Titreme, sık ve yüzeysel soluma, ayakta duramama, yatma, emme refleksinin kaybolması, durgunluk, iştahsızlık, hipotermiye eşlik eden diğer belirtilerdir. Hayvanların ateşi dışkı deliğinden alınır. Ateş almak durumun ciddiyetini ortaya çıkarır.
Yorgunluk, titreme, iştah kaybı, kalp ritminin yükselmesi, dehidrasyon, nefes alıp vermenin hızlanması, kusma, öksürme ya da burundan akıntı gelmesi bu belirtilerden bazılarıdır. Belirtiler ateşe neden olan hastalığa göre değişiklik göstermektedir. Ateş vücutta ateşe neden olan pirojenin varlığı ile ortaya çıkar.
Vücut sıcaklığı rektal ölçülür, normalde 38.6 °C'dir ve 38 ile 39 °C arasında değişir.
Normal vücut sıcaklığının yükselmesine neden olan etkenlerin bileşkesine “sıcak stresi” denir. Sıcak stresinin etkilerinin ölçülebileceği en temel gösterge vücut sıcaklığıdır. Süt ineklerinin normal vücut ısısı (rektal) 38,8°C, ± 0,5°C olup, 39,3°C üstüne çıkması halinde sıcak stresi başlamış demektir.
Rektal ateş ölçümü yapmak için rektal termometre, vazelin ve havlu bulundurmanız yeterlidir. Termometreye vazelin sürmek hem işlemi sizin için daha kolay hale getirir hem de kedi için ateş ölçümü daha konforlu olur. Bu nedenle rektal ateş ölçümü yaparken mutlaka termometreyi vazelinlemeniz gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Ateşin belirtileri
Genel olarak ateşle birlikte şu etkiler görülür: Halsizlik. Vücut ağrıları Soğuk terleme ve titreme.
Merck Veteriner Kılavuzu'nun rektal ısı referans rehberine göre, kediler için normal aralık 38,1 ile 39,2°C arasındayken, köpekler için 37,9 ile 39,9°C arasındadır.
Hayvanların ateşi dışkı deliğinden alınır. Ateş almak durumun ciddiyetini ortaya çıkarır.
Kulaklar, patiler, koltukaltı ve karın gibi tüy yoğunluğunun az olduğu bölgelerden çıplak elle ateş hissedilebilir. Ancak; durumun aciliyetini anlamamız için vücut ısısını termometre ile rektal yoldan ölçmemiz gerekir. Ölçüm için; oral veya rektal termometre kullanılmalıdır , kulak termometreleri uygun değildir.
İç kanama, aşırı kan kaybı, enfeksiyon, septik şok gibi ani şok durumları, Hipotalamus ve tiroid hastalıkları da, kedilerde ve köpeklerde vücut ısısının düşmesine neden olabilir. ( Hipotalamus: ön beyinin altında yer alan bazı bezlerin ve bazı organların çalışmasını düzenlemekle görevli olan bir yapıdır.)
Ateş ölçümünde, vücut öz sıcaklığına (hipotalamustaki kanın sıcaklığı) en yakın sıcaklık makattan ölçülür. Fakat özellikle yenidoğanlar olmak üzere dört yaşından büyük çocuklarda önerilmez. Makatın yaralanmasına neden olabilir, ölçümü zordur ve aynı derecenin başkasına kullanılması hastalık bulaştırabilir.
Ağız içi (oral), koltukaltı (aksiller), makattan (rektal), alından (temporal arter), kulak içinden (tympanik zardan) ölçüm yapılabilir. Daha çok dijital dereceler kullanılmaktadır. Vücudun öz sıcaklığını en iyi yansıtan ölçüm makattan bakılan rektal ısıdır.
Kulaktan ve alından ölçüm yapmak iki popüler yöntemdir. Kulaktan sıcaklık almak çok nazik, kolay ve hızlı olduğundan, ebeveynler arasında ölçüm yapmak için popüler bir yerdir. Braun ayrıca doktorların önerdiği 1 numaralı ateş ölçer markasıdır.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Hasta hayvanlarda yüksek ateş, durgunluk, iştahsızlık ve süt veriminde azalma görülür. Hastalık başladıktan 12-24 saat sonra ağız mukozasında, tırnak aralarında ve meme başlarında içi sıvı dolu kesecikler ortaya çıkar.
Şu anda ateş ölçümünde en çok önerilen metot alından ölçüm yapmaktır. Kulak yolu ile yapılan ölçümlerde doğru ölçüm için ateş ölçerin kulak zarını görmesi gerekmektedir.
Normal beden ısısı 38,5-39,5 Co arasında olmalıdır.
Ateş ölçer nasıl çalışır diye merak edenler için ürünün yaygın olarak kullanılan biçimini tarif etmekte fayda bulunur. Koltuk altı, kulak içi ya da ağızda ölçüm yapan cihazların ucunda hassas bir ölçüm alanı bulunur. Doğru konumda tene değdirilen bu uçlar saniyeler içinde ölçüm yapar.
Kuyruk gevşek bir şekilde aşağı sarkıtılmışsa hayvan rahat (normal relakse) bir pozisyondadır. Sakin otlama ve yürüme durumunda da kuyruk aynı pozisyonda tutulur. Kuyruk iki bacak arasında tutuluyorsa sığır hasta, ağrılı, korkmuş veya üşümüş olabilir. Çiftleşme, tehdit veya merak anında kuyruk yukarıda tutulur.
Sıcak mevsimlerde yem tüketimi azalacağı için alternatif rasyon değişikliklerine gidilmelidir. Hayvanların önünde her zaman temiz su bulundurulmalıdır. Mikrobiyal hastalıklarından dolayı gözlenen yem yememe durumlarında ise en kısa sürede bir Veteriner Hekim'e başvurulmalıdır.
İneğin yattığı yer kuru ve yeterince geniş olmalıdır. İnek mutlaka soğuk tutulmalıdır. Sıcak ineğe en çok zarar veren stres faktörlerinin başında gelir. Yemlik hizasına ve eğer ihtiyaç duyulursa yatak yeri hizasına fanlar konulmalıdır.
Değer 37.2'nin üzerinde ise ateş olduğu kabul edilir.
Dalgalı ateş (Febris undulans): Ateş yavaş yavaş yükselerek 5-7 günde zir-veyi bulduktan sonra birkaç gün yüksek olarak devam edip yavaş yavaş azalarak normale dönen, izleyerek yeniden yükselerek dalgalanmalar gös-teren ateş şeklidir. Tipik örnekleri bruselloz ve Hodgkin hastalığında gö-rülen Pel-Ebstein tipi ateştir.
Vücut ısısının 37oC nin üzerinde olması durumunda ateşten söz edilir. Koltuk altı ısısı 37-37.5 oC arası çok hafif ateş, 37.6-37.9oC arası hafif ateş, 38-38.5 oC arası orta derecede yüksek ateş, 38.5-39.5 oC arası yüksek ateş, 40oC nin üzerinde ise çok yüksek ateştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri