İnfluencer vergi düzenlemesi istisna sınırı 3.000.000,00 TL'dir. Bir takvim yılındaki gelir, bu miktarı (1 TL bile olsa) aşıyorsa gelirler, gelir beyannamesi ile vergi dairesine bildirilmelidir. Örneğin; 2024 yılında 4 milyon TL kazanan bir influencer artık istisna sınırını aştığı için beyanname ile vergilendirilir.
Youtube ve influencerlar, elde ettikleri gelirlerden gelir vergisi ödemek zorundadır. Gelir vergisi, elde edilen gelirin brüt tutarından indirilecek giderler düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanır. 2023 yılı için gelir vergisi tarifesi şu şekildedir: 0-86.000 TL: %15. 86.000-170.000 TL: %20.
Sosyal medya fenomenleri 2021 yılında vergi sistemine dahil edildi. İnternet ortamında metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşanlara, kolay mükellefiyet ve vergi ödeme imkanı getirildi. Fenomenler, yıllık gelirleri 1 milyon 900 bin lirayı aşmamak ve banka hesabı açmak kaydıyla basit usulle vergilendiriliyor.
Bu kapsamda, sosyal içerik üreticilerinin reklam, sponsorluk, satış gelirleri, bağışlar, hediyeler ve ücretli abonelik gelirleri ile mobil uygulama geliştirenlerin uygulama satışı ve reklam gelirleri gibi kazançları vergiden muaf tutulmaktadır.
Buna göre aşağıdaki şartları sağlayanlar, TikTok üzerinden kazançları 3.000.000,00 TL'yi geçmediği takdirde gelir vergisinden muaf olup kazandıkları paranın yalnızca %15'i oranında vergi ödemektedirler.
İlgili 45 soru bulundu
İnfluencer vergi hesaplama için kişinin yıllık kazancının 3.000.000,00 TL'yi aşıp aşmadığı önem arz etmektedir. İnfluencer vergi hesaplama için örnek vermek gerekirse; influencer vergi düzenlemesinden yararlanan kişi 3.000.000,00 TL'ye kadar olan kazancının %15'i oranında vergilendirilir.
Instagram üzerinden satış yapmak için yürürlükte özel bir vergilendirme sistemi bulunmamaktadır.
Önceki yıllarda internet üzerindeki içeriklerden herhangi bir kazanç sağlandığı takdirde bu kazanç için bir şirket kurarak vergi vermek gerekiyordu. Ancak yeni yasaya göre 2024 yılı için 3 milyon liraya kadar geliri olan YouTuberların şirket kurma zorunluluğu bulunmuyor.
Fenomen vergi düzenlemesi şartlarını sağlayan kişiler, 2023 yılı için 1.900.000,00 TL'ye kadar kazançlarında gelir vergisinden muaftır. Kazançlar üzerinden istisna belgesine dayanarak banka kendiliğinden %15 oranında vergi kesintisi yapar ve sizin adınıza vergi dairesine öder.
Eğer Türkiye'da senede 100,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 35,259 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 64,741 TL, aylık 5,395 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 35.3% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Fatura kesilmediği takdirde uygulanabilecek idari ve cezai yaptırımlar Vergi Usul Kanunu'nda belirtilmektedir. Faturasız satılan ürün başına kesilen ceza tutarı 2022 yılı itibariyle 500 TL'dir.
Bunun için, ödeme işlemi Instagram'dan bağımsız olarak yapılır. ·En güvenli yöntem, Sanal POS ile kredi kartıyla uzaktan ödeme almaktır. Bunun için şahıs şirketi veya sermaye şirketi (A.Ş., LTD.) olmanız ve Sanal POS kullanarak fatura kesebilmeniz gerekir. ·İkinci yöntem banka havalesidir.
Influencerlar Ürün yerleştirme , hasılat paylaşımı, satış yüzdesi gibi anlaşmalar yapılmaktadır. Reklam işlerinde 2021 yılında Kdv tevkifatı zorunluluğu getirilmiştir. Artık Infuencerler tevkifatlı fatura kesmektedir.
özetle onlyfans'tan elde edilen gelir zaten vergiye tabi fakat istisna kapsamında değerlendirilirse vergiden istisna edilir, ve bu durumda kaynağında kesinti ile %15 stopaj uygulanır. bunun dışındaki durumlarda vergi kaçırılmış olur.
Gelir vergisi: Gelir vergisi, YouTube geliriniz dahil tüm kaynaklardan kazandığınız gelir üzerinden alınır. Geliriniz için geçerli olan vergi oranı, kazandığınız toplam gelir miktarına bağlı olacak ve kademeli olarak hesaplanacaktır.
Bu madde kapsamında vergilendirilme ise, herhangi bir beyanname verme yükümlülüğüne tabi olmaksızın elde ettikleri gelir üzerinden %15 tevkifat yapılmak suretiyle gerçekleştirilmektedir. Bu tutarı aşan sosyal medya üzerinden elde edilen gelirler ise Ticari Kazanç esaslarına uygun olarak vergilendirilecektir.
ticari hesap açtırıyorsunuz. açtırmış olduğunuz bu hesabı da. sosyal medya hesaplarınızı ekleyerek. bu hesaba para yatmasını sağlıyorsunuz. elde edeceğiniz kazancın %15'i. otomatik olarak kesiliyor. ve vergi işlemlerini bu şekilde halletmiş oluyorsunuz.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 82. maddesinde yer alan arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı 2024 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 200.000 TL olarak belirlenmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, YouTuber'ların vergi ödemesi için, kazançlarının 650 bin TL'yi aşmış olması, bu gelirin de bir banka hesabına yönlendirilmiş olması gerekiyor. Bankalar, hesaba yatırılan paradan %15 vergi kesintisi yaparak vergi dairesine ödemiş oluyor.
Instagram'da takipçi sayınız 30 binin üzerinde olmalıdır. Takipçi ve etkileşimlerinizin (beğeni, yorum, izlenme vs.) organik olmayan yollarla edinilmemesi, tamamen organik olması gerekir. Her influencer kazancını fatura edebileceği bir şirket/ajans veya Sosyal İçerik Üreticisi Muafiyet yöntemi ile çalışmalıdır.
Buradaki düzenleme ile dijital ortamlarda faaliyet gösteren gerçek kişilerin sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği faaliyetleri hem gelir vergisinden hem de katma değer vergisinden istisna edilmektedir. Nihai vergileme olarak %15 gelir vergisi stopajı getirilmektedir.
Ürün satışından para kazanılmaya başlandığında satışların faturalı olarak gerçekleşmesi gerekir. Satıştan bir kazanç elde edildiği için bu kazancın vergilendirilmesi gerekir. Bu nedenle Instagram da dahil herhangi bir platformda yaptığınız satışlarda vergi vermeniz gerekmektedir.
Instagram üzerinden satış yapmak genellikle yasaldır. Ancak, her ülkenin ve bölgenin farklı ticaret, vergi ve tüketici koruma yasaları olabileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle, Instagram üzerinden satış yapmadan önce yasal gereklilikleri araştırmak ve uygun şekilde hareket etmek önemlidir.
Instagram'dan Satış Yapmak İçin Şirket Kurmak Gerekir mi? Instagram'dan satış yapabilmeniz için şirket kurmanız gereklidir ve büyük bir önem taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri