Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan Ceza İnfaz Kurumu ve Denetimli Serbestlik Müdürlüklerindeki bazı kadroda görevli personele Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile silah taşıma hakkı verildi.
10. İnfaz koruma başmemurları ile memurlarına (ceza ve tutukevleri dışında demirbaşa kayıtlı veya zati silahlarını taşıyabilirler), 11.
Özetle, silah ruhsatı sahibi olunmadan sadece özel güvenlik görevlisi (Silahlı veya Silahsız Fark Etmeksizin) olmanın silah ruhsatı yerine asla geçmeyeceğini bilmeliyiz ve Kanunlar karşısında ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalınabileceğini de unutmamalıyız.
Valiler ile Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında görev yapan mülki idare amirliği hizmetleri sınıfına dahil diğer görevlilere, Hakim, cumhuriyet başsavcısı, cumhuriyet savcısı ile bu meslekten sayılanlara, Özel kanunlarına göre silah taşıma yetkisine sahip görevlilere.
Ancak zabıtalar genişletilen yönetmelikte şu an için yer bulamamıştır. Yani zabıta memuru olarak görev yapan kişiler silah taşıma ruhsatı hakkı edinememiştir. Ancak silah bulundurma ruhsatı hakları devam etmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Ülkemizdeki diplomatik misyonlarda görevli personelin silah bulundurması, taşıması, ithali, ihracı ve mahallen satın alınmasında karşılıklılık ilkesi uygulanmaktadır.
Uzman erbaşlar, ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zatî tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmî veya sivil elbise ile zatî tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
NOT: Eski Belediye Başkanları ve Eski Muhtarlara, sadece bir silah için harçsız ve süresiz taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecektir. 1-Dilekçe,( Silah başka birinden devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi getirilecek.
Özel kanunlarına göre her yerde ve her zaman silah taşımalarına izin verilen kamu görevlilerinin edindikleri zati silahlarına, istekleri halinde ayrı ayrı taşıma ruhsatı verilir, bu kişilerden ruhsat harcı alınmaz.
772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'na göre bekçilerin, polis memurlarının yetkilerine benzer geniş yetkileri var. Buna göre bekçiler, 'genel kolluk kuvvetlerinin derhal müdahalesine imkân bulunmayan acele ve zaruri hallerde' silah taşımak gibi polis memurlarıyla aynı görev ve yetkilere sahip.
Yukarıda yasa maddesinde de belirtildiği gibi okullar, hastaneler, AVM' ler, stadyumlar, içkili mekanlar da özel güvenlik görevlilerinin silahlı olarak görev yapmaları mümkün değildir.
5188 sayılı kanunun 8.maddesi ''c'' bendine göre; geçici olarak, komisyon kararı ve valilik oluru ile silah taşıyabilir, ''Koruma ve Güvenlik hizmetinde kullanılacak silah ve teçhizat, ilgili kişi veya kuruluş tarafından temin edilir. Özel güvenlik şirketleri ateşli silah alamaz ve bulunduramazlar.
1992 yılında yürürlüğe giren 6136 sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar kanununda''''infaz koruma memurları ve ceza infaz kurumu müdürleri silah taşıma ruhsatı alabilir'''' denmektedir. Sivil memurlar olarak bizimde infaz koruma memurları gibi tehdit ve can güvenliği riskimiz olduğunu bildiririz.
Halen denetimli serbestlik müdürlüklerinde çalışıp da dört yıllık lisans mezunu olmayan infaz ve koruma memurları da başka yer denetimli serbestlik müdürlüklerini tercih edemeyeceklerdir. Bu durumda olan personel sadece ceza infaz kurumlarını tercih edebilecektir.
eleman.net verilerine göre, Gardiyan 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 25.500 TL maaş alıyor. Gardiyan, 2024 yılında en düşük 24.500 TL alırken, en yüksek 32.700 TL maaş alıyor.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, “En az bir dönem muhtarlık yapmış kişilerden alınan silah ruhsatı harçları kaldırıldı.
Azalar herhangi bir maaş almazlar tamamen gönüllülük esasına göre çalışırlar.
Cevap 21: Muvazzaf subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay ve uzman erbaşlar görevleri müddetince veya emekli/müstafi olduktan sonra MKE kurumu tarafından satışa sunulan tabancalardan veya sivil veya askeri şahıslardan toplam 3 (üç) adet silah satın veya devir alabilirler.
(Değişik:RG-31/10/1998-23509) Satılan tabanca personelin çalıştığı yerin ve yaptığı görevin özelliği göz önünde bulundurularak hizmetin gerekli kıldığı hallerde Emniyet Genel Müdürünün onayı ile değiştirilebilir veya personele yeniden silah satışı yapılabilir.
b. Emekli/ Müstafi olduktan sonra görevde edindikleri ile birlikte toplamda beş (5) adet tabanca, c. Ayrıca, Görevde/Emekli/Müstafi personel iki (2) adet Yivli Av Tüfeği satın veya devir alabilirler.
Bu silahı kullanan çoğu polis memurunun aklındaki soru: “adımıza kayıtlı başka bir silahla göreve çıkabilir miyiz, başka silahı yanımızda taşıyabilir miyiz?” şeklindedir. EVET, ikinci silahınızla göreve de çıkabilirsiniz, bu silahı yanınızda da taşıyabilirsiniz. Bu durum için herhangi bir yaptırım maddesi yoktur.
Uzman erbaşlar, ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zatî tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmî veya sivil elbise ile zatî tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
Alacağınız silah sayısında Kanunen herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri