İki vernik türü arasında kararsız kalınması durumunda da önce mat verniğin denenmesi önerilmektedir. Çünkü mat vernik üzerine parlak vernik uygulaması yapılmaktadır.
Vernik uygulanacak mobilya veya alan daha önceden işleme tutulmuş mu mutlaka bilinmelidir. İlk olarak yağ bazlı bir vernik uygulandıysa üstüne tekrardan yağ bazlı vernik uygulamak doğru olmaz. Daha iyi tutunması için su bazlı vernikler tercih edilmelidir.
Sprey boya uygulaması bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilir. Ancak boyalı yüzeyin tamamen kuruması beklenmelidir. Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
Mat Vernik ve Parlak Vernik Kullanım Alanları
Genel olarak mobilya ve parkelerde parlak vernik kullanımı tercih edilir. Profesyonel mobilyacılarda daha müşterileri daha fazla etkilemek için parlak vernik çeşidi kullanılır. Ama dekoratif olarak daha zengin ve farklı tonlar elde etmek için mat vernik de tercih edilir.
Cadence Akrilik Vernik: Mat, yarı mat ve parlak seçenekleriyle sunulan su bazlı vernik çatlatma teknikleri dışında tüm yüzeylerde uygulanabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Parlak çeşitlerle eşyaların yüzeyleri parlatılırken başka bir çeşidi olan mat vernik ile yüzeylerin renklerinin parlaklığını yok ederek pürüzsüz bir hava yaratılır.
Parlak ve yarı parlak özellikli vernikler, cam ve karton yüzeylerin yeni görünmesini sağlar. Şeffaf olarak bilinen vernikler ise ahşap ve seramik yüzeylerde sıklıkla tercih edilir. Malzeme, sadece metalik boyalı araçlarda geçerli olmak üzere arabanın parlaklığını artırmak için de son derece iyi bir seçenektir.
Mobilyacıların ve profesyonellerin kullandığı vernik çeşidi olan poliüretan verdik, en dayanıklı vernik tanımı ile bilinmektedir. Çünkü çizilmelere, çarpmalara, darbelere, kimyasal maddelere, iklim şartlarına karşı fazlasıyla dayanıklılık göstermektedir.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Vernik uygulaması öncesinde, yüzeyin temiz ve kuru olması gerekmektedir. Eğer yüzeyde eski bir vernik veya boya tabakası varsa bu tabakanın zımpara yardımıyla çıkarılması önemlidir. Zımpara işlemi sonrasında, yüzeyin tozdan arındırılması için bir bez ile silinmesi tavsiye edilir.
Boyanın yanlış şekilde karıştırılması, yanlış viskozite, kötü kalitede veya yanlış tiner kullanımı.
Su bazlı vernikler genellikle iki kat olarak uygulanır. İhtiyaç hissedildiği taktirde 3 kat olarak da uygulanabilir. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2 saat beklenmelidir. Ev mobilya boyamalarında katlar arasında 1-2 gün beklenmesi tavsiye edilmektedir.
Sprey vernik: Ahşap, doğal taş vb. tüm yüzeylerde kullanıma uygun dış etken ve suya karşı korumayı amaçlayan akrilik esaslı verniktir.
Özellikle su bazlı boya kullanacaksanız sünger rulo iyi bir seçim olacaktır. Sünger rulo ile her türlü akrilik boya çalışması ve akrilik vernik uygulaması yapılabilir.
Uygulama Alanları : SELÜLOZİK PARLAK VERNİK (615-9000) iç cephelerde dekorasyon amacı ile mobilyalardaki her türlü masif ve kaplama ahşap yüzeyler üzerinde kullanılmak üzere formüle edilmiş bir verniktir.
Akrilik vernik, iç ve dış mekanlarda, cam, ahşap, plastik, porselen, seramik, kağıt, tuval ve karton sanayisinde kullanılmaktadır. Ayrıca akrilik vernikler, otomobil sanayisi, mobilya sanayisi, plastik sanayi, makina ve endüstri sanayisinde sıklıkla kullanılan bir malzemedir.
Ev ve dekoratif amaçla evinizdeki objelerinizi veya farklı objelerinizi yeniledikten sonra ekstra parlaklık kazandırabilir ya da mat vernik kullanarak opak bir görünümle koruyuculuğunu arttırabilirsiniz. Su bazlı vernik,Uygulanan zeminin ömrünü uzatır. Fırça izi bırakmaz, kokusuz ve darbelere karşı koruyucudur.
Güneş ışınları, nem ve diğer atmosferik koşullara dayanıklı, su itici özelliğe sahip koruyucu parlak ahşap verniğidir. Yumuşak ve sert tüm iç, dış ahşap yüzeyler, kapı, pencere, ahşap bahçe mobilyaları ve diğer ahşap malzemelerde dekoratif ve koruyucu amaçla kullanılır.
Taş Vernik Seramik, karo, fayans, taş gibi yoğun kullanımı olan suya fazlaca maruz kalan yüzeyler için özel formüle edilmiş homojen su bazlı verniktir. Her türlü yüzeye kolayca yapışır ve çabuk kurur. Çok yoğun trafik olan yüzeylerde 2 kat önerilir. 12 saatte kullanıma hazır hale gelir.
Uygulama: Adolin Selülozik Parlak vernik %15-20 oranında selülozik tiner ile inceltililerek 1 - 2 çapraz kat olarak pistole ile uygulanmalı- dır. Katlar arasında tinerin buharlaşması için en az 20 - 30 da- kika beklenmelidir.
Dolaplarımızı sağlamlaştırmak için kullandığımız vernikler akrilik, su bazlı ve sağlığa zararlı maddeler içermeyen vernikler olmalıdır. Bunun sebebi gerek mutfak dolapları olsun, gerek kıyafet dolapları olsun sağlamlaştırmak istediğimiz tüm dolap çeşitlerinin evlerimizin içinde bulunmasından kaynaklanmaktadır.
Ahşaptan Vernik Çıkarıcı Nasıl Kullanılmalıdır? Ahşaptan vernik çıkarıcı, vernikli mobilya veya ahşap yüzeye fırça yardımı ile fırçaya bastırmadan yüzeye tek sefer katman olacak şekilde fırçadaki vernik çıkarıcı bitene kadar sürülmelidir. Sürülen yerin üstünden tekrar fırça ile geçilmemelidir.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri