İnek sütü tüketemeyen veya tüketmemeyi tercih edenler için badem sütü bitki bazlı iyi bir alternatiftir. Badem sütü, inek sütüyle karşılaştırıldığında, protein, yağ ve karbonhidratlar ile mikro besinler açısından daha düşüktür, çünkü büyük ölçüde su ana bileşendir.
Badem sütü, dövülmüş bademden elde edilen süt benzeri içecektir. Hayvansal sütten farklı olarak badem sütü, kolesterol ve laktoz içermez. Bu yüzden, hayvansal sütün yerine kullanılabilir" diye konuştu.
Bitkisel sütlerin laktoz ve kolesterol içermediğini vurgulayan Öten, "Bitkisel sütler, inek sütü veya diğer hayvansal sütler gibi laktoz içermediği için gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapmıyor. Kolesterol içermediği için ve yüksek miktarda doymamış yağ içeriği ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi var.
İNEK SÜTÜ protein, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin. 1 su bardağı kadar inek sütünde 8 gram protein bulunuyor. Bunun yanı sıra kalsiyum ve D vitamini açısından da zengin olan inek sütünün en büyük dezavantajı laktoz içermesi.
Badem sütü bitkisel olduğu için inek sütüne alerjisi olanların ya da veganların rahatlıkla kullanabileceği bir ürün.
İlgili 24 soru bulundu
İnek sütü proteini alerjisi olan çocuklara alternatif süt olarak tek tırnaklı yani eşek ve deve gibi hayvanların sütleri içirilebilir. Bu sütlerin pastörizasyonuna dikkat edilmelidir.
Badem sütü:
· Alerjen olduğundan iki yaş sonrası her bireyin tüketmesi uygun olan badem sütü, inek sütünden sıkılan ya da tadını sevmeyenler içinde farklı bir alternatif oluşturduğundan tercih edilebilir. o Vejetaryen bireyler için iyi bir süt alternatifidir.
Badem sütü, görünüşte ve kıvamda inek sütüne benzerlik gösteren zengin kremsi sütlü beyaz bir sıvıdır, süt ve laktoz içermez. Hastalıklarla mücadele eden bir antioksidan olan E vitamini bakımından doğal olarak yüksektir. Bir bardakta günlük önerilen E vitamininin %50'sini karşılar. Cildi güneş hasarına karşı korur.
Süt kolesterolünüzü yükselterek kalp damar hastalığı riskinizi artırır. Kalp krizi, felç geçirenlerin, şeker ve tansiyon hastalarının süt ve süt ürünlerinden uzak durması gerekir.
200 ml inek sütünde %30 kalsiyum, 6.4 gram protein, 7.2 gram yağ bulunurken, aynı miktardaki badem sütünde %30 kalsiyum, 0.8 gram protein, 2.2 gram yağ bulunuyor.
Neden Badem Sütü? İnek sütüyle ilgili tüm problemlerin kaynağı olan laktozu içermemektedir. Kalorisi inek sütüne kıyasla çok daha düşük olan badem sütünün protein miktarı da daha azdır. İçeriğindeki folat, yağ asitleri ile seratonin seviyesini artırarak depresyon ve kaygıyı azaltmaya yardımcıdır.
İnek sütü İnek sütü en çok tüketilen ve protein içeriğinin yüksek olmasıyla tercih edilen bir süttür. B vitaminleri ve kalsiyum içeriğinden zengindir.
Açık sütü kaynatırken evde tam ayarlayamamak ve hava ile temas etmesi yüzde 60-100 gibi ciddi protein ve mineral kayıplarına neden oluyor. UHT ve pastörize edilerek kullanılan sütlerde bu kayıp oranı çok az miktarda. Özellikle pastörize sütler günlük süt olarak tabir edilir ve biz bu sütlerin kullanılmasını öneriyoruz.
SOYA SÜTÜ Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir.
Doğal olarak laktozsuz
Hayvansal sütlerde doğal olarak bulunan laktoz adı verilen enzimi herkes kolaylıkla sindiremiyor. Badem doğal olarak laktozsuz ve bu nedenle de laktoz intoleransı olanların kullanabileceği bir süt alternatifi.
Yapılan araştırmalar; inek sütü protein alerjisi veya laktoz intoleransı olan çocuklarda badem sütünün alternatif olarak tüketilebileceğini gösterir. Çocuk alerji uzmanı tarafından tanı konulan badem veya kuruyemiş alerjiniz yoksa doktor önerisi ile badem bazlı içecekler tüketilebilmektedir.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Süt; C vitamini ve demir dışındaki tüm vitamin ve minerallerden zengindir. Bunların başında kalsiyum, fosfor, A ve B grubu vitaminlerinden özellikle B12, riboflavin ve protein gelmektedir. Süt; kemik sağlığının yanı sıra kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterir.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
İçerdiği Omega-3 ile kalp ve damar sağlığını koruyan bademin faydaları saymakla bitmiyor. Cinsel güç kaybı yaşayanlara ilaç gibi etki eden badem, çiftlerin yüzünü güldürüyor. Erkeklerde cinsel isteksizliği bitiriyor.
Badem sütü, yoğun miktarda B vitamini içerir. Bu özelliği sayesinde kas gelişimine katkıda bulunur ve kasların daha güçlü olmasını sağlar. Badem sütü, inek sütüne göre çok daha hafif bir seçenektir.
Sindirim sorunlarına neden olmaz
Ancak badem sütü laktoz içermez ve şişkinlik, gaz gibi sorunlara neden olmaz. Tam tersine, içerdiği lif sayesinde sindirimi kolaylaştırır, kabızlık gibi sorunlara da iyi gelir.
İnek sütü fincan başına (240 mi) 233 mg fosfor ve 366 mg potasyum içerirken, aynı miktarda badem sütü sadece 20 mg fosfor ve 160 mg potasyum içerir. Badem sütü, böbrek hastalığı nedeniyle potasyum ve fosfor alımını azaltmaya çalışan kişiler için uygun bir alternatif olabilir.
Sıcak içecekler için de uygundur. İnek sütünün yerine kullanabilirsiniz. Badem sütü, daha yoğun bir tada sahiptir. Bu sebeple sıcak içeceklerde ve yemek tariflerinde kullanımı kolaydır.
İçeriğindeki E vitamini sayesinde hücre zarının korunmasına da yardımcı oluyor. Ayrıca selenyum içeriğiyle de bağışıklığı destekliyor, tiroid mekanizmasının sağlıklı bir şekilde çalışması sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri