Havalimanlarında Su Selamı (Takı) Neden Yapılır? Su selamı vermenin başlıca nedenleri vardır. Su selamı askeri gazileri, yabancı devlet adamlarını ve yeni havayolu hizmetini gururlandıran çok özel bir havaalanı geleneğidir.
De-Icing ( Buz Giderici Đşlem ) : Uçakta buz, don, kar ve slush (tam erimemiş karın) temizlenmesi için yapılan işlemdir. Bu işlemde sıcak su veya sıcak su ile buz giderici sıvının karışımı uçağın dış yüzeyine uygulanır.
diğer taraftan, 100 ml'lik kaplarda 1 lt'ye kadar sıvı sokulabilir. havalimanında ikinci kontrol noktasından sonra alınan suyun uçağa sokulma nedeni ise bunları getiren firmanın akredite olması, faturasının olması veya fabrikadan mühürlü araçla gelmesi ve x-ray taramasından geçmesidir.
Bir hava meydanına iniş yapmış uçağın taksi yolunda ya da apronda her iki tarafına da itfaiye araçları yanaşarak uçağın üzerine su püskürtürler ve bir kemer görüntüsü oluşur. Oluşan bu kemer görüntüsüne “su takı, su selamlaması ya da water salute” adı verilir ve uçak bu su takının altından geçer.
Uçaklar, sefer öncesinde pist başı yaptığında alkol ve glikozdan oluşan kimyasal maddeyle yıkanıyor. Alkol ve glikoz karışımı sıvıyla yapılan ''De-Icing'' işlemiyle uçakların aero dinamik yapısı buzlanmadan kaynaklanabilecek olumsuzluklara karşı korunuyor.
İlgili 39 soru bulundu
Siz sifona bastığınızda ya da kabin ekibi mutfakta lavaboları kullandıktan sonra, uçakta oluşan tüm atıklar, atık sistemine ait olan çeşitli borular yardımı ile uçağın arka bölmesinde bulunan ve paslanmaz çelikten imal edilen atık tanklarına saniyeler içerisinde gönderiliyor.
Atık, boru tesisatından geçerek uçağın arkasındaki kapalı bölmelere gidiyor ve varış noktasındaki yer hizmetlileri tüm atıkları temizliyor.
Su selamı askeri gazileri, yabancı devlet adamlarını ve yeni havayolu hizmetini gururlandıran çok özel bir havaalanı geleneğidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi iki kaynaktan ( genelde ARFF itfaiyeleri olur) püskürtülen ve yaklaşık 2 dakika süren saygı, şeref ve şükranın göstergesi bir seremonidir.
Su selamı (takı) geleneği ülkemizde de sıkça görülmekte olan bir havacılık geleneğidir. Meydan ve pistlerde adet olarak kabul edilen uçak ıslatma özel sebeplerden ötürü herhangi bir kutlama sebebinin açığa çıkması ile meydana gelir.
Havalimanlarında Su Selamı (Takı) Nedir? İki itfaiyenin karşılıklı olarak su sıkması ve uçağın oluşan bu su gösterisinin altından geçmesi ile tamamlanan bu seremonidir. Bazen üç araçla, su toplarının merkezinde toplantı yaparak gerçekleştirilebilir.
Özellikle kanatlarda oluşabilecek buzlanma, kalkış esnasında ihtiyaç duyulan aerodinamik performansın elde edilmesine engel oluyor. Uçaklar de-icing ve anti-icing sıvılarıyla yıkanıyor.
El bagajlarında taşınan 100 mililitreden fazla miktardaki sıvı ve kremlere güvenlik personeli tarafından el konuyor. Havaalanlarında büyük gecikmeye neden olan uygulama, 2006 yılında El-Kaide'nin 9 Eylül saldırılarına benzer şekilde bir başka terör saldırısı planının ortaya çıkması sonucunda başladı.
SICAK HAVLU NE İŞE YARAR; Hijyeni sağlamak: Uçak kabini, birçok insanın bir arada bulunduğu bir alan olduğu için, hijyen açısından önemli bir yere sahiptir. Sıcak havlu, yolcuların ellerini temizlemelerine ve hijyenlerini korumalarına yardımcı olur.
Bir uçak uçarken havanın bu hareketliliğinden faydalanır. Uçağın stabil bir şekilde uçabilmesi için kanatların altından ve üzerinden akan hava akımlarının düzenli olması gerekir. Bazı hava olayları sonucunda bu hava akımları bozulabilir ve hava boşlukları oluşabilir. Bu durumlarda da türbülans yaşanabilir.
UÇAKTAYKEN DEPREM HİSSEDİLİR Mİ? "Yerin onlarca kilometre altındaki fay hatlarında oluşan hareketlilik sonucunda gerçekleşen depremler, yerden 10 kilometre yukarıda olan bir uçağı etkileyebilir mi? sorusunun ardından akla ilk gelen cevap 'Tabii ki hayır' olacaktır.
Bir uçuş esnasında işlerin gerçekten çok kötü gitme ihtimali ise milyonda 1'dir. Gelişmiş bir ülkeye uçarken bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz ise 30 milyonda 1'dir.
Kaymayı engellemek ve sürtünmeden dolayı oluşabilecek sorunları engellemek için pilotlar uçakları piste indirirken sert bir şekilde teker koyarlar.
Uçakta her yolculuk bir ya da iki saat sürmüyor. Çok daha uzun süreli yolculuklarda pilotlar uçuş esnasında uyuyakalabiliyor.
Eğer uçağı hava yolu şirketinden kaynaklanan bir gecikme nedeniyle uçağını kaçırdıysan hava yolu şirketi yeni uçak bileti fiyatlarına ve uçuşun mesafesine bağlı olarak da tazminat ödemesi yapacaktır. Eğer uçağını kaçırma durumu senden kaynaklanıyorsa yalnızca havalimanı vergi iadesi alabilirsin.
İSKİ'nin sorumluluk alanı içinde arıtıldıktan sonra derin deniz deşarjı yolu ile Marmara Denizi'ne deşarjı olan 7 adet Biyolojik ve İleri Atıksu Arıtma tesisi bulunuyor: Gümüşyaka, Çanta, Silivri, Selimpaşa, Büyükçekmece, Tuzla. Ayrıca Küçükçekmece'deki Ön Arıtma Tesisi'nden derin deniz deşarjı yapılıyor.
Uçak tuvaletlerini her kullanımın ardından temizlemek de yine kabin memurlarının görevleri arasındadır.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Atıkların Ayıklanması
Ardından yağ ve kum tutucudan geçirilip ön çökeltim yapılır. Burada bir süre bekletildikten sonra havalandırma havuzuna gönderilir, biyolojik arıtma uygulanır. Sonrasında ise son çökeltime yollanır. Son çökeltim işleminin ardından klorlama havuzlarına gönderilir ve atıklar deşarj edilir.
Vakum Tuvalet Sistemleri
Aynı anda; vakum oluşturur, atıkları öğütür ve tahliye eder. Vacuumarator ™ pompa, sıhhi tesisat sistemleri için mevcut en kompakt ve güvenilir vakum üretecidir. Siyah ve gri suların herhangi bir kombinasyonunun vakum ile taşınmasında oldukça verimlidir.
Uçağa sokacağınız el bagajında 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Her bir yolcu sadece 1 tane poşet taşıyabilir. Poşet olarak 1 litrelik kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri