi sütünün anne sütüne alternatif olamayacağının diğer kanıtıdır.
Keçi sütü fazla tüketilmemelidir. Aç karnına alındığında mide bozulmasına neden olabilir. Doğal alındığında mutlaka iki taşım kaynatılmalıdır.
Normal zamanda günde 5-6 litre süt veren Saanen cinsi keçiler, doğumdan sonraki 2 ayda günlük 12 kiloya kadar süt verebiliyor. Ancak bu son keçinin 17 litre süt vermesi görenleri hayretler içinde bırakıyor.
Keçiler genellikle 1-3 yavru keçi doğurur. Bir keçi 5 aylık hamilelik döneminden sonra dişi keçi doğurursa, çoğu çiftçi (dişi) keçi çiftliğini büyütmek için yavruyu tutar ve sütü anne keçiden sağar (ortalama bir keçi doğumdan sonra 10 ay kadar süt üretir).
Bir kıl keçisi yılda 300-400 litre arasında süt verirken, Saanen ırkı keçiden 800 ile 1000 litre arasında süt sağılıyor.
Keçi sütü kokar diyorlar, kokar, çünkü keçileri koyarsınız bir ağıla, o keçiler yere yapar, yere yaptıklarında memelerine pislik bulaşır; sonra elle sağım yaptığınızda, o keçi pisliklerinin kokusu da süte siner. Yani keçi sütünün kokusu aslında keçi dışkısının kokusudur. Bu kadar net ve açık.
Keçi sütünde A vitamini miktarı fazladır. Bundan dolayı keçi sütleri ve keçi tereyağı inek sütlerinkine gö- re daha beyazdır.
Keçi sütü proteinin yapısında bulunan valin, glisin ve histidin aminoasitleri yine faydalı mikroorganizmaların (laktik asit bakterileri) gelişmesi için ideal oranlardadır. Bu mikroorganizmalar probiyotik özellikleri ile bağırsak sağlığı üzerinde çok önemli etkilere sahiptirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri