(ﺷﺠﻴﻊ) sıf. (Ar. şecā'at “cesur olmak”tan şecі') Cesur, yürekli, yiğit: Güzelliğine, şecî tavırlarına meftun olarak maiyetine almış (Ömer Seyfeddin). Fakat Osmanlı ordusunun cesur, şecî ve azimli kumanda heyetine rağmen düşman sayıca da teçhîzatça da üstündü (Sâmiha Ayverdi).
شیوه Arapça ve farsça anlamları
روش و قاعده. (برهان). طور. رسم. طریقه. سبک.
شیار Arapça ve farsça anlamları
|| لباس.
(ﻧﺎﺷﺎﺩ) sıf. (Fars. olumsuzluk bildiren nā- ve şād ile nā-şād) Üzüntülü, gamlı, kederli, mahzun, mükedder: Beni şâd eylemedin sen dahi nâşâd olasın / Şu'le-i âh-ı girîban gibi berbâd olasın (Nâbî'den).
Sevi kelimesi aşk demektir.
İlgili 23 soru bulundu
Yeni doğacak bebeğine Sevi ismini vermeyi düşüneneler bu isim hakkında da araştırmalar yapıyor. Bu noktadaki en önemli kriter ise Sevi isminin taşıdığı anlam oluyor. Türk Dil Kurumu'na göre Sevi isminin anlamı şöyle; Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, aşk.
Bir şehir veya bölgenin emniyet ve asayişinden sorumlu askerî vali. Sözlükte “yük, azık, düşmanlık, at sürüsü” mânalarına gelen şahne (şıhne) kelimesi, III. (IX.) yüzyılın sonlarından itibaren bir şehrin veya bölgenin muhafaza ve kontrolünden sorumlu kişiyi ifade eden terim olarak kullanılmıştır.
Türkçe karşılık olarak Şad olmak anlamı 'Sevinmek, memnun ve mutlu olmak' şeklinde kullanılmaktadır. Özellikle şad olsun şeklinde kullanılan bir sözcük olarak değerlendirilmektedir. Bu anlamına bakılacak olursa 'Ruhu neşelisin, sevinsin, memnun olsun' anlamında ölüler için söylenen bir kelime grubudur.
(ﺷﺪﻳﺪﻩ) i. (Ar. şedіd “şiddetli, güç, sert”den şedіde) Büyük sıkıntı, belâ.
Osmanlıca bir kelime olan Şadan, bahtiyar ve keyifli demektir.
SENGLÂH. (ﺳﻨﮕﻼﺥ) i. (Fars. seng “taş” ve yer bildiren -lāḫ ekiyle seng-lāḫ) Taşlık yer: Senin mahabbetin sahn-ı sînem eylemişken senglâh (Şeyhülislâm Yahyâ).
Arapça swy kökünden gelen siyyān سيّان “eşitler, eşit olan iki şey” sözcüğünden +an ekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Arapça siyy سيّ “eşit, denk” sözcüğünün çoğuludur.
صیانة ] 1 - (مص م .) حفظ کردن . 2 - خویشتن نگاهداشتن . 3 - (اِمص .)
Sehî - سهی
(سَ) (ص .) 1 - راست ، راست رسته . 2 - تازه .
(ﺳﻴﻪ) sıf. (Fars. siyāh > siyeh) Siyah kelimesinin eski şiirlerde görülen muhaffef şekli [Siyeh ile yapılan birleşik sıfatlar için Bk. SİYAH]: Ey felek yârim gibi bir mâh-ı tâbânın mı var / Yâ siyeh zülfü gibi fâm-ı şebistânın mı var (Osman Şems).
سروان Arapça ve farsça anlamları که بمعنی ساربان و شتربان باشد. (آنندراج). ستوان یکم و پائین تر از سرگرد. سلطان.
دسیسة ] (اِ.) حیله و مکر.
Kız çocuklarına sıklıkla verilen Sude ismi birden çok anlamı taşımaktadır. Buna göre sürmeli, boyanmış veya işlenmiş anlamlarına gelir. Bunun dışında sürgün edilmek anlamı vardır. Ayrıca bir tarla gibi sürülmüş, işlenmiş bereketli anlamlarını içermektedir.
Ferit Devellioğlu'nun Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügatinde “ısdar (راﺪﺻا)” “sudur ettirme, ettirilme, çıkarma, çıkarılma” olarak tanımlanmıştır3. Görüldüğü gibi ısdar, kelime anlamıyla, “çıkarma”, özelde de ferman, kanun çıkarma anlamına gelmektedir.
İslam öncesi Türk devletlerinden bu yana kullanılan beg kelimesinin sözlük anlamı eştir. Günümüzde ''bey'' ve ''beğ'' şeklinde de kullanılan bu sözcük, bir toplumun ileri gelenlerine verilen unvan anlamına da gelir. Bu kelime cümle içerisinde fiil olarak geçtiğinde ise beğenmek, hoş ve yeterli bulmak demektir.
Sefa ne demek? Neden sefamız olsun? Gönül rahatlığı, rahatlık, kaygısız ve sakin olma.
Cihanşümul kelimesinin TDK sözlük anlamı, evrensel demektir. Bu kelime, genellikle bir konunun evrenselliğini anlatmak için kullanılır. Dilimizde en sık anlamı aranan kelimeler arasında yer alır. Fransızca kökenli bu kelime, evrensel anlamında kullanılıyor.
NESÂYİH – NESÂİH – NASÂYİH – NASÂİH
( ﻧﺼﺎﺋﺢ– ﻧﺼﺎﻳﺢ) i. (Ar. naṣіḥat'ın çoğul şekli neṣā'iḥ) Nasîhatlar, öğütler: Şol nesâyih ki âb-ı zülâlden ahlâ ve asfâ idi (Lâmiî Çelebi'den). Sevdâ-zedelerin en müessir nesâyihı kös dinler gibi dinleyerek hiçbir kelimesine ehemmiyet vermeyeceklerini bilirdi (Hüseyin R.
Farsça şāh شاه “kral” ve Arapça as̠ar أثر “iz, eser” sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için şah¹, eser maddelerine bakınız. Daha önce yaygın olan şahkārī "krala layık iş" yerine 20. yy başlarında şaheser deyimi yaygınlaşmıştır. şaheser: Şehkâr.
şahne TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Anadolu ve İran'da devlet kurmuş halklarda devlet görevlisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri