Bölümden mezun olan öğrenciler aşağıda örnekleri verilen geniş iş alanlarında çalışma imkânı bulabilirler: Bakanlıklarda, kamu ve özel kurumlarda çevirmenlik/tercümanlık, uzmanlık. Turizm işletmelerinde rehberlik, yöneticilik. Medya; gazetecilik, haber ajansları, TV programları editörlüğü
İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olanlar "filolog" unvanı taşır. Formasyon alarak İngilizce öğretmenliği yapabilirler. Çevirmenlik, editörlük, eleştirmenlik, reklamcılık, tercümanlık, yazarlık, danışmanlık, akademisyenlik gibi pek çok alanda görev yapabilirler.
Yeminli tercüman olmak için ilk önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekiyor. Yeminli tercüman olmak için Mütercim Tercümanlık, İngiliz Dili ve Edebiyatı, İngilizce Öğretmenliği, Arapça Öğretmenliği gibi yabancı dil veya yabancı dil öğretmenliği dallarından lisans derecesine sahip olmanız gerekiyor.
Mütercim Tercümanlık, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Dil puan türüne göre tercih edilebilir.
Bir tercüman ve çevirmen, bir dilden başka bir dile bilgi ve içerik sağlar. Bir tercüman işaret dilini konuşabilir ve kullanabilir ve bir çevirmen yazılı metinde çeviriyi sağlar. Tercüme ve çeviri için en çok aranan diller arasında İspanyolca, Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça yer alır.
İlgili 35 soru bulundu
Son yıllarda en çok talep alan mütercim- tercümanlık dilleri arasında Arapça bulunur. Eğer siz de Arapça diline hakim iseniz Arapça mütercim – tercümanlık iş ilanları yayınlayan kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunabilirsiniz.
Tercüman olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Tercüman maaşı 2023 verilerine göre ortalama 33.300 TL civarındadır.
Mütercim-Tercümanlık/Dil Bilimleri gibi bölümlerde lisans eğitimini tamamlamış, yurt dışında eğitim almış ya da uzun yıllar yurt dışında yaşamış ve yeterli düzeydeki dil bilgisini çeviri hizmetleri ile değerlendirmek isteyen kişiler yeminli tercümanlık yapmak için başvuruda bulunabilirler.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve üniversite mezunu olma şartını sağladığınız takdirde yeminli tercüman olabilmek için herhangi bir noter huzurunda yemin etmeniz gerekmektedir. Bu noter sizi mülakata alır ve o dili bilip bilmediğinizi test eder ve dili bildiğinizi ispatlamanız yeterli olacaktır.
Yabancı dil yeterliliğini ispat eden bir sınav belgesine sahip olmak, Lisans mezuniyeti ve dil yeterlilik belgesi ile birlikte notere başvurmak, Noter onayı aldıktan sonra, noter huzurunda yemin etmek ve mesleki unvanı kullanmaya hak kazanmak.
Yeminli tercüme yapabilmesi için çevirmenlerin herhangi bir lisans bölümünden mezun olmaları ve notere dil bildiğini kanıtlayıcı belgeler sunmaları gerekiyor. Böylece tercümanlık ile ilgili bir bölüm okumadan da gerekli şartların yerine getirilmesiyle birlikte yeminli tercüme yapılması mümkün olabiliyor.
İngiliz Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Programı mezunları, akademik kariyer yapabilirler ve üniversitelerde öğretim görevlisi, araştırmacı veya doktora öğrencisi olarak çalışabilirler. Ayrıca, yayınevlerinde, kültürel kurumlarda veya çeviri ve editörlük gibi alanlarda iş bulma imkanına sahiptirler.
Bölümden mezun olan öğrenciler aşağıda örnekleri verilen geniş iş alanlarında çalışma imkânı bulabilirler: Bakanlıklarda, kamu ve özel kurumlarda çevirmenlik/tercümanlık, uzmanlık. Turizm işletmelerinde rehberlik, yöneticilik. Medya; gazetecilik, haber ajansları, TV programları editörlüğü
Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır. Bu bölüm mezunlarına ise “İngilizce Filolog” unvanı verilir.
Türkiye'de yeminli tercüman belgesi almak isteyen tercüman çalışmak istediği tercüme bürosuna yeminli tercüman belgesi almak için istekte bulunur. Tercüme bürosu yetkilisi, tercüme hizmeti almak istediği tercüman ile birlikte notere giderek, ilgili tercümana yemin belgesi almak için başvuruda bulunur.
Tercüman olabilmek için 4 yıllık lisans mezunu olunması gerekir. Üniversitelerde bu alanda bazı bölümler yer almaktadır. Üniversitelerin Mütercim Tercümanlık ya da Alman Dili Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı gibi bölümlerinden mezun olunması halinde tercümanlık yapılabilir.
Tercüman Bilirkişi Olma Şartları
Adli yeminli tercüman mesleğine sahip olmak isteyen kişilerin, yılın belirli bir zamanında yapılan resmi ilanların açıklanmasının ardından ilan başvuru formunu eksiksiz bir biçimde doldurarak Adli Yargı İlk Derece Mahkemelerine bağlı Adalet Komisyon Başkanlığına başvuru yapması gerekir.
Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır.
Tercümanlık yapabilmek için en az iki dil bilmek şarttır fakat unutmamak gerekir ki yabancı dil bilen herkes tercüman olacak yetkinliğe sahip değildir. Çevirmen olmak için gereken temel unsurlar hedef dilin dil bilgisi kurallarına hakimiyet ve çeviri yapılacak dil hakkında geniş bir bilgi birikimidir.
Uluslar arası geçerliliği de bulunan E-devlet onaylı dil sertifikası ile yeminli tercüman olabilmek için gerekli başvuruları hemen başlatabilirsiniz.
Tercümanlar, her 20-30 dakikada bir dönüşümlü olarak tercüme yaparlar. Bir simultane tercümanın bir günde en fazla 6-8 saat süren etkinliklerde tercüme yapması beklenebilir. Yarım saati aşan tüm etkinliklerde 2 simultane tercüman bulundurulması gerekir.
Serbest çevirmen nasıl olunur sorusuna, üniversitelerin; Mütercim Tercümanlık Bölümü , Çeviribilimi Bölümü, Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü ya da İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü gibi yabancı dil bölümlerinden mezun olmak gerekir şeklinde yanıt verilir.
Mütercim Tercümanlik bölümünden mezun olanlar geniş is olanaklarına sahip. Örneğin, yazılı veya sözlü tercümanlık, öğretmenlik, diş ticaret veya uluslararası şirketlerde görevler veya diş isleri bakanlığı gibi birçok yerde çalışma olanakları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri