Taze fasulye yaz aylarında sıkça tüketilmektedir. Düşük kalorili olması sebebiyle kilo vermek isteyenlerin diyet programında sıklıkla yer almaktadır. Lifli yapısıyla sindirimi kolaylaştırmakta ve kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Kandaki şeker miktarını düşürme özelliğiyle de şeker hastalarına önerilen bir sebzedir.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir. Havuç dilimi insan gözüne benzer.
konunun özüne gelinmek istendiğinde kullanılan bir değimdir. bu cümleyi karşınızdaki söylerse "artık boş boş konuşmayı bırakalım da konuşmamız ve halletmemiz gereken şeyleri halledelim" anlamına gelmektedir.
Taze fasulye yüksek oranda lif içermektedir ve bu da sindirim sisteminin düzenlenmesi için oldukça gerekli bir maddedir. Fasulye, sindirim sistemini düzene koyar ve bağırsak sağlığını korur.
Taze fasulye aslında şeker ile yapılışından dolayı gaz oluşumuna neden olur. Bunun yanında taze fasulye, midede şişkinliğe de neden olabilir. Bazı durumlarda ise, taze fasulyeden kaynaklanmayan gaz sancıları da ortaya çıkabilir. Ama bu durum da yine bağırsaklarınızda bulunan bakterilerden kaynaklanır.
İlgili 30 soru bulundu
PİŞİRME ESNASINDA…
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır. Aynı şekilde kekik de fasulye pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
FASULYENİN GAZ YAPMASI NASIL ÖNLENİR? * Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Yeşil fasulye, lifli bir sebzedir ve lifli olması sayesinde mide hastalıklarına karşı koruyucu görev taşır. Lifli sebzeler sindirimi kolaylaştırmaktadır. Kolay sindirilen yiyecekler ise mideyi yormadan süzülür. Düzenli aralıklar ile yeşil fasulye tüketerek bağırsak sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Baklagiller ve Fasulye
Günlük bir bardak bezelye, mercimek, barbunya fasülyesi veya fasülye kan basıncınızı kontrol altında tutar ve hatta düşürür. Baklagiller ve baklalar lif açısından zengindir ve koroner kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir.
Fasulye ve nohut aslında genel olarak harika birer lif ve protein kaynağıdırlar. Ancak, sindirimi zor olan bazı şekerler barındırdıklarından şişkinlik yapabilirler. Bunları sindirime yardımcı kimyon gibi baharatlarla beraber tüketebilirsiniz.
Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur. İnsan sindirim sisteminde alfa-galaktosidaz adı verilen bir enzimin bulunmaması nedeniyle, rafinoz genellikle zayıf bir şekilde sindirilir.
Taze fasulye lif açısından da zengin olduğu için sindirimi düzenler ve kabızlığı önler.
Yüksek miktarda B6, B1, A ve C vitamini içerir. C vitamininden zengin yiyecekler ,vücut direncini artırır, enfeksiyonlarla mücadeleyi sağlar, serbest radikallerin hücrelere olan kötü etkilerine karşı savaşır.
Hele hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar için gaz şikayeti dayanılmaz olabilir. Ancak hem nohut hem de kuru fasulyenin gaz yapmaması için sirke ve soğuk suyla yapabileceğiniz etkili bir çözüm var. Öncelikle yapmanız gereken nohut yada kuru fasulyeyi pişirmeden en az 12 saat önce ıslatmanız gerekiyor.
Fasulye, mercimek gibi baklagiller de b12 bakımından zengin gıdalar listesinde yer almaktadır. Süt ve Süt ürünleri: Süt ve peynir içeriğinde b12 bulunan besinler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle peynir, protein, kalsiyum ve b12 vitamini deposu olarak bilinmektedir.
Taze fasulye karaciğer ve böbrekler için de iyi bir besindir. Böbrek taşı düşürülmesine yardımcıdır. Karaciğer yetmezliğine karşı faydalıdır. Zehirlenmeler sonucu yenilmesi iyileşmeyi kolaylaştırır.
Kalbi korumaya yardımcı olur
Kötü kolesterolü dengelemede olumlu desteklerde bulunan taze fasulye, kalp ve damar sağlığını korumak için ideal bir yardımcı besin olarak bilinir. Omega – 3 yağ asitleri, vitaminler, mineraller, antioksidanlar ile kalp rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur.
Şeker Hastalarının Yemesi Gereken Baklagiller
Şeker hastaları hangi baklagilleri yemeli diye soracak olursanız; fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi lifli ve sağlıklı karbonhidratlar sınıfına giren kuru baklagilleri tercih etmelisiniz.
American Journal Of Clinical Nutrition'da yayımlanan bir çalışmaya göre günde 1 porsiyon bezelye, fasulye, nohut veya mercimek gibi kuru baklagil tüketimi kilo kaybına yardımcı olabilir.
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kuru fasulye, cildin renk tonunu eşitleyerek, parlak bir hale gelmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda sivilceleri kurutarak cilde bakım yapan kuru fasulye, cildi nemlendirerek kuruluğu pul pul dökülmeleri giderir.
9. Muz ile gülen yüzler Muz, vitamin ve mineral değerlerinin yanı sıra sinir sistemi sorunlarında da tedavi edici özelliğiyle biliniyor. 10. Retinaya benzerliği ile havuç! Havuç dilimi insan gözüne benzer.
Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
Gaz yaptığını düşündüğünüz hemen her yemeğin içine bir çay kaşığı toz kakule atarak midenize rahat bir nefes aldırabilirsiniz. Kuru baklagilleri pişirmeden bir gece önce suda bekletmeye başlayabilir, bu da yetmiyorsa pişirirken içine bir çay kaşığı karbonat atabilirsiniz.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir. Bu besinleri iyice haşladıktan sonra suyunu süzerek pişirirseniz gaz yapıcı etkisini hafifletebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri