Uykusu kaçmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Uykusu kaçmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
uyumak amacıyla yatmışken herhangi bir sebeple uyuyamamak.
ödü sıt-/ödü sıd- 'çok korkmak' deyiminin asıl anlamı 'ödü patlamak' yani hastalıkla alâkalı bir durum belirtirken zamanla halk arasında 'çok korkmak' anlamına bürünmüştür.
Her hangi bir işte aşırıya kaçmak veya normal seviyesini aşmak anlamına gelen 'ölçüyü kaçırmak' deyimi, günlük konuşma dilinde kullanılan bir deyim olarak karşımıza çıkıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Uykusuz kalmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Açın Uykusu Gelmez Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: 1) aç olan kimse, kendisine ne kadar rahatlık sağlanırsa sağlansın, dinlendirilemez. 2) bir şeye ihtiyaç duyan kimse, ancak onun giderilmesiyle rahata kavuşturulabilir.
Canı sıkılmak deyimi iki farklı duyguyu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
Atasözü [1] "Yapılan işlerin başarıya ulaşması ve birtakım engellerin ortadan kaldırılması için fazla zaman harcanmasının ziyanı yoktur" anlamında bir söz.
"Yan Gelip Yatmak", Türkçede genellikle bir kişinin herhangi bir iş yapmadan, tembellik ederek rahat bir yaşam sürdüğünü ifade etmek için kullanılan bir deyimdir.
Özellikle belli bir duruma olabildiğince inanmak ya da buna uygun bulmak gibi anlamlar doğrusunda aklı yatmak deyimi öne çıkar. Cümle içerisinde ele almak suretiyle pek çok farklı biçimde bunu kullanmak mümkün. ''Benim bu işe hiç aklım yatmadı.'' ''Söylediklerini duyduktan sonra eşi kabul ettim çünkü aklım yattı.''
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Baş edememek (bir şeyle, biriyle) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
"Uykusunu almak" deyimi, yeterince uyuyarak dinlenmiş olmak, gerekli olan uyku süresini tamamlamak anlamına gelir.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
"Başı dönmek" ifadesi, genellikle fiziksel bir deneyimi ifade eden bir deyimdir ve bireyin dengesini kaybetme hissi veya sersemlik hissini anlatır. Bu durum, fiziksel bir rahatsızlık, yorgunluk, ani kalkma ya da belirli bir hastalık nedeniyle oluşabilir.
Püf noktası deyiminin anlamı bir işteki ya da olaydaki en önemli husus demektir. Bir işin ince detayı ya da en can alıcı yeri için püf noktası denir. Yemeklerin, içeceklerin ya da tariflerin püf noktaları olur. Bu o yiyecek ya da içecek için en önemli malzeme ya da pişirme derecesi gibi bir şey olabilir.
"Beyni Sulanmak" deyimi, Türkçede bir kişinin zihinsel olarak kafa karışıklığı yaşaması, net düşünememesi veya mantıklı kararlar alamaması durumunu ifade eder.
Mutlu etmek, mutluluk vermek ya da mutlu olmasını sağlamak anlamlarına gelen bir deyimdir. Mutlu etmek deyiminin mutluluk vermek, neşe vermek ya da bahtiyar etmek anlamları da vardır.
"Ona göre hava hoş" ifadesi, bir kişinin belirli bir durumdan veya olgudan memnun olduğunu, rahatsızlık duymadığını ya da bir şeyin kendisi için sorun teşkil etmediğini ifade etmek için kullanılır.
[1] Gürültüden rahatsız olmak. [2] Zihni yorulmak.
Deyim. [1] Kötü niyetle bakmak.
El Üstünde Tutmak Deyimi Anlamı Nedir? Bazı kişi veya kişileri çok fazla değer vermek, onları sevmek el üstünde tutmak olarak nitelendirilir. Önemli bir Türkçe deyim olması ile birlikte, bazı insanları diğerlerinden ayırmak onlara daha fazla değer vermek olarak öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri